DOCUMENT Firmele neînregistrate în scop de TVA vor fi exceptate de la plata defalcată a TVA chiar dacă intră în relație cu cele din split TVA, plus alte excepții. Contul - și pentru alte datorii bugetare

DOCUMENT Firmele neînregistrate în scop de TVA vor fi exceptate de la plata defalcată a TVA chiar dacă intră în relație cu cele din split TVA, plus alte excepții. Contul - și pentru alte datorii bugetare
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 5 dec 2017

Firmele care nu sunt înregistrate în scop de TVA și instituțiile publice sunt execptate de la a efectua plăți într-un cont distinct de TVA chiar dacă intră în relații comerciale cu firmele aflate în sistemul split TVA, a decis luni seara Comisia de buget din Camera Deputaților

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost prezentată cu mult înainte pe Profit Insider

Abonaților Profit Insider le pot fi furnizate toate documentele menționate, cu modificările care vor fi introduse, în urma unei solicitări la adresa profit@profit.ro 

Potrivit datelor oficiale, de această modificare ar putea beneficia 1,2 milioane de persoane impozabile care nu sunt plătitoare de TVA, în timp ce obligația de a plăti într-un cont distinct, în relația cu firmele din sistemul split TVA, va reveni în cazul a aproximativ 350.000 de firme înregistrate în acest scop.

EXCLUSIV Oficial FMI, Washington: Riscul supraîncălzirii economiei României a crescut. Stimulul fiscal ar trebui retras. Apare riscul inflației și acumulării dezechilibrelor externe CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Oficial FMI, Washington: Riscul supraîncălzirii economiei României a crescut. Stimulul fiscal ar trebui retras. Apare riscul inflației și acumulării dezechilibrelor externe

Președintele comisiei, social-democratul Viorel Ștefan, oprise săptămâna trecută dezbaterile, solicitând o poziție a Guvernului cu privire la neincluderea firmelor, care nu sunt în sistemul split, de la plata defalcată a TVA când intră în relație cu firmele din acest sistem.

În prezent, așa cum a fost modificată acum la Senat, ordonanța Guvernului privind split TVA prevede că persoanele impozabile și instituțiile publice, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate în scopuri de TVA, au obligația să plătească contravaloarea TVA aferente achizițiilor de bunuri și servicii într-un cont de TVA al furnizorului/ prestatorului care aplică mecanismul plății defalcate a TVA.

Atât Camera Consultanților Fiscali, cât și Coaliția pentru Dezvoltarea României au propus în schimb amendarea legii astfel încât numai persoanele impozabile și instituțiile publice care aplică mecanismul plății defalcate a TVA să aibă obligația de a plăti contravaloarea TVA aferentă achizițiilor de bunuri și servicii într-un cont de TVA al furnizorului sau prestatorului care aplică mecanismul plății defalcate a TVA.

Ministerul Finanțelor a transmis, luni, deputaților din comisie că nu susține o astfel de modificare, deoarece există pericolul ca firmele în insolvență să nu transfere TVA în contul cu această destinație.

EXCLUSIV Reducerea cotei la pensia privată și transferul contribuțiilor taie viitoarele pensii private pentru aproape fiecare angajat cu 21%, un minus de 58.041 lei CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Reducerea cotei la pensia privată și transferul contribuțiilor taie viitoarele pensii private pentru aproape fiecare angajat cu 21%, un minus de 58.041 lei

Parlamentarii majorității și cei ai opoziției au amendat însă ordonanța Guvernului astfel încât excepția să fie aplicată doar instituțiilor publice și persoanelor neînregistrate în scop de TVA.

 

DOCUMENT Firmele neînregistrate în scop de TVA vor fi exceptate de la plata defalcată a TVA chiar dacă intră în relație cu cele din split TVA, plus alte excepții. Contul - și pentru alte datorii bugetare

Camera Consultanților Fiscali și Asociația Băncilor au susținut o astfel de modificare, subliniind că altfel inclusiv școlile și spitalele ar fi fost obligate să-și deschidă cont separat de TVA, inclusiv.

”Art 3 alin.(1) din actul normativinițial ar obliga orice persoană care, deși nu aplică mecansimul plăților defalcate, să facă plata în contul de TVA al unui furnizor care aplică mecanismul. Aceasta ar conduce la sarcini administrative pentru acesti contribuabili: adaptarea sistemelor de evidență și de plată, verificare la fiecare plată a statutului furnizorului în Registrul persoanelor care aplică mecanismul plăților defalcate a TVA, verificarea contului de TVA  de la trezorerie în cazul în care nu este transmis un alt cont de TVA etc.

Mai mult, și persoanele neînregistrate în scopuri de TVA (școli, grădinițe, spitale, alte instituții publice) ar avea avea obligatia să plătească TVA în contul de TVA iar furnizorilor care aplică mecanismul, generând sarcini administrative suplimentare și riscul plății unor sancțiuni dacă plătesc eronat.

Astfel, pe langă sarcinile administrative, persoanele care nu aplică mecanismul plăților defalcate a TVA sunt sancționate potrivit art 18 lit. a) și b) și art 19 alin.(1) și (2), sancțiunile fiind deosebit de drastice. Dacă de exemplu nu se face corecția, după 30 de zile lucrătoare se aplică o amendă de 50% din suma TVA nevirată în contul furnizorului care aplică split. O sancțiune disproporționată care afectează grav persoanle care nu sunt în sistem”, au arătat consultanții fiscali.

Decizie Senat: Firmele cu capital social de 45.000 lei și cel puțin 2 angajați primesc dreptul de a opta pentru impozit pe profit în loc de impozit pe cifra de afaceri CITEȘTE ȘI Decizie Senat: Firmele cu capital social de 45.000 lei și cel puțin 2 angajați primesc dreptul de a opta pentru impozit pe profit în loc de impozit pe cifra de afaceri

Printre multe alte modificări, deputații au exceptat totodată de la aplicarea split TVA următoarele cazuri:

a) în situația în care plata nu se efectuează direct de beneficiar către furnizor/ prestator;

b) în situația în care plata se efectuează în natură;

c) în situația în care plata se efectuează prin compensare;

d) în situația plăților efectuate cu card bancar sau sumelor puse la dispoziție prin cont escrow;

e) prin finanțarea acordată de instituțiile de credit și instituțiile financiare nebancare prin preluarea creanțelor, respectiv prin operațiuni de factoring.

Conturile de TVA vor putea fi folosite și pentru stingerea altor obligații la buget

Deputații au mai stabilit, tot la propunerea Camerei Consultanților Fiscali, că vor putea fi debitate conturile de TVA nu doar cu TVA achitată în contul de TVA al furnizorului/ prestatorului, aferentă achizițiilor de bunuri/servicii, inclusiv taxa aferentă avansurilor, respectiv cu TVA achitată la bugetul de stat, ci și cu plata altor obligații bugetare. 

În schimb, a fost reintrodus în lege faptul că Fiscul poate proceda la executarea silită contului de TVA 

Comisia a reglementat și corectarea unei plăți eronate de la beneficiar

Deputații au votat totodată un amendament care dă posibilitatea unei persoane care aplică mecanismul să poată să facă din proprie inițiativă un transfer al TVA în contul de TVA dacă un client a făcut plata eronat în cont curent. Prin corectarea în acest mod a unei plăți odată efectuate este exonerat plătitorul de penalități sau amenzi.

Astfel, firmele din sistemul split TVA au posibilitatea să vireze în contul de TVA propriu, în termen de 30 zile lucrătoare de la încasarea contravalorii livrărilor de bunuri/ prestărilor de servicii, și TVA care nu a fost plătită în contul de TVA de către beneficiari.

Firmele care au optat pentru split TVA în 2017 vor beneficia de reducere cu 5% a impozitului tot anul 2018

În prezent ordonanța Guvernului stabilește că persoanele impozabile care optează pentru aplicarea mecanismului privind plata defalcată a TVA dupa 1 ianuarie 2018 beneficiază de o reducere cu 5% a impozitului pe profit/ pe veniturile microîntreprinderilor aferent perioadei în care aplică sistemul.

Deputații au stabilti că de această facilitate vor beneficia și după 1 ianuarie 2018, întreg anul, și persoanele care au optat pentru aplicarea mecanismului plăților defalcate a TVA în anul 2017.

Deputații nu au putut însă vota un raport asupra ordonanței

La votul final, voturile majorității și opoziției au fost la egalitate, deoarece opoziția a cerut permanent abrogarea ordonanței, astfel încât votul asupra raportului de aprobare a legii va fi reluat marți, astfel încât modificările să poată intra miercuri la vot în plenul Camerei Deputaților.      

Săptămâna trecut, comisia a stabilit că plafoanele de obligații restante la TVA pentru care firmele vor fi introduse automat în sistemul split vor fi majoratecu câte un zero, astfel încât pentru contribuabilii mari pragul va fi de peste 15.000 lei în loc de 1.500 lei, iar pentru cei mijlocii va fi de peste 10.000 lei în loc de 1.000 lei. În cazul celorlalți contribuabili, inclusiv persoane fizice, pragul va fi de peste 5.000 lei.

Deputații au majorat și cu câte 30 zile termenele de achitare a obligațiilor restante la TVA.  

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
split
defalcat
ordonanta
deputati
parlament
amendamente
guvern