Fiscul cere Roșia Montană Gold Corporation aproape 20 milioane lei dobânzi și penalități la rambursări nejustificate de TVA. În total, canadienii trebuie să plătească peste 45 milioane lei

Fiscul cere Roșia Montană Gold Corporation aproape 20 milioane lei dobânzi și penalități la rambursări nejustificate de TVA. În total, canadienii trebuie să plătească peste 45 milioane lei
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 13 nov 2017

ANAF a cerut companiei Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer blocat de la Roșia Montană, să plătească dobânzi și penalități în cuantum de 18,6 milioane de lei aferente unor rambursări de TVA pe care compania le-ar fi primit nejustificat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cu tot cu rambursările de TVA considerate nejustificate, RMGC trebuie să plătească Fiscului 45,6 milioane de lei (circa 14,6 milioane dolari canadieni).

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

“România continuă să își arate reaua-credință față de Gabriel Resources și RMGC, prin activități discriminatorii, abusive și represive ale ANAF”, este opinia directorului general al Gabriel Resources, Jonathan Henry.

Cât câștigă șefii proiectului minier Roșia Montană, aflat în litigiu. Salariile CEO-ului și directorului comercial Gabriel Resources au fost majorate anul acesta CITEȘTE ȘI Cât câștigă șefii proiectului minier Roșia Montană, aflat în litigiu. Salariile CEO-ului și directorului comercial Gabriel Resources au fost majorate anul acesta

În iulie, ANAF a somat RMGC să plătească 27 milioane de lei, în contul unor rambursări de TVA primite de companie pentru achiziția de produse și servicii în perioada 2011-2016, rambursări considerate acum nejustificate. ANAF a renunțat anterior la o executare silită în cazul rambursărilor de TVA către Gabriel Resources.

Somația a fost emisă la câteva zile după ce Gabriel Resources a depus plângere împotriva României la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington, solicitând despăgubiri de 5,7 miliarde de dolari canadieni pentru blocarea proiectului aurifer.

Luna trecută, canadienii au obținut, la Curtea de Apel din Alba Iulia, suspendarea execuției somației primite de la Fisc, până când va fi analizată contestația RMGC împotriva deciziei ANAF.

Dragnea: Roșia Montană este un subiect delicat care trebuie abordat cu foarte multă cumpănire CITEȘTE ȘI Dragnea: Roșia Montană este un subiect delicat care trebuie abordat cu foarte multă cumpănire

Potrivit companiei, suspendarea hotărâtă de Curte se aplică și solicitării din partea ANAF privind plata dobânzilor și penalităților în sumă de 18,6 milioane de lei.

Gabriel Resources spune că solicitărilea ANAF sunt “fundamental greșite și abuzive”, iar compania va face uz de “toate canalele legale” pentru a contesta măsurile dispuse împotriva sa.

Totodată, canadienii sunt încrezători că vor câștiga procesul împotriva României.

“Memoriul depus de Gabriel Resources detaliază argumente puternice și legale, care sprijină opinia fermă că firma va câștiga procesul de arbitraj internațional împotriva României”, spune șeful companiei.

Canadienii au raportat o pierdere de 7,2 milioane dolari canadieni în România în trimestrul al treilea, sub pierderea de 13,7 milioane dolari consemnată în precedentele trei luni, în contextul scăderii cheltuielilor legate de procesul intentat la Washington. În perioada iulie-septembrie 2016, Gabriel Resources a înregisrat pierderi de 42 milioane de dolari în România.

viewscnt
Afla mai multe despre
rmgc
rosia montana
gabriel resources
anaf
dobanzi
penalitati
rambursari tva