Boloș: Un președinte de bancă mi-a spus că puteau să suporte și 3% impozit pe cifra de afaceri. Guvernul va obține 336 milioane lei din taxa de 1% pe afacerile tuturor băncilor

Boloș: Un președinte de bancă mi-a spus că puteau să suporte și 3% impozit pe cifra de afaceri. Guvernul va obține 336 milioane lei din taxa de 1% pe afacerile tuturor băncilor
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 20 sep 2023

Guvernul se așteaptă să încaseze de la sectorul bancar suma de 336 milioane de lei ca urmare a introducerii impozitului pe cifra de afaceri, a declarat, într-o conferință de presă ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Ministrul a declarat că șeful unei bănci i-a spus în urmă cu câteva zile că ar fi putut plăti chiar și 3% pe cifra de afaceri, fără să explice de ce nu a dat curs propunerii generoase a respectivului președinte de instituție bancară.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Profit.ro a scris anterior că impactul acestei noi taxe va fi în sectorul bancar de 335 milioane de lei.

Băncile urmează să plătească un impozit suplimentar de 1% pe cifra de afaceri, pe lângă impozitul pe profit de 16%, potrivit propunerii de proiect de lege a Guvernului PSD-PNL. Noua impozitare se va aplica, practic, tuturor veniturilor operaționale ale băncilor, din care nu vor fi scăzute cheltuielile importante, cum sunt cele cu dobânzile, comisioanele, personalul și altele.

"Sunt 41 de bănci și 336 milioane de lei este efectul cumulat al impozitului pe cifra de afaceri pe care băncile îl plătesc. Discutam zilele trecute cu un președinte de bancă și mi-a spus: <<Domnu ministru, puteam și 3% să suportăm>>. Pentru că am ajuns cu dumnealor la înțelegerea ca această taxă să fie pusă pe cifra de afaceri definită conform normelor bancare. Și, în felul acesta, mulțumesc băncilor pentru ca au înțeles demersul pe care l-am făcut într-o perioadă grea pentru țara noastră", a spus Boloș în conferință.

Ministrul a precizat că instrumentul de impozitare pe cifra de afaceri ar putea fi ajustată, însă pe moment Guvernul vrea să vadă rezultatele acestei măsuri.

"Cu siguranță, în piață, în prețul produselor, nu ar trebui să aibă un impact semnificativ, dar, în funcție de felul în care va evolua implementarea mecanismului, suntem dispuși să mai ajustăm din mecanism, dar deocamdată să îl vedem implementat și să înceapă să își producă roadele", a spus Boloș.

În cazul companiilor cu activități reglementate, cum ar fi cele din sectorul distribuției de energie, Ministerul Finanțelor va analiza impactul aplicării impozitului de 1% pe cifra de afaceri.

viewscnt
Afla mai multe despre
impozit cifra de afaceri
banci
ministerul finantelor
guvern