DOCUMENT Măsuri pregătite de Guvern: înghețarea și anul viitor a angajărilor, ca în perioada crizei, interzicerea din nou a achizițiilor de mașini și mobilier, Pilonul II de pensii opțional UPDATE: Dragnea confirmă Pilonul II opțional

DOCUMENT Măsuri pregătite de Guvern: înghețarea și anul viitor a angajărilor, ca în perioada crizei, interzicerea din nou a achizițiilor de mașini și mobilier, Pilonul II de pensii opțional UPDATE: Dragnea confirmă Pilonul II opțional
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 26 oct 2017

Guvernul pregătește o serie de măsuri pentru a se asigura că se va încadra anul următor în limita de 3% cu deficitul bugetar: înghețarea și anul viitor a angajărilor în instituțiile publice, ca în perioada crizei financiare, interzicerea din nou, în totalitate, a achizițiilor de mașini și mobilier de către administrația publică, modificarea Pilonului II de pensii, astfel încât contribuțiile să fie opționale și nu obligatorii ca în prezent.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Profit News TV - Maraton Fonduri Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC Bank, Fabrica de Consultanță.
11 iunie - Medika TV - Maraton Sănătatea Aparatului Urinar
12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Măsurile au fost incluse într-un document semnat, la jumătatea acestei luni, de ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, și prezentat acum de Profit.ro.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Documentul include și un capitol distinct privind măsurile adoptate deja și cele aflate în pregătire pentru creșterea încasărilor și reducerea cheltuielilor bugetare.

EXCLUSIV Lista neregulilor pentru care firmele vor fi \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Lista neregulilor pentru care firmele vor fi "iertate" de amendă la prima constatare, din Legea prevenirii, va fi semnificativ schimbată

Una dintre măsurile indicate este amendarea Legii 411/2004 a pensiilor administrate privat, astfel încât "contribuția individuală la Pilonul II să devină opțională”.

Intenția Guvernului de a modifica acest pilon de pensii a fost anunțată de Profit.ro din luna august, informațiile fiind inițial negate de un ministru, apoi confirmate oficial.

Ultima declarație a oficialilor români pe această temă a fost luni, când vicepremierul Marcel Ciolacu a arătat că viramentele din fondul de pensii publice către fondurile private de pensii obligatorii ar putea fi corelate cu rata de plată a contribuțiilor de asigurări sociale, astfel încât statul să nu mai vireze integral contribuțiile la fondurile administrate, ci o parte mai mică din acestea.

UPDATE ora 15.31 Într-o primă fază, ministrul Muncii a anunțat astăzi, în ședința de guvern, reducerea procentului de plată către Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,75%, fără a fi afectată, conform ministrului, valoarea nominală din prezent.

UPDATE ora 16.34 Liderul PSD, Liviu Dragnea, a confirmat că intenția Guvernului este de a da dreptul românilor să oopreze între Pilonul I și Pilonul II de pensii.

"Omul trebuie să poată opta: Pilonul I sau II. Fiecare român să poată opta după ce este foarte bine informat. Să nu fie o decizie a statului", a spus Dragnea, adăugând că informații în acest sens urmează să fie prezentate în perioada următoare.

O altă măsură pregătită la nivelul Guvernului este continuarea înghețării angajărilor în instituțiile publice și pe parcursul anului viitor.

"Suspendarea până la 31 decembrie 2017 a organizării de concursuri pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante de către autoritățile publice sau instituțiile publice, decisă prin ordonanța 3/2017. S-a propus prelungirea aplicării acestei măsuri și în 2018", scrie în document.

EXCLUSIV Modificări pregătite pentru insolvența firmelor. Un Fisc cu puteri mai mari la recuperarea datoriilor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Modificări pregătite pentru insolvența firmelor. Un Fisc cu puteri mai mari la recuperarea datoriilor

În luna iulie a acestui an, Guvernul a blocat angajările în administrație până la sfârșitul acestui an, cu argumentul că se impune un plan de raționalizare a cheltuielilor publice inclusiv prin blocarea posturilor din administrația publică.

DOCUMENT Măsuri pregătite de Guvern: înghețarea și anul viitor a angajărilor, ca în perioada crizei, interzicerea din nou a achizițiilor de mașini și mobilier, Pilonul II de pensii opțional UPDATE: Dragnea confirmă Pilonul II opțional

Înghețarea a fost argumentată prin faptul că până la sfârșitul acestui an va fi derulat un "proces de analiză a funcțiilor din administrația publică și a pregătirii instituțiilor publice pentru aplicarea măsurilor de reformă", la finalul căruia angajările vor fi din nou permise.

Blocarea angajărilor în sistemul public a mai fost decisă de Guvernul Boc începând cu 2009, în contextul crizei economice.

Tot pentru limitarea cheltuielilor pulice, Guvernul pregătește din nou interzicerea achizițiilor de mașini sau mobilier de către instituțiile publice.

EXCLUSIV Numărul sectoarelor în care angajatorii sunt obligați să încheie cu salariații contracte colective de muncă va fi semnificativ majorat, de la 30 la peste 100 CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Numărul sectoarelor în care angajatorii sunt obligați să încheie cu salariații contracte colective de muncă va fi semnificativ majorat, de la 30 la peste 100

În 2009, pe fondul crizei financiare, autorităților și instituțiilor publice le-a fost interzis să cumpere sau să preia în leasing autoturisme și mobilier, exceptate fiind doar structurile nou-înființate și numai în primul an de funcționare, achizițiile pentru realizarea proiectelor finanțate din împrumuturi, fonduri externe nerambursabile, donații și sponsorizări și autoturismele cumpărate în cadrul Programului "Rabla". Interdicția a fost prelungită succesiv în ultimii ani, până la 31 decembrie 2012 inclusiv, iar ulterior a fost fixată o limită valorică la achiziție de maximum 18.000 euro.

După această dată, au început să fie introduse excepții pentru companii de stat, iar în toamna anului 2015 a fost permis și misiunilor diplomatice ale României din străinătate să achiziționeze autoturisme cu o capacitate cilindrică mai mare de 1.600 cmc și al căror preț poate depăși contravaloarea în lei a sumei de 18.000 euro, inclusiv T.V.A. Pentru o astfel de achiziție este necesar acordul Guvernului.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
deficit
pilonul ii
pensii private
achizitii publice
angajari