Fostul deputat Cristian Rizea, condamnat definitiv la patru ani și opt luni de închisoare și dat în urmărire internațională, a fost prins

Fostul deputat Cristian Rizea, condamnat definitiv la patru ani și opt luni de închisoare și dat în urmărire internațională, a fost prins
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 nov 2020

Fostul deputat Cristian Rizea, condamnat luni la patru ani și opt luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență și spălare de bani și dat în urmărire internațională, în primăvara anului trecut,a fost reținut la Chișinău, iar autoritățile au demarat procedura de extrădare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
CITEȘTE ȘI Avantaj Client 8.087 euro TVA inclus pentru Sprinter 314 CDI Furgon, 11 mc, cu tracțiune față. Îndreaptă-te spre reușită!

 ”Nu mă extrădează, pentru că există lege. Am cerut deja (n.r.. azil politic)”, a declarat însă acesta.

Cristian Rizea, trimis în judecată de DNA alături de omul de afaceri Lucian Colțea, care i-ar fi dat 300.000 de euro ca să intervină la RAAPPS pentru retrocedarea unui teren într-o zonă rezidențială din București și la Primăria Chiajna pentru un teren aflat în litigiu, a fost condamnat la patru ani și opt luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență și spălare de bani.

FOTO Oportunitate de investiție: OMV Petrom SA scoate la vânzare mai multe proprietăți de interes în București și în țară CITEȘTE ȘI FOTO Oportunitate de investiție: OMV Petrom SA scoate la vânzare mai multe proprietăți de interes în București și în țară

În primă instanță, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis condamnarea lui Rizea la trei ani de închisoare pentru trafic de influență și spălare de bani, iar pentru infracțiunea de influențare a declarațiilor instanța a dispus pentru fostul deputat doi ani de ani închisoare. În final, fostul parlamentar va avea de executat patru ani și opt luni de închisoare, iar decizia a fost menținută.

Decizia ICCJ este definitivă.

În martie 2016, deputatul PSD Cristian Rizea a fost trimis în judecată pentru trafic de influență și spălare de bani, alături de omul de afaceri Lucian Colțea, care i-ar fi dat 300.000 de euro ca să intervină la RAAPPS pentru retrocedarea unui teren într-o zonă rezidențială din București și la Primăria Chiajna pentru un teren aflat în litigiu.

Potrivit DNA, în 2 decembrie 2009, în baza unei înțelegeri anterioare, Cristian Rizea a primit de la Lucian Colțea, om de afaceri cu cetățenie americană, suma de 200.000 de euro, iar la câteva zile, la data de 6 decembrie 2009, a primit  alți 100.000 de euro, pentru ca în schimb să intervină la Regia Autonomă - Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) și la Primăria comunei Chiajna.

În schimbul banilor, Lucian Colțea voia urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidențială din București, pentru o persoană din familia sa, și obținerea dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu Primăria comunei Chiajna. “Pentru a disimula adevărata natură a provenienței sumei de 300.000 euro, primită de deputatul Rizea Cristian ca obiect al traficului de influență, au fost întocmite patru contracte de împrumut false”, conform procurorilor DNA.

Anchetatorii îl mai acuză pe Rizea că, în decembrie 2015, în timpul desfășurării anchetei penale, i-a abordat pe doi dintre martori și le-a spus să nu relateze adevărul organelor de urmărire penală. Rizea le-ar fi promis celor doi că, în perspectiva că va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spațiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei clinici.

Cristian Rizea a fost pus sub control judiciar pe 10 martie 2016, la o zi după ce Camera Deputaților a aprobat reținerea sa, dar a respins cererea DNA de încuviințare a arestării preventive. Rizea trebuia să depună o cauțiune de 1,5 milioane de lei, în cadrul măsurii preventive.

viewscnt
Afla mai multe despre
cristian rizea
trafic de influenta