Arieratele la bugetul statului se ridicau la 127,2 miliarde lei, din care cele ale populației au ajuns la 5,2 miliarde lei, potrivit unui raport al Curții de Conturi, care analizează situația finanțelor pentru anul 2023. Din cele 122 miliarde lei datorii ale firmelor, 102,93 miliarde lei (84,4%) sunt datorii ale firmelor private, iar 19,07 miliarde lei (15,6%) ale firmelor cu capital de stat.
O mare parte dintre aceste datorii, 92,6 miliarde lei, sunt, însă, nerecuperabile și doar 34,6 miliarde lei sunt considerate a fi recuperabile. În cazul arieratelor nerecuperabile, probabilitatea de a mai recupera bani este una foarte redusă (datorii istorice, datornici fără active, etc).
O statistică separată a ANAF arată o creștere a arieratelor recuperabile de la 34,6 miliarde lei în 2023 la 37,54 miliarde lei la final de 2024. În martie 2025, stocul de arierate recuperabile era la 36,7 miliarde lei.

Arierate totale la buget potrivit raportului Curții de Conturi, pentru anul 2023. Împărțire pe firme și persoane fizice
Evoluția arieratelor totale la bugetul general consolidat
(milioane lei)
Evoluția arieratelor la buget, înregistrate de persoanele juridice și fizice
(milioane lei)

Evoluția arieratelor înregistrate de societăți în funcție de forma capitalului social
În funcție de forma capitalului social, arieratele societăților cu capital privat au fost în scădere, spre deosebire de cele ale societăților cu capital de stat, care au înregistrat o creștere. În anul 2023, comparativ cu anul 2022, s-a înregistrat o diminuare cu 2,68% a arieratelor societăților cu capital privat, iar arieratele societăților cu capital de stat au înregistrat o creștere cu 8,48%.
Arieratele nerecuperabile reprezintă majoritatea arieratelor înregistrate de către operatorii economici cu capital privat sau de stat. Față de anul precedent, în anul 2023, arieratele nerecuperabile ale societăților cu capital privat au fost în scădere, în timp ce arieratele nerecuperabile ale societăților cu capital de stat au fost în creștere.

(milioane lei)