Firmele trebuie de astăzi să declare beneficiarul real. Năsui a promis eliminarea "infamei" declarații, deocamdată însă fără efect

Firmele trebuie de astăzi să declare beneficiarul real. Năsui a promis eliminarea "infamei" declarații, deocamdată însă fără efect
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 apr 2021

Firmele cu asociați doar persoane fizice, care erau exceptate până în prezent, trebuie de astăzi la rândul lor să declare beneficiarul real al activității economice la Registrul Comerțului. O altă modificare este că firmele cu asociați persoane juridice trebuie să depună anual declarația privind beneficiarul real.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii

Înainte de aceste modificări, declarația trebuia depusă doar la înmatriculare și ori de câte ori intervenea o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real declarat. Aceste obligații rămân de asemenea valabile.  

Profit.ro a anunțat recent că, abia eliminată, declarația anuală privind beneficiarii reali va fi din nou obligatorie pentru majoritatea firmelor.

Dacă ar ajunge roboții să dea consultanță, ce vor mai face oamenii? Despre viitorul consultanței, ce cred liderii PwC (III) CITEȘTE ȘI Dacă ar ajunge roboții să dea consultanță, ce vor mai face oamenii? Despre viitorul consultanței, ce cred liderii PwC (III)

Ulterior, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Claudiu Năsui, a transmis că a discutat cu ambasadorul Austriei în România, Isabel Rauscher, despre bunele practici ale Austriei în ce privește mediul de afaceri, iar unul dintre subiectele principale a fost "infama declarație de beneficiar real: o sarcină birocratică inutilă și exagerată împotriva antreprenorilor".

Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer CITEȘTE ȘI Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer

"Ieri am avut o întâlnire cu doamna Isabel Rauscher, ambasadorul Austriei în România. Ne-am întâlnit pentru a discuta bunele practici ale Austriei în ce privește mediul de afaceri, mai ales în relația dintre antreprenori și autoritățile statului. Unul dintre subiectele principale pe care le-am discutat a fost infama declarație de beneficiar real: o sarcină birocratică inutilă și exagerată împotriva antreprenorilor, prin care îi obligăm să declare, în aproape 10 pagini, informații pe care statul le are deja. Anul trecut am eliminat această declarație inutilă (prin legea 108/2020), însă a fost reintrodusă recent în parlament. Pretextul? Temerea de un așa-zis infringement. Adevărul este că nu există nici un infringement, iar legea prin care am eliminat declarațiile inutile anul trecut nu a reinventat roata: a preluat bunele practici ale altor țări, care nu mută răspunderea și povara pe antreprenori și nu implementează directivele în cel mai leneș și draconic mod posibil", a spus ministrul Economiei.

Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I) CITEȘTE ȘI Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I)

Până la acest moment nu s-a intervenit însă.

viewscnt
Afla mai multe despre
declaratia de beneficiar real
birocratie companii
claudiu nasui ministrul economiei