Curtea de Justiție a UE i-a dat dreptate unui român împotriva statului irlandez: Copiii românului au drept la prestații sociale, chiar dacă tatăl lor nu mai muncește

Curtea de Justiție a UE i-a dat dreptate unui român împotriva statului irlandez: Copiii românului au drept la prestații sociale, chiar dacă tatăl lor nu mai muncește
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 feb 2019

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) i-a dat dreptat unui român care, stabilit în Irlanda din 2003, a solicitat autorităților irlandeze să beneficieze de prestații familiale pentru cei doi copii ai săi care au reședința în România, dar a fost refuzat pentru o perioadă în care nu mai muncea și primea doar o prestație de șomaj cu caracter necontributiv. Instanța europeană a decis că dreptul Uniunii nu impune ca o persoană să desfășoare o activitate salariată într-un stat membru pentru a beneficia pe teritoriul acestui stat de prestații familiale pentru copiii săi cu reședința în alt stat membru.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În ianuarie 2009, Eugen Bogatu, resortisant român care are reședința în Irlanda din anul 2003, a solicitat autorităților irlandeze să beneficieze de prestații familiale pentru cei doi copii ai săi, care au reședința în România.

Cteățeanul român a lucrat ca salariata în Irlanda între 2003 și 2009. După ce și-a pierdut locul de muncă în 2009, a primit o indemnizație de șomaj cu caracter contributiv (cu impact asupra viitoarei pensii, 2009- 2010), apoi o indemnizație de șomaj cu caracter necontributiv (aprilie 2010-ianuarie 2013) și, în sfârșit, o indemnizație de boală (2013-2015).

Autoritățile irlandeze l-au informat pe Eugen Bogatu cu privire la decizia lor de a admite cererea sa de prestații familiale, cu excepția perioadei cuprinse între aprilie 2010 și ianuarie 2013. Acest refuz se baza pe faptul că, în opinia lor, solicitantul nu îndeplinea, în perioada respectivă, niciuna dintre condițiile care dau dreptul la prestații familiale pentru copiii săi care au reședința în România, întrucât nu a desfășurat o activitate salariată în Irlanda sau nu a primit o prestație cucaracter contributiv în această țară.

ULTIMA ORĂ Decizie în primă etapă: Pensiile speciale ale deputaților și senatorilor, dar și pensiile de serviciu ale anumitor angajați publici - anulate CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Decizie în primă etapă: Pensiile speciale ale deputaților și senatorilor, dar și pensiile de serviciu ale anumitor angajați publici - anulate

Românul a contestat această decizie susținând că autoritățile irlandeze s-au întemeiat pe o interpretare eronată a dreptului Uniunii. Sesizată cu litigiul, High Court (Înalta Curte) din Irlanda a solicitat clarificări Curții de Justiție a UE.

În hotărârea pronunțată, CJUE constată, în primul rând, că regulamentul european în domeniu conferă dreptul unei persoane la prestații familiale, în conformitate cu legislația statului membru competent, inclusiv pentru membrii familiei sale care au reședința în alt stat membru, ca și cum aceștia ar avea reședința în primul stat membru. Prin urmare, regulamentul UE nu impune ca o astfel de persoană să dispună de un statut specific, și în particular de cel de lucrător salariat, pentru a avea dreptul la prestații familiale.

În plus, Curtea arată că, din contextul și din obiectivul regulamentului, reiese că prestațiile familiale pentru copii care au reședința în alt stat membru pot fi datorate pe mai multe temeiuri, iar nu numai pe temeiul unei activități salariate. 

Elevii păstrează telefonul mobil în școală. Ministrul nu vrea să îl interzică, dar atenționează cum trebuie folosit CITEȘTE ȘI Elevii păstrează telefonul mobil în școală. Ministrul nu vrea să îl interzică, dar atenționează cum trebuie folosit

În al doilea rând, Curtea constată că regulamentul nu condiționează dreptul de a obține prestații familiale pentru copii care au reședința în alt stat membru de primirea de către solicitant a unor prestații în numerar ca urmare sau ca o consecință a unei activități salariate.

Curtea de Justiție a UE concluzionează că eligibilitatea unei persoane la prestații familiale în statul membru competent, pentru copiii săi care au reședința în alt stat membru, nu impune nici ca această persoană să desfășoare o activitate salariată în primul stat membru, nici ca acesta să îi acorde o prestație în numerar ca urmare sau ca o consecință a unei astfel de activități.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
curte
justitie
ue
cjue
roman
iralnda
prestatii
sociale
copii
munca