EXCLUSIV Guvernul a construit proiectul de buget 2018 cu un deficit de 2,97%. Ajustarea cerută de Comisia Europeană va fi abia din 2019

EXCLUSIV Guvernul a construit proiectul de buget 2018 cu un deficit de 2,97%. Ajustarea cerută de Comisia Europeană va fi abia din 2019
Marius Oncu
Marius Oncu
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 29 nov 2017

Proiectul de buget pregătit de Guvern pentru anul următor prevede un deficit de 2,97% din PIB al bugetului general consolidat, care ar trebui să fie urmat de o reducere la 2,58% în 2019. Comisia Europeană a cerut deja României să reducă deficitul bugetar, însă Guvernul va ignora anul următor obiectivul bugetar pe termen mediu, care prevede un deficit de 1% din PIB, și va începe ajustarea abia de anul următor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

UPDATE ora 21.12 Informațiile au fost confirmate, documentul fiind prezentat de sindicate și atribuit Ministerului Finanțelor

UPDATE ora 21.57 Documentul a fost publicat și pe site-ul Ministerului Finanțelor

Deficitul bugetar prevăzut pentru anul următor este similar cu cel vizat pentru anul în curs. După a doua rectificare bugetară, de la mijlocul lunii noiembrie, Guvernul a anunțat că deficitul pentru anul acesta va rămâne la 2,96.

„Plafonul soldului bugetului general consolidat, exprimat ca procent în produsul intern brut, este în anul 2018 de -2,97%, iar în anul 2019 de  -2,58%. Plafonul cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat, exprimat ca procent în produsul intern brut, este de 8,9% în anul 2018 și de 8,6 % în anul 2019”, prevede proiectul de buget obținut de Profit.ro.

Plafonul privind datoria publică, conform metodologiei Uniunii Europene pentru sfârșitul anului 2018, este de 40% din produsul intern brut.

Execuția bugetului după 10 luni: cheltuieli de personal în creștere cu 21,2%, cheltuieli cu investiții limitate CITEȘTE ȘI Execuția bugetului după 10 luni: cheltuieli de personal în creștere cu 21,2%, cheltuieli cu investiții limitate

Obiectivul bugetar pe termen mediu este reprezentat de atingerea unui nivel al soldului structural anual al administrației publice de -1% din produsul intern brut.

Prin derogare, proiectul de buget pentru anul următor nu prevede calea de ajustare către obiectivul bugetar pe termen mediu. Ajustarea soldului structural anual al administrației publice se face începând cu anul 2019.

Comisia a notificat anul acesta România că în 2016 a deviat semnificativ de la obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO) de 1% și a emis mai multe recomandări însușite de Consiliu.

Recent, Comisia a stabilit că România nu a luat măsuri eficiente în urma recomandării Consiliului din luna iunie și, în consecință, a propus Consiliului European să adopte o versiune revizuită a recomandării adresate țării pentru a-și corecta abaterea semnificativă de la traiectoria de ajustare în vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

EXCLUSIV BNR va mări salariile brute ale angajaților, astfel încât lefurile nete să nu scadă ca urmare a modificărilor fiscale. Ce salarii primesc astăzi CITEȘTE ȘI EXCLUSIV BNR va mări salariile brute ale angajaților, astfel încât lefurile nete să nu scadă ca urmare a modificărilor fiscale. Ce salarii primesc astăzi

În data de 16 iunie 2017, Consiliul a adresat României o recomandare potrivit căreia ritmul nominal de creștere a cheltuielilor guvernamentale primare să nu depășească 3,3% în 2017, corespunzător unei ajustări structurale anuale de 0,5% din PIB, în cadrul procedurii aplicabile abaterilor semnificative (SDP — Significant Deviation Procedure).

Potrivit evaluării recente a Executivului comunitar, România urmează o politică fiscală prociclică pe fondul unei creșteri economice puternice. De aceea, în absența unor măsuri eficace din partea țării, "Comisia propune o recomandare revizuită privind o ajustare structurală anuală de cel puțin 0,8% din PIB în 2018".

Forul comunitar a recomandat, de asemenea, României să utilizeze toate câștigurile pentru reducerea deficitului bugetar, în timp ce măsurile de consolidare bugetară ar trebui să asigure o îmbunătățire de durată a structurii balanței guvernamentale într-o manieră care să susțină creșterea economică.

viewscnt
Afla mai multe despre
buget
proiect buget
guvern