Firmele românești implicate în desfășurarea Campionatului European de Fotbal 2020 la București vor fi scutite de impozit pe venit, asemenea firmelor străine

Firmele românești implicate în desfășurarea Campionatului European de Fotbal 2020 la București vor fi scutite de impozit pe venit, asemenea firmelor străine
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 19 mar 2019

Firmele românești implicate în în desfășurarea Campionatului European de Fotbal 2020 la București vor fi scutite de impozit pe venit, asemenea firmelor străine, conform unei ordonanțe de urgență aprobate marți de Guvern. Facilitățile fiscale au fost solicitate de UEFA pentru firmele nerezidente, iar Guvernul argumentează că, pentru un tratament fiscal unitar, este necesar ca facilitățile să fie aplicate și în cazul firmelor locale.

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: Profit.ro a relatat că Parlamentul a aprobat, anul trecut, scutirea de impozit pentru veniturile obținute de firmele sau instituțiile străine implicate în desfășurărea Turneului final al Campionatului European de Fotbal 2020 la București. Totodată, publicitatea care vizează turneul va fi scutită de taxe. Acum, Guvernul a stabilit că: ”În cazul persoanelor juridice române, veniturile sunt neimpozabile dacă acestea au ca scop unic pregătirea, organizarea și desfășurarea Turneului final al Campionatului European de Fotbal 2020. Pentru aceste persoane juridice române sunt de asemenea neimpozabile și veniturile realizate din redevențe și din distribuții de active în caz de lichidare”.

Modificări la indemnizația pentru creșterea copilului: Nouă regulă în cazul celui de-al doilea copil CITEȘTE ȘI Modificări la indemnizația pentru creșterea copilului: Nouă regulă în cazul celui de-al doilea copil

Ordonanța prevede totodată că veniturile realizate de entitățile nerezidente organizatoare și filialele nerezidente ale acestora, ca urmare a pregătirii, organizării și desfășurării Turneului final al Campionatului European de Fotbal 2020 să fie considerate venituri neimpozabile în înțelesul impozitului pe veniturile obținute din România de nerezidenți, fără a mai fi necesară înregistrarea fiscală în România a acestor entități nerezidente organizatoare și a  filialelor nerezidente ale acestora.

În sensul impozitului pe profit aceste entități nerezidente organizatoare și filialele nerezidente ale acestora nu vor fi considerate contribuabili, iar activitățile desfășurate de entitățile nerezidente organizatoare și filialele nerezidente ale acestora, ca urmare a pregătirii, organizării șidesfășurării Turneului final  al Campionatului European de Fotbal 2020, nu conduc la existența unui sediu permanent în România.

Filialele nerezidente sunt confirmate de către entitățile nerezidente organizatoare ca având legătură cu pregătirea, organizarea și desfășurarea turneului.

În același timp,actul normativ clarifică faptul că veniturile realizate de persoane juridice, altele decât entitățile nerezidente organizatoare și filialele nerezidente ale acestora, ca urmare a pregătirii, organizării și desfășurării Turneului final al Campionatului European de Fotbal 2020, sunt venituri neimpozabile în înțelesul impozitului pe profit și sunt venituri scutite în înțelesul impozitului pe veniturile obținute din România de nerezidenți, dacă persoanele juridice sunt confirmate de către entitățile nerezidente organizatoare și/sau filialele nerezidente

Legea care interzice acțiunile la purtător, aprobată a doua oară de senatori. Organizațiile minorităților nu vor fi exceptate de la regulile de transparență CITEȘTE ȘI Legea care interzice acțiunile la purtător, aprobată a doua oară de senatori. Organizațiile minorităților nu vor fi exceptate de la regulile de transparență

Proiectul de lege aprobat de Parlament anul trecut stabilea că, prin derogare de la Codul fiscal, în contextul pregătirii, organizării și desfășurării Turneului final al Campionatului European de Fotbal 2020 sunt acordate următoarele scutiri de impozite și taxe: 

1. Veniturile obținute/ realizate de persoane fizice nerezidente, persoane juridice străine şi orice entități nerezidente, ca urmare a pregătirii, organizării și desfășurării Turneului final al Campionatului European de Fotbal 2020 sunt scutite de impozitul pe veniturile obținute din România de nerezidenți. 

2. Taxa pentru serviciile de reclamă şi publicitate şi taxa pentru afişaj în scop de reclamă şi publicitate nu se datorează pentru reclama și publicitatea efectuate pentru pregătirea, organizarea și desfășurarea în România a Turneului final al Campionatului European de Fotbal 2020.

3. Evenimentele sportive care au loc în cadrul pregătirii, organizării și desfășurării în România a Turneului final al Campionatului European de Fotbal 2020 sunt scutite de la plata impozitului pe spectacole. 

Senatorii au respins, în urma deciziei CCR, dezincriminarea faptelor de corupție în favoarea terților. Funcționarii nu vor putea utiliza informații de serviciu și face acte de comerț pentru profit personal CITEȘTE ȘI Senatorii au respins, în urma deciziei CCR, dezincriminarea faptelor de corupție în favoarea terților. Funcționarii nu vor putea utiliza informații de serviciu și face acte de comerț pentru profit personal

Autorii acestor prevederi arată că una din prioritățile asumate de Guvernul României în contextul organizării Turneului final UEFA Euro 2020 la București este aceea a asigurării condițiilor cadru de natură fiscală pentru desfășurarea activităților organizatorice și comerciale. 

Profit.ro a relatat că aparatul de specialitate al primarului general al Capitalei va avea un nou serviciu, care va implementa măsurile cerute de UEFA în vederea desfășurării celor 4 meciuri din cadrul Campionatului European de Fotbal din 2020 care vor fi găzduite de Arena Națională din București, urmând să se ocupe inclusiv de finalizarea la timp a lucrărilor de infrastructură necesare, dar și de elaborarea unui plan de marketing și PR care să exploateze evenimentul în beneficiul imaginii Primăriei.

Noua structură funcționează în subordinea directă a primarului general Gabriela Firea și are printre atribuții și dezvoltarea, elaborarea și propunerea unui "plan de acțiuni de marketing și PR în vederea atingerii obiectivelor strategice de imagine ale instituției și susținerii proiectului".

În 2017, primăria a decis să preia în administrare Arena Națională, de la Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement (ALPAB), pentru ca stadionul să fie reparat și modernizat în regim de urgență pentru Campionatul European de Fotbal 2020.

viewscnt
Afla mai multe despre
campionat
fotbal
european
2020
impozit
venite
taxa
publicitate
scutire
uefa