Ministrul Finanțelor se întâlnește miercuri cu bancherii să discute despre modificarea OUG 114

Ministrul Finanțelor se întâlnește miercuri cu bancherii să discute despre modificarea OUG 114
scris 19 mar 2019

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, se întâlnește miercuri dimineață cu reprezentanții Asociației Române a Băncilor pentru a discuta despre modificarea taxei pe activele bancare, introdusă prin OUG 114/2018. Guvernul a promis Standard & Poor’s că va modifica Ordonanța, după discuții cu toate părțile afectate, după ce agenția a informat Executivul PSD/ALDE despre o posibilă înrăutățire a perspectivei de rating, ca urmare a efectelor nefaste aduse de taxa bancară asupra stabilității financiare și a economiei în ansamblu.

Bancherii au reclamat că nu au fost consultați la adoptarea Ordonanței și că au avut o singură întâlnire cu Finanțele, la finele lunii februarie, deși li se promisese că vor mai urma discuții.

Ministerul Finanțelor a lucrat cu Banca Națională a României la posibile variante de modificare a taxei bancare. Faptul că S&P a pus în discuție perspectiva de rating a României – respectiv o înrăutățire a acesteia de la „stabilă” la „negativă” - a contribuit la schimbarea atitudinii Guvernului. Dacă Teodorovici numea, în 25 februarie, OUG 114 drept „actul normativ cel mai curajos și îndrăzneț apărut după Revoluție”, în pofida faptului că a fost criticat vehement de mediul economic, BNR sau Banca Centrală Europeană, în 28 februarie ministrul trimitea o scrisoare celor de la S&P în care anunța că va modifica taxa.

AUDIO Nou atac al Puterii la adresa băncilor: Mi-e greu să cred că spălarea banilor pe relația cu Rusia a ocolit subsidiarele unor bănci din România CITEȘTE ȘI AUDIO Nou atac al Puterii la adresa băncilor: Mi-e greu să cred că spălarea banilor pe relația cu Rusia a ocolit subsidiarele unor bănci din România

Ultima variantă discutată, și prezentată de Profit.ro la finele săptămânii trecute, presupune scăderea ratei de impozitare, eliminarea legăturii cu ROBOR, precum și excluderea mai multor tipuri de active din baza impozabilă. Impactul asupra băncilor ar scădea de la 5,4 miliarde de lei/an la circa 1 miliard de lei/an.

Băncile au solicitat Guvernului să renunțe la taxă. Însă, dacă acest lucru nu este posibil, atunci cota de taxare să fie redusă și să nu se aplice băncilor cu pierdere. Cele care obțin profit ar urma, în varianta imaginată de bancheri, să fie taxate în limita unui coridor cu un plafon procentual de 16% din profit, astfel încât să nu reprezinte mai mult de o dublare a impozitului pe profit plătit în mod obișnuit și să nu conducă la decapitalizarea băncilor.

Rămâne de văzut dacă Guvernul va fi convins de argumentele bancherilor, în condițiile în care propunerile lor nu se regăseau în forma discutată recent

viewscnt
Afla mai multe despre
taxa active bancare
taxa bancara
oug 114
ordonanta 114
modificare oug 114