După Camera de Comerț Americană, și Consiliul Investitorilor Străini transmite Guvernului că Pilonul II este un instrument esențial de economisire pentru pensie

După Camera de Comerț Americană, și Consiliul Investitorilor Străini transmite Guvernului că Pilonul II este un instrument esențial de economisire pentru pensie
scris 16 mai 2018

Consiliul Investitorilor Străini (FIC), organizație ce reunește companii cu peste 186.000 de angajați și o cifră de afaceri cumulată de 187 de miliarde de lei, transmite Guvernului că este îngrijorat de posibilele măsuri de politică publică privind sistemul de economisire pentru pensie prin cei trei piloni și de lipsa de transparență în care acestea sunt analizate și promovate. Mesajul este transmis în contextul în care Camera de Comerț Americană a transmis ieri o atenționare similară și în care investitorii străini au interese legate de administrarea banilor.

De asemenea, mesajul este transmis în contextul în care Pilonul II de pensii este la acest moment subiectul unui proiect prin care statul ar vrea să direcționeze contribuțiile către bugetul de stat.

Consiliul arată că sistemul de economisire pentru pensie este foarte important având în vedere direcția estimată a evoluției demografice a României în următoarele decenii.

"În acest context considerăm că pensiile obligatorii administrate privat (Pilonul II) sunt esențiale pentru ca angajații de astăzi să-și poată menține un nivel de trai satisfăcător la sfârșitul vieții active. Toate studiile de specialitate arată că în jurul anului 2040 piramida demografică a României va fi de așa natură încât va pune o presiune mare pe sistemul public de pensii. Din ce în ce mai puține persoane active vor trebui să asigure veniturile unui număr din ce în ce mai mare de persoane inactive. Pilonul II de pensii, unde banii sunt economisiți pe termen lung, va putea prelua o parte din această povară financiară", transmite FIC.

În opinia acestuia, reforma Pilonului II de pensii nu poate fi justificată de evoluțiile datoriei publice sau ale deficitului. "Bunăstarea viitoare a actualilor angajați nu trebuie periclitată printr-o abordare pe termen scurt. Situații excepționale precum mari calamități sau războaie pot pune în discuție fluxurile financiare din Pilonul II, însă datoria publică și deficitul trebuie așezate pe o traiectorie sănătoasă prin alte metode. Mediul de afaceri din România a atras atenția, în ultimii 5 ani, că politicile publice în care scăderile de taxe și creșterile cheltuielilor sunt măsuri simultane pot fi un mix destabilizator", consideră investitorii.

Finanțe: Pilonul II de pensii va avea o pondere tot mai semnificativă în totalul cheltuielilor cu pensiile CITEȘTE ȘI Finanțe: Pilonul II de pensii va avea o pondere tot mai semnificativă în totalul cheltuielilor cu pensiile

Ei mai transmit că banii economisiți de angajații de astăzi reprezintă nu doar o asigurare pentru viitor, ci sunt și o sursă importantă de finanțare a economiei și investițiilor în prezent. "Cei 42 miliarde de lei acumulați până acum in Pilonul II sunt investiți în proporție de 92% în România. Statul român și companiile listate la bursă utilizează acești bani pentru dezvoltare. Piața de capital locală ar suferi un șoc în absența acestor economii pe termen lung ale angajaților", este mesajul organizației.

Din punctul de vedere al companiilor membre FIC, contribuția angajaților la Pilonul II nu trebuie sub nicio formă să fie redusă, ci dimpotrivă, ar trebui să crească din nou spre 6% (în prezent fiind 3,75%) pentru a asigura un nivel de economisire satisfăcător.  

"Există o tendință generală a autorităților de a aborda insuficient de dinamicile pe termen lung și de a împinge rezolvarea unor probleme complexe în viitor, pentru a-și dedica atenția doar asupra acelor teme care sunt presante astăzi. Totuși, sistemele de pensii sustenabile se construiesc în decenii și FIC încurajează autoritățile să mențină cursul început acum zece ani pentru că experiența și calculele dovedesc că aceasta este decizia corectă", conchide Consiliul.

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul investitorilor straini
pilonul 2
pensii private