DOCUMENT Lege: Anulări de obligații fiscale pentru anumite tranzacții imobiliare. Cine a plătit primește banii înapoi

DOCUMENT Lege: Anulări de obligații fiscale pentru anumite tranzacții imobiliare. Cine a plătit primește banii înapoi
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 18 ian 2018

Diferențele de obligații fiscale, reprezentând impozit pe venit și contribuțiile sociale, inclusiv dobânzi și penalități, calculate de Fisc pentru anumite tranzacții imobiliare sunt anulate, iar persoanele care au efectuat deja plățile vor primi banii înapoi, stabilește o lege care intră în vigoare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Facilitatea vizează în principal dezvoltatorii imobiliari și este argumentată prin aplicarea neunitară a legislației fiscale privind impozitarea veniturilor obținute de persoane fizice din transferul proprietăților imobiliare.

Argumentul principal este că neadoptarea măsurii ar conduce la dubla impozitare a persoanelor fizice care au plătit impozit pe venit pentru transferul proprietății imobiliare din patrimoniul personal (având ca bază valoarea tranzacției), acestea fiind obligate să achite și impozitul pe venit (16%) din transferul proprietății imobiliare ca venituri din activități independente.

EXCLUSIV Inspecția Muncii verifică dacă angajatorii au negociat transferul contribuțiilor sociale la angajați. Amenzile urcă până la 10.000 de lei CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Inspecția Muncii verifică dacă angajatorii au negociat transferul contribuțiilor sociale la angajați. Amenzile urcă până la 10.000 de lei

Fostul șef al Fiscului Gelu Ștefan Diaconu apreciază însă că este vorba de  anularea impozitului pe venit, a contributiilor sociale și a penalităților calculate de Fisc până la 1 iunie 2017 dezvoltatorilor imobiliari care au construit cvartaluri de blocuri de birouri și locuințe în București, alte mari orașe, precum și pe litoral și care “au construit pe persoană fizică” plătind impozite reduse.

"Diferența de taxare între persoanele juridice și persoane fizice este uriață. Doar cu titlu de exemplu: de la 16% impozit pe venit la valoarea tranzacției la 1% (sau 2-3% pentru alte praguri valorice)!", spune Diaconu.

În același timp, sunt anulate diferențele de TVA și accesoriile aferente acestora, pentru perioadele fiscale anterioare datei de 31 decembrie 2016, ca urmare a depășirii plafonului de scutire de 220.000 lei, realizate de către persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, cu sediul activității economice în România, care au realizat activitățile de producție agricolă, inclusiv activitățile de transformare a produselor agricole prin alte metode decât cele industriale sau au furnizat servicii agricole utilizând munca manuală proprie și/sau echipamentele specifice.

"Sunt anulate TVA-ul datorat și accesoriile calculate până la 31 decembrie 2016, pentru depășirea plafonului de înregistrare în scopuri de TVA opozabilă marilor proprietari de terenuri care și-au valorificat propria producție. În schimb, cei care cumpără produse agricole și le prelucrează/consumă, la depășirea plafonului de TVA, au plătit TVA, de 24-20-19-9% (în funcție de perioadă)", arată fostul șef al Fiscului.

Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis și este valabilă de astăzi.

Noua lege poate fi citită AICI și AICI.

viewscnt
Afla mai multe despre
tranzactii
imobiliare
obligatii
anulate