EXCLUSIV Acționarii celor 7 administratori de pensii private obligatorii au venit la București și au discutat cu guvernanții. Ce li s-a spus să facă după o discuție tensionată

EXCLUSIV Acționarii celor 7 administratori de pensii private obligatorii au venit la București și au discutat cu guvernanții. Ce li s-a spus să facă după o discuție tensionată

Acționarii celor 7 administratori de pensii private obligatorii (Pilonul II) prezenți pe piața din România au venit la București pentru a discuta cu autoritățile despre OUG 114/2018, cum a anunțat Profit.ro săptămâna trecută, cele două părți convenind să se revadă la finalul lunii, interval în care administratorii să se gândească în ce proiecte de parteneriat public-privat sau proiecte de infrastructură ar fi dispuși să investească, au declarat pentru Profit.ro surse oficiale.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Practic, guvernanții s-au menținut pe o poziție de forță, întrebându-i pe administratori dacă și cum ar vrea să se implice financiar în proiecte de investiții publice. La acest moment, fondurile de pensii private, în baza reglementărilor legale, investesc în principal în titluri de stat, anterior însă, pe fondul informațiilor de naționalizare a Pilonului II, fiind avansată și ideea direcționării banilor către un fond de investiții publice.

De altfel, la finele anului trecut, odată cu prezentarea OU 114/2018, ministrul Finanțelor anunța și o serie de intenții, fără detalii, inclusiv adăugarea parteneriatelor publice-private ca zonă de investiții pentru administratorii de pensii din Pilonul II. 

"La următoarea discuție, administratorii trebuie să vină și cu cifre privind nivelul capitalului la care sunt obligați în alte state. În funcție de aceste cifre, și Guvernul este dispus să se gândească ce nivel al capitalului obligatoriu să impună", au arătat sursele, după discuția de acum.

În România, pentru Pilonul 2, sunt prezenți NN, Allianz-Țiriac, Metropolitan, Generali, BRD, BCR și Aegon.

Anterior, reprezentanții Allianz-Țiriac Pensii, Generali Pensii și Aegon Pensii au transmis pentru Profit.ro, legat de o eventuală ieșire de pe piață din cauza OUG 114/2018, că toate scenariile sunt în analiză și că nicio decizie, inclusiv pentru majorarea impusă a capitalului, nu a fost luată.

EXCLUSIV Tăriceanu își ține promisiunile față de energeticieni și \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tăriceanu își ține promisiunile față de energeticieni și "devastează" OUG 114

Cum a anunțat anterior Profit.ro, administratorii fondurilor de pensii private trebuie să majoreze capitalul social cu cel puțin 3,7 miliarde de lei până la finele anului, din care jumătate din sumă până la 30 iunie, potrivit OUG 114/2018. 

Mai mult, comisioanele încasate de administratori sunt plafonate la 1%. La finele anului 2018, activele nete ale celor 7 fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul 2) însumau 47,576 miliarde de lei, de la 39,741 miliarde de lei la 31 decembrie 2017. La debutul sistemului, în luna mai 2008, fondurile de Pilon 2 au avut active de 86,45 milioane de lei, conform datelor ASF. Numărul celor care contribuie la Pilonul 2 se situează la 7,25 milioane de participanți, de la 4,156 milioane în luna mai 2008.

La începutul săptămânii trecute, economistul-șef al BNR, Valentin Lazea, a avertizat că ordonanța riscă să doboare Pilonul II al fondurilor de pensii și că mulți administratori de fonduri de pensii s-ar gândi să se retragă.

EXCLUSIV DOCUMENT Șefa ANAF face concurs intern de propuneri pentru eficientizare a activității și de îmbunătățire a relației cu firmele și populația. Câștigătorii vor fi promovați CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DOCUMENT Șefa ANAF face concurs intern de propuneri pentru eficientizare a activității și de îmbunătățire a relației cu firmele și populația. Câștigătorii vor fi promovați

La aceste declarații ale lui Lazea, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a reacționat și a spus că afirmațiile nu reflectă, probabil, poziția BNR, care transmite, însă, oricum, prea multe mesaje nepotrivite.

În plus, acesta a afirmat că va invita administratorii fondurilor de pensii pentru a discuta pe subiectul capitalizării, dar întâlnirea nu a avut loc până în prezent și nici nu a fost programată una în acest sens.

Și Comisia Europeană a atras atenția, la rândul său, că Ordonanța de Urgență 114/2018 crește riscul ca unii administratori de fonduri de pensii să iasă din România, iar slăbirea Pilonului II va afecta piața de capital românească, care este deja subdezvoltată.

EXCLUSIV ANAF este în control la două bănci și urmează o a treia în scurt timp. Inspectorii Fiscului verifică profitul pe anii din urmă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ANAF este în control la două bănci și urmează o a treia în scurt timp. Inspectorii Fiscului verifică profitul pe anii din urmă

Președintele ASF, Leonard Badea, a declarat la Profit TV că instituția nu a primit, la acest moment, nicio notificare privind intenția de părăsire a sistemului pe pensii private din partea vreunuia dintre cei șapte administratori prezenți pe piață.

"La acest moment, la nivelul ASF nu avem înregistrată nicio cerere privind intenția de părăsire a sistemului pe pensii private din partea vreunuia dintre cei șapte administratori prezenți pe piață. Nu există nici informal, nici formal. Cred că trebuie să analizăm situația cu echilibru, cu răbdare. Sunt adeptul dialogului, adeptul răbdării de a ne asculta unul pe altul și de a face analize și de a găsi căi comune pentru rezolvarea unor situații care pot apărea pe piețele financiare non-bancare. Este important să avem capacitatea să tratăm aceste situații cu înțelepciune și profesionalism. În acest sens, recomand foarte multă atenție și să privim cu oarecare rezerve declarațiile care se fac în spațiul public de către anumiți analiști, care discută mai mult jurnalistic asupra acestui subiect", a spus Badea.

viewscnt
Afla mai multe despre
pensii
actionari
tariceanu
badea
administratori
pilon 2