Consiliul Concurenței a sancționat șase firme cu aproape 2 milioane de euro

Consiliul Concurenței a sancționat șase firme cu aproape 2 milioane de euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 ian 2019

Consiliul Concurenței a anunțat, luni, că a sancționat, cu amenzi totale de 9,003 milioane de lei (1,91 milioane euro), șase companii pentru o înțelegere anticoncurențială în scopul limitării comercializării serviciilor de mentenanță pentru echipamente aflate în dotarea unor nave maritime.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Sancțiunile au fost aplicate în cadrul investigației declanșate la sfârșitul anului 2015, în urma plângerii depuse de compania Ancom 96, potrivit autorității, scrie News.ro.

Consiliul Concurenței a constatat că producătorul Japan Radio și distribuitorii săi Alphatron Marine (reprezentantul Japan Radio în Europa), Navtron, Polar Denizcilikve Deniz Malzemeleri, Alhoutyam și Space Electronics s-au înțeles să elimine compania Ancom 96 de la licitația organizată, în 2015, de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF).

GRAFIC Numărul insolvențelor în România va crește CITEȘTE ȘI GRAFIC Numărul insolvențelor în România va crește

Licitația a fost organizată pentru achiziția de servicii de mentenanță pentru echipamentul Voyage Data Recorder JCY-1850 pe teritoriul României.

”Nefiind distribuitor autorizat pentru Japan Radio, Ancom 96 a subcontractat un distribuitor, care, însă, a renunțat la contract în urma presiunilor exercitate de producător. Japan Radio a impus și celorlalți distribuitori să nu accepte subcontractarea pentru a nu concura cu Navtron, participant la licitație și distribuitor al produselor Japan Radio pe teritoriul României”, se arată în comunicat.

Astfel, Ancom 96 a fost eliminat de la licitația organizată de IGPF, potrivit Consiliului Concurenței. Cea mai mare amendă a primit-o Japan Radio, 7,73 milioane de lei (1,64 milioane euro).

”Japan Radio și Alphatron Marine au aplicat la procedura de clemență, oferind o serie de documente și informații Autorității de concurență, beneficiind astfel de reduceri ale amenzilor între 30% și 40%”, se arată în comunicat.

De asemenea, Japan Radio, Navtron, Alphatron Marine, Alhoutyam și Space Electronics au recunoscut săvârșirea faptei anticoncurențiale și, ca urmare, au beneficiat de reduceri ale amenzilor între 15% și 30%, potrivit autorității.

Consiliul Concurenței încurajează companiile implicate în fapte anticoncurențiale să contacteze autoritatea de concurență, în felul acesta, putând beneficia de reduceri substanțiale ale amenzilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul concurentei
amenzi