Biroul European pentru Mediu cere ministrului Mediului să nu amâne taxa pe depozitarea deșeurilor

Biroul European pentru Mediu cere ministrului Mediului să nu amâne taxa pe depozitarea deșeurilor
scris 19 iun 2017

Biroul European pentru Mediu (EEB), cea mai extinsă rețea la nivel continental a asociațiilor de mediu din statelele membre și candidate din Uniunea Europeană, cere ministrului Mediului, Gratiela Gavrilescu, printr-o scrisoare, să nu proroge taxa pe depozitarea deșeurilor de 80 de lei pe tonă, intrată în vigoare de la începutul acestui an.

„Suntem de acord că punerea ei în aplicare în lipsa unor reglementări și proceduri riguroase nu este o soluție. Pe de altă parte, suntem de părere că prorogarea ei pentru un an – sau poate chiar doi – va fi un dezastru, atât pentru programele de reciclare și refolosire, care sunt finanțate din surse private, dar și pentru eforturile României de a atinge țintele de reciclare pentru 2020. Ca atare, cerem Ministerului Mediului din România să mențină taxa de depozitare la groapă și să îmbunătățească de urgență cadrul legislativ pentru implementarea, colectarea și folosirea corespunzătoare a ei și a fondurilor rezultate din această taxă”, se arată într-o scrisoare semnată de Biroul European pentru Mediu.

Conform unui sondaj efectut în luna mai 2017 de EEB, România este unul din cei mai înfocați suporteri ai introducerii unei legislații mai dure în domeniul managementului deșeurilor, scrie News.ro.

Ordonanța de Urgență 31/2013 a introdus o taxă de depozitare la groapă ce urma să crească progresiv de la 50 lei/ tonă (10 euro) din 2014, 80 lei/ tonă ( 17 euro în 2015 și 120 lei / tonă adică 26 de euro în 2016.

ANAF a reluat transmiterea automată de date către bănci. Spațiul privat virtual pentru firme este, de asemenea, funcțional CITEȘTE ȘI ANAF a reluat transmiterea automată de date către bănci. Spațiul privat virtual pentru firme este, de asemenea, funcțional

Printr-o altă Ordonanța de Urgență, din 2016, Guvernul a stabilit taxa de depozitare la groapă de 80 de lei pe tonă din 2017 și, respectiv, 120 de lei pe tonă din 2018.

Reprezentanții EEB susțin că, în acest moment, România se confruntă cu o situație gravă: sunt așteptate 10 proceduri de infringement, majoritatea în domeniul deșeurilor.

“Numai 80% din polulație are acces la servicii de colectare a deșeurilor. Anual, aproxmativ 800.000 de tone de deșeuri sunt aruncate ilegal. Rata de reciclare este de doar 5%- cea mai mică în Europa, iar managementul deșeurilor înseamnă aproape în exclusivitate depunerea la groapă fără nicio tratare prealabilă”, se mai arată în scrisoare.

În vederea conformării la obiectivele Uniunii Europene și atingerea țintelor agreate, este nevoie de eforturi susținute, consideră specialiștii EEB.

"România trebuie să se folosească de toate mijloacele aflate la dispoziția sa pentru a face progrese. Unul din aceste mijloace este, fără îndoială, taxa de depozitare la groapă. Avantajul acestui instrument financiar este că și-a dovedit eficacitatea în toate țările care l-au implementat, împreună cu alte măsuri, spre îndeplinirea unui singur obiectiv: atingerea țintelor de reciclare și reducerea cantității de deșeuri dusă la groapă", se mai arată în documentul citat.

Anterior, Coaliția pentru Economia Circulară în România, o inițiativa privată și apolitică a unor experți de mediu, a cerut Guvernului, într-o scrisoare transmisă marți, să nu amâne taxa pe depozitarea deșeurilor de 80 de lei pe tonă, intrată în vigoare de la începutul acestui an și care a nemulțumit multe autorități locale, deoarece o astfel de măsură ar duce la îngroparea țării sub un munte de gunoaie, în condițiile în care România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la reciclarea deșeurilor.

Scrisoarea a fost transmisă Guvernului,Parlamentului și mai multor ministere și instituții cu atribuții în domeniul protecției mediului.

"Coaliția pentru Economia Circulara în România solicita Guvernului României să nu renunțe și să nu amâne nivelul taxei în vederea eliminării finale prin depozitare, măsură ce are ca efect direct falimentarea tuturor programelor în domeniul recuperării și reciclării materialelor refolosibile în România, creste viteza umplerii depozitelor de deșeuri, distruge zeci de hectare de teren și afecteaza pânza freatică  și – în cele din urmă – duce la îngroparea țării sub un munte de gunoaie", arată scrisoarea.

Taxa de 80 de lei pe tonă, prin care se urmărește reducerea cantității deșeurilor depozitate, încurajarea colectării selective a deșeurilor și reciclarea, a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2017, după o amânare de trei ani, în condițiile în care România se află pe ultimul loc din Uniunea Europeană la reciclarea deșeurilor.

Penalizarea depozitării este unul dintre instrumentele utilizate în toate țările membre ale UE pentru devierea deșeurilor municipale de la depozitare.

Potrivit Coaliției, introducerea acestei măsuri penalizatoare și creșterea graduală a valorii acesteia a dus, "în toate statele membre ale UE, fără excepție", la creșterea gradului de reutilizare și reciclare a deșeurilor municipale, crearea de resurse pentru economie și a generat noi locuri de muncă.

Estimările actuale indică faptul că, în România, punerea în aplicare integrală a legislației existente în materie de deșeuri ar putea genera peste 29.000 de locuri de muncă și ar spori cifra de afaceri anuală a sectorului deșeurilor cu peste 3 miliarde euro.

"Trecerea la obiectivele prevăzute în foaia de parcurs privind utilizarea eficientă a resurselor ar putea crea peste 34 200 de noi locuri de muncă și ar spori cifra de afaceri anuală cu peste 3,6 miliarde euro", arată scrisoarea.

România folosește în prezent, ca și în ultimele decenii, metoda de depozitare a tuturor deșeurilor colectate, care afectează grav calitatea mediului, spun specialiștii.

Posibila amânare a taxei până anul viitor, luată în calcul de Guvern, vine la presiunea unor autorități locale care nu și-au îndeplinit sarcinile legale.

De asemenea, parlamentarii au reluat discuțiile privind “relaxarea” legislației privind gestionarea deșeurilor și a ambalajelor, deși Legislativul respinsese astfel de măsuri în februarie 2017.

Discuțiile au loc în condițiile în care Comisia Europeană a declanșat o procedură de infringement împotriva României, cu costuri de sute de mii de euro pe zi, din cauza neaplicării legislației de mediu.

"Autoritățile publice locale trebuie să-și îndeplinească menirea pentru care sunt alese și să implementeze consecvent toate măsurile de protecție a mediului: de la colectarea selectivă a deșeurilor municipale până la amendarea drastică a tuturor acelora care aruncă deșeurile pe unde apucă sau nu își îndeplinesc obligațiile de mediu", arată autorii scrisorii.

Totuși, majoritatea unităților administrativ teritoriale s-au conformat deja legislației în vigoare privind taxa la depozitare, iar societățile de salubritate care prestează în baza unor contracte cu autoritățile locale au plătit sumele legale către societățile care administrează depozitele de deșeuri.

viewscnt
Afla mai multe despre
biroul european pentru mediu
deseuri