EXCLUSIV Ministerul Finanțelor a amendat ANAF, după ce un raport al Curții de Conturi a constatat erori contabile

EXCLUSIV Ministerul Finanțelor a amendat ANAF, după ce un raport al Curții de Conturi a constatat erori contabile
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 25 mar 2019

Ministerul Finanțelor a amendat Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), în urma unor  nereguli prezentate într-un raport al Curții de Conturi, potrivit informațiilor Profit.ro. Raportul respectiv, prezentat în urmă cu o săptămână, semnala că, la finele anului 2017, în situațiile financiare ale ANAF apăreau "elemente patrimoniale" care nu au fost ulterior confirmate la inventar.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Potrivit datelor Profit.ro, nu este o situație în care din cadrul ANAF să lipsească anumite actiive, ci mai degrabă ar fi fost o problemă de localizare a acestora la momentul respectiv.

"La ANAF nu a fost efectuată inventarierea elementelor de natura activelor, datoriilor și capitalurilor proprii deținute, fapt pentru care în situațiile financiare ale ANAF la data de 31 decembrie 2017 – aparat propriu – au fost prezentate elemente patrimoniale neconfirmate prin inventariere. Inventarierea elementelor de natura activelor, datoriilor și capitalurilor proprii deținute de ANAF – aparat propriu, prevăzută a fi realizată în perioada 23 august 2017 - 30 noiembrie 2017, a fost finalizată la 22 iunie 2018. În urma inventarierii s-au constatat lipsuri în sumă de 11,57 milioane lei", potrivit Curții de Conturi.

EXCLUSIV Teodorovici îi ia șefei ANAF din atribuții CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Teodorovici îi ia șefei ANAF din atribuții

În urma controlului, Curtea de Conturi a recomandat ANAF să efectueze anual inventarierea elementelor de natura activelor, datoriilor și capitalurilor proprii deținute, astfel încât aceasta să preceadă întocmirii situațiilor financiare anuale.

De altfel, problemele ANAF cu inventarierea activelor nu sunt tocmai noi. Deficiențe similare au fost constatate de Curtea de Conturi și în raportul prezentat în 2018.

”ANAF nu și-a îndeplinit obligația legală de a întocmi și prezenta situațiile financiare pentru activitatea proprie pe baza inventarierii generale a elementelor de natura activelor, datoriilor și capitalurilor proprii, deoarece în anul 2016 nu a inițiat operațiunile de inventariere, iar, în anul 2015, rezultatele inventarierii nu au fost înregistrate în evidența contabilă, acestea indicând minusuri de 56 milioane lei”, se arată într-un raport publicat de Curtea de Conturi pe 20 februarie.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
amenda
contabilitate
inventar
ministerul finantelor