Cei șase procurori care și-au depus candidaturile pentru conducerea DNA susțin, luni și marți, interviul cu ministrul Justiției

Cei șase procurori care și-au depus candidaturile pentru conducerea DNA susțin, luni și marți, interviul cu ministrul Justiției
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 sep 2018

Cei șase procurori care și-au depus candidaturile pentru conducerea DNA susțin, luni și marți, interviul cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, care în 6 septembrie ar urma să anunțe propunerea sa.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Conform Ministerului Justiției, luni, începând cu ora 11.00, susțin interviul cu ministrul Tudorel Toader primii trei candidați declarați admiși - Sorin Armeanu, Andrei Bodean și Adina Florea. Marți, de la ora 8.30, susțin interviul procurorii Nicolae Lupulescu, Gabriela Scutea și Paula Tănase, scrie News.ro.

Rezultatele selecției ar urma să fie anunțate în 6 septembrie.

Execuția bugetară la 7 luni: Deficitul a coborât la 1,26%, ca urmare a veniturilor mai mari din luna iulie, dar este dublu comparativ cu anul trecut. Cheltuielile au urcat cu 18%, iar veniturile - cu 14% CITEȘTE ȘI Execuția bugetară la 7 luni: Deficitul a coborât la 1,26%, ca urmare a veniturilor mai mari din luna iulie, dar este dublu comparativ cu anul trecut. Cheltuielile au urcat cu 18%, iar veniturile - cu 14%

În ce constă interviul

La evaluarea interviului vor fi avute în vedere următoarele standarde: susținerea proiectului privind exercitarea atribuțiilor specifice funcției de conducere - prezentarea sintetică a unității/structurii pentru a cărei conducere participă la selecție; identificarea unor eventuale disfuncții și vulnerabilități în activitatea unității/structurii pentru a cărei conducere participă la selecție; propunerea unor soluții pentru prevenirea și înlăturarea deficiențelor identificate; formularea de propuneri pentru îmbunătățirea activității manageriale a unității/structurii pentru a cărei conducere participă la selecție; compatibilitatea proiectului managerial privind exercitarea atribuțiilor specifice funcției de conducere,  întocmit de procurorul care participă la selecție cu cel al procurorului ierarhic superior, dacă este cazul; verificarea aptitudinilor manageriale și de comunicare; prezentarea viziunii asupra modului în care înțelege să organizeze instituția în vederea îndeplinirii atribuțiilor constituționale de promovare aintereselor generale ale societății și apărării ordinii de drept, precum și adrepturilor și libertăților cetățenilor; prezentarea viziunii cu privire la atribuțiile funcției pentru care participă la selecție în ceea ce privește coordonarea activităților de prevenire și combatere a criminalității în general și a unor fenomene specifice: criminalitate organizată, corupție, evaziune fiscală etc.; verificarea cunoștințelor specifice funcției pentru care se efectuează selecția.

Cine sunt candidații pentru conducerea DNA

Cei șase candidați sunt Paula Nicoleta Tănase, Nicolae Lupulescu, Gabriela Scutea, Andrei Bodean, Adina Florea și Sorin Armeanu.

Adina Florea este procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța. Timp de mai mulți ani, Adina Florea a condus Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, ulterior ocupând și funcția de procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.

Sorin Armeanu este prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui.

Gabriela Scutea este fost procuror general adjunct al României și fost secretar de stat în Ministerul Justiției.

Procurorul Gabriela Scutea de la Parcheul Curții de Apel Brașov a fost secretar de stat la Ministerul Justiției (ianuarie 2016), anterior fiind Înalt reprezentant al Ministerului Justiției pentru relația cu Comisia Europeană pe aspectele referitoare la îndeplinirea condiționalităților stabilite în cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) privind reforma sistemului judiciar și lupta anticorupție.

În perioada  mai - august 2013 a fost consilier al procurorului general la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Între noiembrie 2006 - mai 2013 a fost adjunct al procurorului general Laura Codruța Kovesi la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, responsabil pentru activitatea Secției judiciare, activitatea de resurse umane și documentare, ordonator principal de credite (delegat), implementarea programelor cu finanțare externă, precum și audit . Anterior, a fost procuror la Brașov.

Andrei Bodean are 38 de ani și este procuror la Direcția Națională Anticorupție - Serviciul Teritorial Constanța.

El a instrumentat mai multe dosare vizându-l pe fostul președinte al Consiliului Județean Constanța Nicușor Constantinescu. De altfel, dosarul în care Constantinescu a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciul în cazul Centrului Militar Zonal a fost instrumentat de Andrei Bodean.

Paula Tănase are 47 de ani și este procuror la Parchetul Curții de Apel Galați, iar anterior, începând cu 2009, ea a lucrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați.

În perioada 2007-2009, Paula Tănase a fost procuror al Secției judiciar-penale din cadrul aceleiași instanțe, iar în perioada 2006 - 2007, procuror la Secția Urmărire penală la aceeași instanță. Ea a intrat în magistratură în 1996, ca procuror stagiar la Parchetu Judecătoriei Galați, după ce a absolvit Facultatea de Drept din Iași, cu media 9.46. Paula Tănase scria despre ea, în anul 2012, că deși au existat perioade în care a instrumentat și o mie de dosare pe an, avea ”stoc zero de la o săptămână la alta” și nu a avut ”nicio restituire sau achitare în soluțiile de trimitere în judecată dispuse”.

Ea a candidat și în 2012 pentru conducerea DNA.

Nicolae Lupulescu are gradul de general-maior și este procuror la Secția Parchetelor Militare din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. El a fost detașat la Ministerul Apărării Naționale, în martie 2016, pentru o perioadă de trei ani, prin Hotărârea CSM nr. 148/ 2016. Lupulescu a candidat, în martie 2015, pentru funcția de procuror-șef al DIICOT, alături de Ioana Albani, Daniel Horodniceanu, Giorgiana Hosu, Adrian Glugă și Cătălin Borcoman.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, spunea că îi cunoaște pe unii dintre candidații înscriși în concursul pentru ocuparea funcției de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), că le cunoaște ”evoluțiile profesoinale”, dar și ”atitudinile etice, morale”.

Propunerea/propunerile ministrului justiției va fi/vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii – Secția pentru procurori, în vederea obținerii avizului acestei instituții. Ulterior obținerii avizului Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Justiției înaintează propunerea președintelui, în vederea numirii în funcția de conducere.

Prima selecție pentru postul de procuror-șef al DNA a început în 9 iulie, imediat după anunțul privind semnarea decretului de către președintele Klaus Iohannis pentru revocarea din funcție a Laurei Codruța Kovesi. Cei patru candidați pentru postul de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție au fost Florentina Mirică, procurorul șef al Serviciului combatere a corupției în justiție din DNA, procurorul șef adjunct al DNA Marius Iacob, procurorul șef al Secției judiciare penale din DNA Elena Grecu și Cristian Lazăr, adjunctul Secției de urmărire penală și criminalistică din Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție.

viewscnt
Afla mai multe despre
dna
interviu
tudorel toader