Calcule: Majorarea salariului minim brut va crește costul angajatorului cu fiecare salariat astfel plătit cu aproximativ 160 lei. Cu cât va urca salariul net

Calcule: Majorarea salariului minim brut va crește costul angajatorului cu fiecare salariat astfel plătit cu aproximativ 160 lei. Cu cât va urca salariul net
scris 27 nov 2017

Majorarea anunțată a salariului minim brut pe economie, la 1.900 de lei, din luna ianuarie va urca salariul net cu aproape 100 de lei, iar costul angajatorului cu fiecare salariat plătit cu salariul minim va crește cu aproximativ 160 de lei, conform calculelor transmise Profit.ro de Bogdan Ioniță, Co-Managing Partner la compania de resurse umane B&M Alliance.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În prezent, salariul minim brut pe economie este 1.450 lei. Dacă analizăm valoarea salariului minim brut pe economie propusă pentru 2018, vedem o creștere semnificativă, dar această creștere brută nu înseamnă și o creștere semnificativă a salariului net, efect al noilor cote procentuale stabilite pentru contribuțiile datorate de angajat începând cu veniturile realizate de la 1 ianuarie 2018, arată Bogdan Ioniță.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Astfel:

- pentru salariul minim brut pe economie existent în prezent, de 1.450 lei, un angajat cu funcția de bază, fără persoane în întreținere, ar beneficia de un salariu net de 1.065 lei. Costul total pentru angajator în această situație este de 1.783 lei;

Valabilitate mai mare și prețuri avantajoase la certificatele calificate certSIGN CITEȘTE ȘI Valabilitate mai mare și prețuri avantajoase la certificatele calificate certSIGN

- pentru salariul minim brut de 1.900 de lei – menționat în proiectul de hotărâre de guvern lansat în dezbatere publică de Ministerul Muncii - același angajat ar urma să primească, începând cu veniturile realizate din 1 ianuarie 2018, un salariu net de 1.162 lei. Costul total pentru angajator în această situație este de 1.943 lei.

Deci:

- creșterea salariului net este de  aproape 100 de lei;
- creșterea costului angajatorului cu fiecare salariat plătit cu salariul minim este de aproximativ 160 de lei.

Este interesant de știut că, pentru un salariu net de 1.162 lei, în prezent, cu taxele aplicabile acum, salariul brut ar fi de 1.590 lei, iar costul total pentru angajator - de 1.956 lei.

"Astfel,  verificând costul total pentru același salariu net de 1.162 lei, înainte de 1 ianuarie 2018 și după această dată, constatăm că acesta este mai mic începând de anul viitor cu aproximativ 13 lei, raportat la cifrele de mai sus", arată Ioniță.

EXCLUSIV Reducerea cotei la pensia privată și transferul contribuțiilor taie viitoarele pensii private pentru aproape fiecare angajat cu 21%, un minus de 58.041 lei CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Reducerea cotei la pensia privată și transferul contribuțiilor taie viitoarele pensii private pentru aproape fiecare angajat cu 21%, un minus de 58.041 lei

Daca Guvernul nu ar fi modifica taxele pentru veniturile din salarii realizate începând cu ianuarie 2018,  salariului minim brut pe economie raportat la taxele de acum ar fi fost de 1.590 lei și nu 1.900 lei.

Important: În informațiile de mai sus a fost luată în considerare valoarea salariului minim brut din prevederile proiectului de hotărâre de guvern postat pe site-ul Ministerului Muncii. Pentru ca acest proiect să intre în vigoare, trebuie să fie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

Bogdan Ioniță

Bogdan Ioniță

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
taxe
salariu minim
contributii
firme