Casele de marcat cu jurnal electronic: obligația este activă, dar actul care evita amenda din septembrie nu a fost încă aprobat. Surse: promisiune pentru firme de la Finanțe

Casele de marcat cu jurnal electronic: obligația este activă, dar actul care evita amenda din septembrie nu a fost încă aprobat. Surse: promisiune pentru firme de la Finanțe
Marius Oncu
Marius Oncu
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 3 sep 2018

Firmele mari și mijlocii sunt pasibile de la 1 septembrie să fie amendate dacă nu folosesc doar imprimante fiscale sau case de marcat cu jurnal electronic, dar vor scăpa nesancționate chiar dacă Guvernul nu a inclus încă această situație în Legea prevenirii, care acordă companiilor un termen de conformare înainte de a fi amendate. Aceasta deoarece ministrul Finanțelor a promis în ultima ședință de guvern, conform informațiilor Profit.ro, că în intervalul dintre data de 1 septembrie și modificarea Legii prevenirii nu vor fi aplicate amenzi în astfel de cazuri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Potrivit Legii prevenirii, o firmă va primi doar avertisment, împreună cu un plan de remediere înmânat de inspector. În maximum 10 zile de la data expirării termenului de remediere, autoritatea trebuie să reia controlul și să verifice dacă problemele semnalate au fost remediate.

Ministrul a avansat această promisiune în ședința de guvern de săptămâna trecută, în contextul în care legea prevede ca, de la 1 septembrie, companiile mari și mijlocii care nu au case de marcat cu jurnal electronic să fie sancționate. Proiectul de lege care introduce lipsa noilor case de marcat în prevederile Legii prevenirii ar urma să fie aprobat de către Guvern săptămâna aceasta, cel mai probabil joi. După adoptarea de către Guvern, decizia va trebui și publicată în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

Întrucât data de 1 septembrie, de la care ar trebui să fie aplicate amenzile, a fost sâmbăta trecută, se creează o fereastră de câteva zile, poate o săptămână sau mai mult, în care firmele nu vor fi protejate de Legea prevenției în cazurile în care nu sunt dotate cu noile case de marcat, cum le obligă legislația în vigoare.

EXCLUSIV Finanțele pregătesc modificări pentru a aplica Legea prevenirii firmelor fără case de marcat cu jurnal electronic după 1 septembrie. Firmele scapă de amenzi de până la 10.000 lei și suspendarea activității CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Finanțele pregătesc modificări pentru a aplica Legea prevenirii firmelor fără case de marcat cu jurnal electronic după 1 septembrie. Firmele scapă de amenzi de până la 10.000 lei și suspendarea activității

Cel mai probabil, mesajul de a nu fi aplicate amenzi în această perioadă va fi transmis doar verbal dinspre Ministerul Finanțelor către structurile de control.

La începutul săptămânii trecute, Ministerul Finanțelor a postat pe site un proiect care modifică Legea prevenirii pentru a include în lista neregulilor pentru care nu sunt aplicate imediat amenzi și nerespectarea de către firme a obligației de a avea în dotare imprimante fiscale sau case de marcat cu jurnal electronic. Astfel, firmele care nu s-au încadrat în termen nu vor mai fi amendate direct, ci vor primi un plan de remediere cu un nou termen de conformare. Amenda în acest caz ajunge până la 10.000 de lei, dar atrage și suspendarea activității respectivului punct de vânzare până la dotarea cu aparatele fiscale prevăzute de lege.

În jur de 27.000 de companii mari și mijlocii trebuie să fie dotate de la 1 septembrie cu noile imprimante fiscale sau case de marcat cu jurnal electronic, dar primele imprimante au fost avizate tehnic de autorități abia în luna august.

Conform Legii prevenirii, o firmă va primi doar un avertisment, împreună cu un plan de remediere înmânat de inspector. În termen de maximum 10 zile de la data expirării termenului de remediere, autoritatea publică trebuie să reia controlul și să verifice dacă problemele semnalate au fost remediate.

Firmele care cumpără case de marcat le pot înregistra la ANAF și prin SPV CITEȘTE ȘI Firmele care cumpără case de marcat le pot înregistra la ANAF și prin SPV

Ministerul estimează că operatorii economici mari și mijlocii utilizează circa 100.000 de aparate de marcat, iar până la 17 august au fost instalate numai 28.986 de aparate de marcat pentru toate categoriile de contribuabili, inclusiv cei mici.

  • Urmare a modifiării Legii prevenirii, organele de control competente din cadrul ANAF și MAI pot analiza cu ocazia controlului, situația de fapt a comerciantului, pot constata, de la caz la caz, cel puțin următoarele situații și pot proceda în consecință astfel:
    • este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic, situație în care organul de control nu aplică sancțiuni,
    • este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic, dar acesta nu este fiscalizat și instalat, situație în care organul de control aplică avertismentul și stabilește un termen de instalare foarte scurt,
    • nu este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic, dar există pe piață aparate corespunzătoare activității acestuia, situație în care organul de control aplică avertismentul și stabilește un termen scurt de dotare,
    • nu este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic, dar există pe piață aparate și a făcut comandă la distribuitorul autorizat, situație în care organul de control aplică avertismentul și stabilește un termen de dotare și fiscalizare scurt,
    • nu este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic și nu există pe piață aparate de marcat cu jurnal electronic dedicate activității sale, situație în care organul de control aplică avertismentul și stabilește în planul de remediere un termen mai lung de dotare (exemplu: 90 de zile).
  • nu se vor aplica nici sancțiunile contravenționale complementare de confiscare a sumelor și de suspendare a activității la unitatea de vânzare (prevăzute la art. 11 alin. (1) lit. f) pct. (i) și (ii) din OUG nr. 28/1999), care de altfel nu ar fi echitabile, neexistând o vinovăție directă și exclusivă a contribuabilului.
  • în situația în care organele de control constată că o firmă nu a fost dotată niciodată cu aparat de marcat, ceea ce reprezintă o altă faptă, acestea pot aplica sancțiunile corespunzătoare acestei fapte.
FOTO Fiscul alertează: SMS-uri sunt trimise fraudulos în numele nostru CITEȘTE ȘI FOTO Fiscul alertează: SMS-uri sunt trimise fraudulos în numele nostru

Guvernul a aprobat, la finele lunii mai, prin ordonanță de urgență, prorogarea cu 3 luni a termenelor de la care vor fi aplicate firmelor amenzi pentru lipsa caselor de marcat cu jurnal electronic ori a imprimantelor fiscale, în contextul în care pentru firmele mari și mijlocii deveneau obligatorii de la 1 iunie, dar nu fuseseră autorizați nici măcar distribuitori pentru a le vinde.

În total, aproximativ 800.000 de case de marcat cu jurnal electronic vor trebui schimbate, majoritatea covârșitoare, însă, până la 1 noiembrie. În luna mai, când a extins termenele privind sancțiunile, Guvernul a afirmat că amânarea are drept cauză întârzierile producătorilor și distribuitorilor în pregătirea prototipurilor de aparate de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic și, implicit, întârzierile în depunerea acestora împreună cu documentația aferentă pentru avizare tehnică la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Informatică.

Decizie semnată: Finanțele încep să controleze cum cheltuiesc ONG-urile banii primiți de la populație, din sponsorizări și de la bugetul statului. Vor fi verificați și anii din urmă. Curtea de Conturi acuză control zero CITEȘTE ȘI Decizie semnată: Finanțele încep să controleze cum cheltuiesc ONG-urile banii primiți de la populație, din sponsorizări și de la bugetul statului. Vor fi verificați și anii din urmă. Curtea de Conturi acuză control zero

Cât sunt amenzile

Amenzile pentru firmele care nu respectă această obligație sunt cuprinse între 8.000 de lei și 10.000 de lei.

La amendă se adaugă și suspendarea activității operatorului economic la unitatea de vânzare până la dotarea cu aparat de marcat electronic fiscal și prezentarea dovezii de plată a amenzii sau a jumătate din cuantumul acesteia, după caz, precum și confiscarea sumelor pentru care nu au fost emise documente justificative.

Cine aplică amenzile

Controlul funcționării și utilizării aparatelor de marcat electronice fiscale, constatarea contravențiilor, precum și aplicarea sancțiunilor sunt atribuții ale structurilor din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, Agenției Naționale de Administrare Fiscală, precum și ale structurilor Inspectoratului General al Poliței Române.

viewscnt
Afla mai multe despre
case de marcat
eugen teodorovici
ministerul finantelor
firme
anaf