EXCLUSIV Deficitul a depășit 4%. Ministrul Finanțelor: Cheltuielile sunt colosale, atât pe partea de funcționare a instituțiilor statului, cât și pe partea de investiții

EXCLUSIV Deficitul a depășit 4%. Ministrul Finanțelor: Cheltuielile sunt colosale, atât pe partea de funcționare a instituțiilor statului, cât și pe partea de investiții
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 12 aug 2024

Deficitul bugetar a crescut în luna iulie la 4,01% din PIB, de la 3,6% din PIB (63,66 miliarde lei) la finalul lunii iunie, anunță ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, într-un interviu pentru Profit.ro.

 

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

ANAF a colectat în primele șapte luni ale anului conform planului, cu un nivel record în iulie, însă cheltuielile au depășit planificarea bugetară, inclsuiv ca urmare a majorărilor salariale acordate în cursul acestui an. Cum lunile august și septembrie sunt istoric unele cu venituri mai mici pentru ANAF, bugetul, cu un deficit de 4% după șapte luni față de o țintă de 5% pentru întreg anul, se află sub presiune.

Evenimente
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Plan - Reducerea mai rapidă a impozitelor aplicate energiei electrice, în cazul unor scumpiri neașteptate CITEȘTE ȘI Plan - Reducerea mai rapidă a impozitelor aplicate energiei electrice, în cazul unor scumpiri neașteptate

Ministrul nu a afirmat explicit că Guvernul a renunțat la ținta de deficit de 5%, acțiune care ar presupune și o rectificare bugetară, dar afirmațiile sale indică spre un nou reper în ce privește deficitul, anume estimarea Comisiei Europene, de 6,9% din PIB pentru anul 2024.

Deși estimarea Comisiei este în termeni ESA, pentru anul acesta Finanțele vor ținti un deficit cash cât mai apropiat de cel ESA, adică nu vor mai încerca să amâne plăți pe anul următor pentru a cosmetiza nivelul deficitului cash, cel anunțat lunar de către Ministerul Finanțelor. Abordarea este necesară deoarece ajustarea deficitului, ca parte a noului program negociat cu Comisia Europeană, începe de la deficitul pentru anul acesta, iar Guvernul nu are interes să amâne cheltuieli pentru anul următor și să-și îngreuneze astfel situația.

Datele furnizate de către ministrul Finanțelor pentru Profit.ro sunt preliminare, datele finale și oficiale urmând să fie anunțate după data de 25 a lunii.

Numărul de bugetari a scăzut - Guvernul Ciolacu are acum cea mai redusă creștere medie lunară a aparatului bugetar începând din 2017, performanță deținută anterior de Guvernul Cîțu CITEȘTE ȘI Numărul de bugetari a scăzut - Guvernul Ciolacu are acum cea mai redusă creștere medie lunară a aparatului bugetar începând din 2017, performanță deținută anterior de Guvernul Cîțu

"La șapte luni este 4,01%, asta înseamnă o influență a lunii iulie de 0,4 puncte procentuale. Iulie a fost o lună cu multe cheltuieli pentru investiții, am ajuns la aproximativ 12 miliarde de lei, și o lună în care cheltuielile totale au stabilit un record, de 63 de miliarde de lei. A fost o lună foarte bună din punctul de vedere al veniturilor pe care le-am realizat.

Am ajuns la venituri în jur de 57 de miliarde de lei cu fondurile europene. ANAF a avut încasări brute de aproximativ 51,7 miliarde lei, din care s-au plătit TVA, contribuție la Pilonul II... A fost o lună cu încasări bune ale ANAF, dar cheltuielile sunt colosale, atât pe partea de funcționare a instituțiilor statului, cât și pe partea de investiții", a spus ministrul.

În iunie, cheltuielile au fost de 53,7 miliarde lei, iar media primelor șase luni este de 56,5 miliarde lei.

Nivelul ridicat al cheltuielilor a fost determinat de majorările salariale acordate de către Guvern, dar și de cheltuielile cu investițiile. În perioada următoare, presiunea asupra deficitului va spori odată cu intrarea la plată a pensiilor recalculate.

Guvernul a împrumutat peste 18 miliarde de lei în iulie. Unde a ajuns cu împrumuturile CITEȘTE ȘI Guvernul a împrumutat peste 18 miliarde de lei în iulie. Unde a ajuns cu împrumuturile

"Au intrat în vigoare măsurile care privesc creșterile salariale etapa a 2-a. Influența lor este de un miliard de lei lunar. De semenea, la cheltuielile de investiții, bugetul și plățile care s-au efectuat sunt record. De la 1 septembrie, intră în vigoare recalcularea pensiilor, care adaugă o influență de 2 miliarde de lei lunar. Din această perspectivă, trebuie să fim foarte atenți și prudenți cu veniturile încasate și cu felul în care gestionăm partea de venituri, pentru că avem cheltuieli semnificative", a declarat ministrul.

Întrebat când va fi depășit pragul de 5% în ce privește deficitul bugetar, ținta asumată de către Guvern de la începutul anului, Boloș a evitat să precizeze o lună.

"Lunile august și septembrie sunt luni care prin tradiție sunt cu încasări scăzute și nu avem așteptări. Să vedem cum se vor așeza datele cu lunile august și septembrie, dar trebuie să luăm în calcul și estimările pe care le are Comisia Europeană. În prognoza de primăvară, CE a estimat un deficit bugetar de 6,9% din PIB.

E limpede că încheind cu 4% luna iulie și având în buget un deficit de 5% estimat, sigur că apare presiunea asupra bugetului și asupra țintei de deficit bugetar, pe care va trebui să o gestionăm, mai ales în relația cu CE, în mod corespunzător", a spus ministrul.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
deficit bugetar
executia bugetara
buget
ministerul finantelor
marcel boloș