Câștigul salarial mediu net a crescut

Câștigul salarial mediu net a crescut
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 feb 2022

Câștigul salarial mediu nominal brut a fost 6.327 lei, în luna decembrie, cu 383 lei (+6,4%) mai mare decât în luna noiembrie, iar câștigul salarial mediu nominal net s-a situat la 3.879 lei, în creștere față de luna precedentă cu 234 lei (+6,4%), a anunțat Institutul Național de Statistică.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit INS, valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului (10.534 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.922 lei), scrie Agerpres.

ANAF amintește firmelor, PFA, profesiilor liberale și altor categorii că de la 1 martie comunicarea cu Fiscul va fi doar prin SPV CITEȘTE ȘI ANAF amintește firmelor, PFA, profesiilor liberale și altor categorii că de la 1 martie comunicarea cu Fiscul va fi doar prin SPV

Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,2%. Indicele câștigului salarial real a fost 99,1% pentru luna decembrie 2021 față de aceeași perioadă a anului precedent. Indicele câștigului salarial real a fost 105,6% pentru luna decembrie 2021 față de luna precedentă. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost 240%, cu 12,9 puncte procentuale mai mare față de cel înregistrat în luna noiembrie 2021.

În luna decembrie 2021, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a crescut față de luna precedentă, ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanțe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (în funcție de contracte/proiecte), cât și reducerilor de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie, din unele activități economice.

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului,cu 48,3%, în extracția petrolului brut și a gazelor naturale, cu 42,9%, și în extracția cărbunelui superior și inferior, industria metalurgică, între 27% și 32,5%.

Scăderile câștigului salarial mediu net față de luna noiembrie 2021 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net au fost cauzate de întreruperi/încetări ale activității economice, de șomajul tehnic sau de remunerarea parțială a salariaților, de nerealizările de producție ori încasările mai mici (în funcție de contracte/proiecte).

Scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea de mașini, utilaje și echipamente (-8%), respectiv în tăbăcirea și finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie, harnașamentelor și încălțămintei; prepararea și vopsirea blănurilor) (-0,1%) .

În sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare creșteri ale câștigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în administrația publică (+0,6%). Câștigului salarial mediu net a scăzut comparativ cu luna precedentă în învățământ (-1% ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanței școlare), respectiv în sănătate și asistență socială (-0,1%).

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu
ins