Avocații din București și din 14 județe protestează pentru a trage un semnal de alarmă în legătură cu nivelul și modalitatea de stabilire a onorariilor din oficiu. Toader: Se apropie alegerile la avocați, unii au intrat în campanie

Avocații din București și din 14 județe protestează pentru a trage un semnal de alarmă în legătură cu nivelul și modalitatea de stabilire a onorariilor din oficiu. Toader: Se apropie alegerile la avocați, unii au intrat în campanie
scris 11 feb 2019

Avocații din București și din 14 județe protestează luni pentru a trage un semnal de alarmă în legătură cu nivelul și modalitatea de stabilire a onorariilor din oficiu. Ei vor purta banderole albe pe braț și avertizează că vor organiza astfel de acțiuni până la soluționarea disfuncționalităților din sistemul de asistență juridică. Făcând remarca potrivit căreia înțelege că se apropie alegerile la avocați și că "unii au intrat în campanie", ministrul Justiției Tudorel Toader a replicat demersurilor acestora repostând un mesaj privind corespondența cu ei, respectiv memoriul lor și răspunsul ministerului, spunând că reprezentanții avocaților nu și-au mai precizat sau reconsiderat apoi poziția.

Proteste sunt anunțate de barourile din Alba, Argeș, Buzău, Cluj, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Ilfov, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Timiș. În București, avocații se vor aduna la ora 13:00, pe scările Curții de Apel, scrie News.ro.

Protestul este etapizat astfel: prezentarea avocaților în cauzele respective, purtând o banderolă albă pe braț in perioada 11.02.2019 – 24.02.2019; asigurarea asistenței judiciare exclusiv în cauzele penale în care se discută măsurile preventive in perioada 25.02.2019 – 10.03.2019; neasigurarea asistenței judiciare, la început câte 30 minute pe zi, timp de o săptămână, apoi pe termen nelimitat, până la identificarea și aplicarea soluțiilor la problemele de mai sus cu incepere din 11.03.2019.

CONFIRMARE Noul președinte ANAF schimbă șefii din 19 structuri vamale, inclusiv la Direcția Generală a Vămilor CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Noul președinte ANAF schimbă șefii din 19 structuri vamale, inclusiv la Direcția Generală a Vămilor

Solicitările celor avocaților vizează:

- Majorarea onorariilor cuvenite avocaților pentru prestarea serviciilor de asistență judiciară în materie penală, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistență judiciară și extrajudiciară, precum și pentru asigurarea serviciilor de asistență judiciară privind accesul internațional la justiție în materie civilă și cooperarea judiciară internațională în materie penală:

- Reglementarea prin Protocol a onorariilor/remunerațiilor cuvenite curatorilor.

- Eliminarea practicii judecătorilor ori procurorilor de cenzurare a acestor onorarii.

Conform avocaților, protestul de luni este premergător întâlnirii programate cu membrii Comisiei pentru Cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții din Senat împreună cu Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări, la care vor participa și reprezentanți ai UNBR, Ministerului Justiției, Ministerului Finanțelor Publice, Parchetul General, CSM și președinții comisiilor de buget din cele două camere ale Parlamentului.

În replică, ministrul Justiției Tudorel Toader a scris duminică pe Facebook: "Înțelegând faptul că se apropie alegerile la avocați, înțelegând și faptul că unii au intrat în campanie, postez din nou mesajul din 23 noiembrie 2018, cu precizarea faptului că avocații nu și-au precizat/reconsiderat poziția!".

viewscnt
Afla mai multe despre
avocati
protest
tudorel toader
onorariu avocat din oficiu