Fiscul a colectat 84,6 miliarde lei în primele cinci luni, în creștere cu 2,2 miliarde lei

Fiscul a colectat 84,6 miliarde lei în primele cinci luni, în creștere cu 2,2 miliarde lei
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 6 iun 2017

ANAF a colectat în primele cinci luni ale anului 84,6 miliarde de lei, în creștere cu 2,18 miliarde de lei (2,6%) față de încasările din ianuarie-mai anului trecut. În luna mai, încasările au urcat cu 2,2%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

"În luna mai 2017, ANAF a colectat venituri bugetare în sumă totală de 16,14 miliarde lei, cu 350  milioane de lei, respectiv cu 2,2% mai mult decât în luna mai 2016 (15,786 miliarde lei), pe fondul eliminarii impozitului pe construcții speciale și al reducerii cotei standard de impunere cu TVA", potrivit unui comunicat al ANAF.

Programul comunicat de Ministerul de Finanțe pentru luna mai a fost realizat în proporție de 99,4%, mai puțin cu 97 de milioane de lei, în condițiile în care volumul restituirilor de TVA în mai 2017 a fost în cuantum de 1,38 miliarde lei, ceea ce reprezintă o creștere cu 535,7 milioane de lei, respectiv cu 63,55% a TVA restituită față de aceeași perioadă a anului trecut.

Potrivit datelor anunțate de Ministerul Finanțelor Publice, bugetul general consolidat a încheiat primul trimestru al acestui an cu un excedent de 1,52 miliarde lei, reprezentând 0,19% din PIB, în scădere cu 49,4% față de aceeași perioadă a anului trecut, când bugetul înregistra un surplus de 3 miliarde lei, în condițile în care ritmul de creștere a cheltuielilor a depășit semnificativ avansul încasărilor, afectate mai ales de scăderea puternică a veniturilor din TVA.

Cele mai recente date publicate de Ministerul Finanțelor, pentru primele patru luni ale anului, arată că execuția bugetului general consolidat pentru ianuarie-aprilie 2017 s-a încheiat cu un excedent de 1,35 miliarde de lei, respectiv 0,17% din PIB, veniturile de 80,1 miliarde lei, (9,8% din PIB) fiind 8,4% mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent. În primele patru luni din 2016, bugetul înregistra la patru luni un excedent de numai 127 milioane de lei. O explicație pentru excedentul mai mare din primele patru luni din acest an este suma alocată pentru investiții, cu peste 4 miliarde de lei sub cea din primele patru luni ale anului trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
fisc
venituri
buget