Costul orar al forței de muncă, în scădere

 Costul orar al forței de muncă, în scădere
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 iun 2021

Costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat în primul trimestru din acest an o rată de scădere de 2,58%, față de trimestrul precedent și o rată de creștere de 5,56% comparativ cu aceeași perioadă din 2020, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De asemenea, față de trimestrul IV al anului trecut, costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a scăzut în majoritatea activităților economice. "Cele mai semnificative scăderi ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în intermedieri financiare și asigurări (-8,88%), producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-8,34%), respectiv activități de spectacole, culturale și recreative (-8,08%)", se arată în comunicatul INS.

Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecte CITEȘTE ȘI Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecte

Pe de altă parte, cea mai mare creștere a costului orar al forței de muncă în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare s-a înregistrat în învățământ (2,48%). Față de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forța de muncă a scăzut cu 2,56%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 3,01%, scrie Agerpres.

Comparativ cu același trimestru al anului precedent, costul orar al forței de muncă în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare a crescut în majoritatea activităților economice. Cele mai importante creșteri ale costului orar al forței de muncă s-au regăsit în sănătate și asistență socială (9,59%), informații și comunicații (8,83%), respectiv producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (8,26%).

Față de perioada analizată, diminuarea costului orar al forței de muncă în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare s-a observat doar în hoteluri și restaurante (-3,37%), unde unitățile economice au fost puternic afectate de întreruperea/încetarea activității aferente, prin diminuarea timpului efectiv lucrat în contextul pandemiei COVID-19, dar și prin reducerea cheltuielilor cu forța de muncă, cauzată de șomajul tehnic ori de încasările mai mici pe durata stării de alertă.

Prima zi din iulie vine cu noi schimbări pe piața energiei electrice. Asigură-ți un preț fix avantajos pentru anul contractual următor CITEȘTE ȘI Prima zi din iulie vine cu noi schimbări pe piața energiei electrice. Asigură-ți un preț fix avantajos pentru anul contractual următor

De asemenea, INS menționează că, față de același trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forța de muncă a crescut cu 5,59%, iar componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 4,96%.

Indicele trimestrial al costului orar al forței de muncă este un indicator pe termen scurt care permite evaluarea tendințelor costurilor orare suportate de angajator cu forța de muncă salariată. 

viewscnt
Afla mai multe despre
forta de munca
salariu
ins