Câștigul salarial mediu net a crescut

Câștigul salarial mediu net a crescut
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 dec 2023

Câștigul salarial mediu net în luna octombrie a fost 4.692 de lei, în creștere cu 99 lei (+2,2%) față de luna septembrie 2023, arată datele publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS). Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației, inclusiv activități de servicii informatice (11.127 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (2.591 lei).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În luna octombrie 2023, câștigul salarial mediu brut a fost 7.509 lei, cu 159 lei (+2,2%) mai mare decât în luna septembrie 2023. Câștigul salarial mediu net a fost 4.692 lei, în creștere cu 99 lei (+2,2%) față de luna septembrie 2023. Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) (11.127 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (2.591 lei), scrie News.ro.

WhatsApp introduce opțiunea fixării mesajelor CITEȘTE ȘI WhatsApp introduce opțiunea fixării mesajelor

Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, câștigul salarial mediu net a crescut cu 17,1%.

Indicele câștigului salarial real a fost 108,4% în luna octombrie 2023 față de luna octombrie 2022. Indicele câștigului salarial real a fost 101,6% în luna octombrie 2023 față de luna septembrie 2023. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost 234,6%, cu 3,7 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna septembrie 2023.

În cursul anului se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători, în special în lunile luate ca bază de comparație (decembrie, martie/aprilie). Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evoluția câștigului salarial real depinde, atât de fluctuațiile câștigului salarial mediu net, cât și de rata inflației.

Octombrie 2023 comparativ cu septembrie 2023

În luna octombrie 2023, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a crescut comparativ cu luna septembrie 2023, ca urmare a aplicării prevederilor legale, acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performanțe deosebite), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (în funcție de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 10,3% în fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice; între 6% și 7,5% în alte activități industriale n.c.a., producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte; între 3,5% și 5% în activități de editare, depozitare și activități auxiliare pentru transporturi, silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură), industria construcțiilor metalice și a produselor din metal (exclusiv mașini, utilaje și instalații), activități de poștă și de curier, fabricarea de mobilă, fabricarea produselor din tutun, tăbăcirea și finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie, harnașamentelor și încălțămintei; prepararea și vopsirea blănurilor), activități de servicii administrative și activități de servicii suport, transporturi terestre și transporturi prin conducte, industria alimentară, comerț cu ridicata și cu amănuntul (inclusiv repararea autovehiculelor și motocicletelor), activități auxiliare pentru intermedieri financiare, activități de asigurare și fonduri de pensii, tranzacții imobiliare.

Scăderile câștigului salarial mediu net față de luna septembrie 2023 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producție ori de încasările mai mici (în funcție de contracte/proiecte), precum și de angajările de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie, din unele activități economice.

Capitalizarea bursei din India a depășit-o pe cea a bursei din Hong Kong, devenind a șaptea cea mai mare din lume CITEȘTE ȘI Capitalizarea bursei din India a depășit-o pe cea a bursei din Hong Kong, devenind a șaptea cea mai mare din lume

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 15,1% în extracția petrolului brut și a gazelor naturale, respectiv cu 12,1% în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului; între 2% și 5,5% în industria metalurgică, activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune, înregistrǎri audio și activități de editare muzicalǎ (inclusiv activități de difuzare și transmitere de programe), activități de servicii anexe extracției, tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, extracția cărbunelui superior și inferior.

În sectorul bugetar, în luna octombrie 2023 s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în învățământ (+2,9%, ca urmare a plății cu ora a cadrelor didactice), respectiv în administrația publică (+1,9%).

În sănătate și asistență socială, câștigului salarial mediu net a scăzut ușor comparativ cu luna precedentă (-1,7%).

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu
ins