DOCUMENT Bursele, ajutoarele de înmormântare, dar și alte venituri, ca primele de instalare - impozitate după modificarea Codului Fiscal

DOCUMENT Bursele, ajutoarele de înmormântare, dar și alte venituri, ca primele de instalare - impozitate după modificarea Codului Fiscal
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 9 mai 2017

Mai multe tipuri de venituri în prezent neimpozabile vor deveni impozabile dacă proiectul de modificare a Codului Fiscal, aflat astăzi în faza de draft la Ministerul Finanțelor și anunțat în premieră de Profit.ro, nu va fi modificat. Printre acestea se numără ajutoarele, indemnizațiile și alte forme de sprijin cu destinație specială, pensiile pentru invalizii de război, orfanii, văduvele/văduvii de război, bursele primite de elevi și studenți, premiile sportivilor medaliați la campionatele mondiale, europene și la jocurile olimpice/paralimpice, potrivit consultanților PwC. De asemenea, ar deveni impozabile și alte tipuri de venituri, cum ar fi indemnizațiile de instalare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De asemenea, lărgirea bazei de impozitare prin trecerea la impozitul pe venitul global ar genera o situație în care vor fi impozitate ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru boli grave și incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru naștere, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităților naturale, veniturile reprezentând cadouri în bani și/sau în natură, inclusiv tichete cadou oferite salariaților, cât și cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la și de la locul de muncă al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice și/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariații proprii și membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariații proprii sau alte persoane, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă.

Pentru anul viitor, Ministerul Finanțelor are în vedere modificarea sistemului actual de impozitare a veniturilor obținute de persoane fizice, prin renunțarea la cota actuală de impozitare de 16% și introducerea unui impozit diferențiat de 0% sau 10% în funcție de venitul anual global pentru fiecare gospodărie din România. Sistemul propus are în vedere trecerea de la impozitarea individuală a veniturilor obținute de persoanele fizice la impozitarea globală a veniturilor obținute într-un an fiscal în cadrul unei gospodării formate din membrii care administrează împreună un patrimoniu comun.

Venitul global impozabil va ține cont de un plafon neimpozabil și de lărgirea sistemului actual de deduceri. De asemenea, familiile cu copii care înregistrează venituri sub un anumit prag vor beneficia de un sprijin financiar anual, pentru fiecare copil aflat în întreținere.

Draftul Ministerului Finanțelor a fost prezentat în premieră în luna aprilie de Profit.ro și a fost confirmat ulterior de instituție.

Click pe imagine pentru a o mări

Click pentru a mari poza

 

Click pentru a mari poza

Click pentru a mari poza

Click pentru a mari poza

 

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
venitul global
pwc