DOCUMENT ANAF a pregătit impozitarea pe venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică

DOCUMENT ANAF a pregătit impozitarea pe venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică
scris 18 ian 2022

ANAF a pregătit un proiect de ordin de președinte pentru impozitarea venitului suplimentar realizat de producătorii de energie electrică, conform legislației adoptate anterior de către Guvern pentru stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022. Venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică rezultat din diferența dintre prețul mediu lunar de vânzare al energiei electrice și prețul de 450 lei/MWh se impozitează cu 80%.

De la aceste prevederi sunt exceptați producătorii de energie electrică pe bază de combustibili fosili, inclusiv cogenerare.

Impozitul pe venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică se calculează pentru perioada 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022.

FOTO Grupul american Philip Morris International pregătește investiții suplimentare de peste 100 milioane dolari în România și lansează și un nou produs CITEȘTE ȘI FOTO Grupul american Philip Morris International pregătește investiții suplimentare de peste 100 milioane dolari în România și lansează și un nou produs

Impozitul se declară la bugetul de stat, de către producătorii de energie electrică, cu excepția producătorilor de energie electrică pe bază de combustibili fosili, inclusiv cogenerare, lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se datorează acest impozit, prin completarea și depunerea formularului 100. Prin excepție, impozitul datorat pentru perioada 1 noiembrie -31 decembrie 2021 se declară până la 25 ianuarie 2022.

Proiectul de ordin este disponibil aici

În vederea asigurării suportului declarativ, este necesară completarea Nomenclatorului obligațiilor de plată la bugetul de stat, anexă la formularul 100 “Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat” și a instrucțiunilor de completare a acestuia, cu această nouă obligație. Noul impozit se va declara la poziția 80 ”Impozit pe venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică” din Nomenclatorul obligațiilor de plată la bugetul de stat.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
impozit
energie