EXCLUSIV Ministrul Finanțelor: Aria regimului de microîntreprinderi va fi limitată. Antreprenorii să nu mai poată să fragmenteze business-urile!

EXCLUSIV Ministrul Finanțelor: Aria regimului de microîntreprinderi va fi limitată. Antreprenorii să nu mai poată să fragmenteze business-urile!
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 4 oct 2021

Ministerul Finanțelor va analiza regimul pentru microîntreprinderi și va limita aria de aplicabilitate a acestuia, a declarat pentru Profit.ro ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu. Modificările vor fi implementate gradual, în baza unei analize care va viza, de exemplu, limitarea fragmentării afacerilor pe mai multe firme, pentru a se încadra sub plafonul de 1 milion de euro care permite utilizarea impozitării pentru microîntreprinderi, folosirea microîntreprinderilor pentru a obține venituri din muncă, nivelul de 1 milion de euro pentru aplicabilitate, dar și restricționarea desfășurării unor activități în regim de microîntreprindere, potrivit ministrului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Vîlceanu a transmis, în mai multe rânduri, că firmele/domeniile vizate de modificările fiscale asumate în PNRR vor fi consultate anterior implementării de măsuri. Modificarea regimului microîntreprinderilor este asumată cu transpunere în legislație la finalul anului 2022 și cu implementare graduală pe parcursul anului 2023.

De ce este important: Firmele mai mici, cu venituri sub 1 milion de euro, pot opta să plătească un impozit de 1% sau 3% pe venit în locul celui pe profit, care e de 16%. Multe dintre firme aleg această variantă. Datele ANAF arată că la mijlocul acestui an, 835.636 de contribuabili erau plătitori de impozit pe venitul microîntreprinderilor și numai 118.413 de impozit pe profit. De asemenea, relaxări legislative din urmă cu mai mulți ani au facilitat obținerea de venituri din muncă folosind regimul de microîntreprindere și evitând astfel taxele mult mai ridicate pe care le plătesc, de exemplu, angajații.

UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes CITEȘTE ȘI UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes

"Să nu mai poată să fragmenteze business-urile. Sunt antreprenori care de la 2-3 companii au ajuns să aibă 20-30, fragmentând, să rămână cât mai mici. Pe de altă parte, toți fug de contracte de muncă în micro. Ne gândim și la reducerea plafonului, ne gândim și la partea de politici care să stopeze fragmentarea. Dacă reduc plafonul fără să stopez fragmentarea, voi genera și mai multe firme", a spus ministrul, întrebat de Profit.ro despre ce ar presupune "limitarea ariei de aplicabilitate".

Întrebat despre posibilitatea restricționării unor activități desfășurate acum folosind microîntreprinderi, ministrul a spus că analiza ar putea include și această măsură.

"Ne putem gândi și la domenii, eventual coduri CAEN", a spus Vîlceanu.

DOCUMENT Guvernul reintroduce plata șomajului tehnic de la buget, ca urmare a închiderii firmelor în valul 4 de pandemie CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul reintroduce plata șomajului tehnic de la buget, ca urmare a închiderii firmelor în valul 4 de pandemie

Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor sunt:

  • 1% pentru microîntreprinderile care au unul sau mai mulți salariați;
  • 3% pentru microîntreprinderile care nu au salariați.

La impozit pe profit, cota este de 16% din profitul impozabil.

Ce este prevăzut în PNRR pentru microîntreprinderi

T4 2022 - modificarea legislației pentru a reduce gradual aria de aplicabilitate a regimului special pentru microîntreprinderi. Va fi modificat Codul Fiscal

Diminuarea aplicabilității va începe din T1 2023 și se va încheia în T4 2024.

Varianta în limba română a măsurilor propuse de către Guvern Comisiei, în luna iunie, preciza că se va reduce gradual aria de aplicabilitate a regimului special de taxare pentru microîntreprinderi prin diminuarea plafonului maximal și asigurarea că se vor evita măsurile de fragmentare. Nu era însă indicată perioada de implementare.

viewscnt
Afla mai multe despre
microintreprinderi
pnrr
impozit pe venit
impozit pe profit
dan vilceanu
ministerul finantelor