Procesul deschis de către administrația județeană Sibiu a ANAF împotriva Rodicăi Baștea pentru constatarea nulității unui act de moștenitor în cazul spațiului comercial din Sibiu de pe urma căruia familia Iohannis a obținut timp de mai mulți ani venituri din închiriere, a ajuns deja la al zecelea termen de judecată în cele cinci luni care au trecut de la prima înfățișare, de pe data de 5 februarie, potrivit datelor analizate de Profit.ro.
Acest proces, cu potențiala contestare la Curtea de Apel, este ultimul care ar trebui să se încheie pentru ca statul să treacă la înregistrarea dreptului de proprietate asupra proprietății imobiliare din Sibiu, spațiul comercial de la parterul casei din strada Nicolae Bălcescu, nr 29.
În noiembrie 2015, Carmen și Klaus Iohannis au pierdut în instanță imobilul din Sibiu - spațiul comercial din strada Nicolae Bălcescu 29. Judecătorii de la Curtea de Apel Brașov au hotărât atunci că imobilul cumpărat de Iohannis aparține statului, deoarece proprietarul inițial nu mai are moștenitori legali. În 2017, Curtea de Apel Pitești le-a respins irevocabil contestația în anulare la decizia Curții de Apel Brașov.
Spațiul comercial nu mai este folosit din 2015. Soții Iohannis au obținut venituri din chirii de pe urma acelui spațiu în perioada 2001-2015. Până în prezent, ANAF nu a făcut un calcul cuprinzător al sumelor pe care le are de recuperat, pentru care va trebui să țină cont de cheltuielile cu întreținerea spațiului, taxe plătite, etc. Sumele de recuperat vor fi stabilite după ce statul se va înscrie ca proprietar.

Imobilul din Bălcescu nu a fost recuperat nici acum de către stat, din cauza litigiilor privind moștenirea. Unul dintre litigii a fost și cel privind moștenirea unei alte case (tot de către Rodica Baștea), asupra căruia instanța supremă a decis definitiv la final de septembrie 2024. Decizia instanței supreme în respectivul caz era necesară pentru ca actualul proces să poată înainta.
În timp ce pentru jumătatea din parterul casei din Bălcescu 29, spațiul comercial (la etaj sunt trei apartamente cu proprietari care au cumpărat imobilele de la stat), care a aparținut soților Iohannis, situația este clarificată și încheiată, pentru jumătatea Rodicăi Baștea, trebuie să se încheie actulul proces declanșat de AJFP Sibiu pentru nulitatea actului de moștenitor.
Prin urmare, până acum statul român nu a putut să își înscrie dreptul de proprietate asupra imobilului din strada Bălcescu, din cauza proceselor în instanță. Statul, prin ANAF, nu poate să obțină certificatul de moștenitor al imobilului din Bălcescu 29, așa cum obținuse deja pentru un alt imobil din Magheru 35, act contestat în instanță de prietena familiei Iohannis, Rodica Baștea.
Administrația Județeană a Finanțelor Publice Sibiu a formulat o acțiune la Tribunalul Sibiu, având ca obiect constatare nulitate act juridic, rectificare CF, în baza unui mandat acordat de Ministerul Finanțelor, prin care s-a solicitat constatarea nulității absolute a Certificatului de moștenitor nr. 7/06.02.2012 emis de Biroul Notarial Bucșa Radu Gabriel și Asociatii, în ceea ce priveste includerea în masa succesorală a imobilului situat administrativ în Sibiu, str. Nicolae Balcescu nr. 29, jud. Sibiu și obligarea pârâtei Baștea Rodica să lase în deplină proprietate și liniștită posesie imobilul de la adresa amintită.
Acțiunea în instanță a fost începută încă din iunie 2024, anticipând decizia favorabilă la ÎCCJ de la final de septembrie 2024. Primul termen de judecată a fost pe 5 februarie. Avocații apărării au formulat mai multe excepții, privind competența instanțelor din România sau calitatea de reprezentant a AJFP Sibiu.

ANAF despre caz
- anul 2024 a fost decisiv în privința obținerii unei hotărâri judecătorești definitive cu privire la vocația succesorală indubitabilă a Statului Român de a culege moștenirea vacantă după proprietarii defuncți Ghenea Eliseu și Ghenea (n.Baștea) Maria;
- în urma obținerii Certificatului de grefă aferent acestei hotărâri și a legalizării de către Tribunalul Hunedoara a hotărârilor judecătorești pronunțate în dosarul 939/85/2016, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Sibiu a solicitat notarului public competent deschiderea dosarelor succesorale privind pe defuncții Ghenea Eliseu, Ghenea (n.Baștea) Maria și Micu Paraschiva (sora defunctului Ghenea Eliseu);
- în urma acestei solicitări notarul public a procedat la deschiderea dosarelor succesorale;

- referitor la imobilul situat în Sibiu, str.N.Bălcescu, nr.29, s-a solicitat suplimentarea certificatului de moștenitor a Statului Român pentru cota de 1/2 înscrisă în Cartea funciară pe numele defuncților Ghenea Eliseu și Maria și înscrierea Statului Român în calitate de proprietar;
- pentru cota de 1/2 din imobilul mai sus amintit, înscrisă în Cartea funciară pe numele Baștea Rodica în baza Certificatului de moștenitor nr.7/06.02.2012, care în prezent nu a fost anulat de nicio instanță de judecată, depinzând de soluția definitivă pronunțată în dosarul 939/85/2016, a fost formulată acțiune la Tribunalul Sibiu (dosarul 1766/85/2024) având ca obiect anularea acestui certificat; instanța a acordat primul termen de judecată la data de 05.02.2025;
- după înscrierea în Cartea funciară a Statului Român în calitate de proprietar, vor fi stabilite sumele reprezentand ,,fructele neculese,, ce revin statului roman si se vor efectua demersurile legale pentru recuperarea acestora.