Președintele interimar Ilie Bolojan spune că suntem deja practic într-o criză bugetară, pentru că România cheltuie mai mult decât își permite, de mulți ani.
Suntem ca un organism care este slăbit de o boală și practic este vulnerabil la orice fel de virus.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
El a arătat că faptul că am avut un tur întâi al alegerilor prezidențiale, care a făcut ca în turul doi să ajungă doi candidați de la limitele spectorului politic, a generat anumite îngrijorări iar demisia prim-ministrului din nou a generat niște perturbații în piață și practic România are nevoie de un guvern stabil.
Putem ajunge în situația să creștem taxe și impozite, a mai afirmat.
”Suntem practic într-o criză bugetară, pentru că România cheltuie mai mult decât își permite, de mulți ani. Avem deficite mari, de aproximativ 9%, anul trecut. Pentru a acoperi această diferență dintre veniturile țării noastre și cheltuielile mult mai mari pe care le facem, trebuie să ne împrumutăm și practic ne împrumutăm cu aproximativ 1 miliard de euro săptămânal, ceea ce a făcut ca în ultimii ani datoria României să crească cu o viteză destul de mare, lucru care înseamnă că în fiecare an plătim dobânzi mai mari, plătim sume mult mai mari pentru acoperirea acestor dobânzi, ceea ce va face ca într-un an-doi, dacă nu corectăm lucrurile, să fim în situația în care Guvernul devine practic o agenție de plăți, nu mai poate face nimic pentru dezvoltare” a declarat președintele interimar Ilie Bolojan la ”Punctul pe Știri” cu Magda Grădinaru, de la Rock FM.

Președintele interimar a arătat că o provocare importantă pentru România, datorită acestor împrumuturi foarte mari, este să ni le putem finanța, scrie News.ro.
”Este foarte important să ne finanțăm împrumuturile ca să rămânem o țară stabilă. Asta este o provocare importantă. O altă provocare importantă este să ne menținem ratingul de țară, adică calificativul de țară sigură, în care se poate investi, pentru că asta înseamnă că cei ne dau împrumuturile, cei care ne cumpără titlurile de stat, cei care investesc în economia noastră, au o anumită încredere în România”, a precizat el.
Potrivit lui Bolojan, cu cât acest grad de încredere al țării este mai scăzut, cu atât costurile împrumuturilor sunt mai mari, dobânzile sunt mai mari, riscurile de țară sunt mai mari și asta este o provocare.
”În astfel de situații, orice fel de factor agravant, orice fel de factor care poate declanșa o agravare a acestei crize bugetare este de evitat, pentru că ne face complicații foarte mari. Suntem ca un organism care este slăbit de o boală și practic este vulnerabil la orice fel de virus. Ce înseamnă acest tip de virus? Înseamnă o instabilitate politică, de exemplu, și faptul că piețele au reacționat zilele trecute a fost un astfel de semnal”, a explicat Bolojan.

Președintele interimar a mai spus că ”faptul că am avut un tur întâi al alegerilor prezidențiale, care a făcut ca în turul doi să ajungă doi candidați de la limitele spectorului politic, a generat anumite îngrijorări, demisia prim-ministrului din nou a generat niște perturbații în piață și practic România are nevoie de un guvern stabil, pentru că ne place, nu ne place, Guvernul este cel care gestionează problemele economice ale țării noastre”.
Președintele interimar a menționat că ”președintele aduce nu doar persoana lui pe funcția de președinte ci aduce și percepția pe care persoana lui a generat-o, de-a lungul anilor, prin declarațiile lui, prin faptele lui, prin ceea ce a făcut candidatul la funcția de președinte, în anii anteriori, asupra României”.
”El generează niște percepții asupra țării noastre, care pot să fie cu plus sau cu minus, generează de asemenea niște percepții din interiorul țării noastre vizavi de așteptările de la funcția de președinte. Și aici una dintre problemele pe care noi le avem este că, în general, campaniile prezidențiale proiectează niște competențe ale președintelui român mai mari decât sunt în realitate”, a arătat el.
Ilie Bolojan a subliniat că ”cetățenii țării noastre au niște așteptări foarte mari de la președinte și el nu poate onora acele așteptări în general și atunci forțează limitele prerogativelor funcției de președinte”.
Potrivit acestuia, ”relația dintre Președintele României și Guvern va fi un alt factor de instabilitate politică”.
”De obicei, când cele două puteri au lucrat și au colaborat și au avut o atitudine totuși de respect reciproc, România a avut o predictibilitate mai mare în dezvoltare, ca să folosesc un termen plastic, au tras toți la aceeași căruță. În momentul în care au intrat în divergențe, în momentul în care au avut abordări diferite sau s-au sabotat reciproc, practic nu știu cine a pierdut mai mult, dar sigur, cetățenii României au pierdut ani în dezvoltare, poate le-a scăzut încrederea în autorități”, a completat el.

Bolojan a mai spus că ”acești doi factori importanți, guvernul care va veni, președintele care care va fi ales și colaborarea dintre cele două puteri în statul român înseamnă factori care pot ajuta la rezolvarea acestei crize bugetare sau o pot agrava”.
” Agravarea acestei crize înseamnă, în fapt, riscul ca, dacă nu ne reducem cheltuielile statului, să avem un stat mai eficient, dacă nu ne încasăm actualele taxe stabilite la bugetul de stat, pentru că nu le încasăm decât parțial, dacă nu reușim să absorbim bani europeni pentru a ne asigura în continuare investițiile, înseamnă că putem ajunge în situația să creștem taxe și impozite. Pot fi duse lucrurile într-o zonă în care practic cetățenii României care au credite la bănci, care au rate, vor deconta primii această instabilitate politică, pentru că asta înseamnă inflație, asta înseamnă creșterea costului vieții, asta înseamnă creșterea dobânzilor”, a arătat Ilie Bolojan.