Grindeanu: PSD va propune impozite pentru transferurile multinaționalelor în afara țării în al doilea pachet de măsuri fiscale

Taxe și Consultanță   
Grindeanu: PSD va propune impozite pentru transferurile multinaționalelor în afara țării în al doilea pachet de măsuri fiscale

Liderul PSD, Sorin Grindeanu, critică unele prevederi din pachetul de măsuri fiscale aprobat de Guvern și pentru care Executivul și-a asumat răspunderea în fața Paralmentului și spune că PSD va propune ca pachetul doi de măsuri să conțină „obligatoriu”, printre altele, impozitarea sumelor transferate în afara țării de către multinaționale.

„Nu am avut susținere pentru amendamentele pe care le-am făcut (am fost singurii), să se aplice CASS de la 4.000 de lei, la pensii, să nu aplicăm CASS pentru mamele intrate în perioada post-natală, pentru toate celelalte lucruri pe care noi le-am propus. Nu cred că se reface deficitul dacă punem CASS la veteranii de război sau la fostii deținuți politici. Nu vorbesc de urmași. Vorbesc de deținuții politici. Eu cred că mai sunt câteva zeci în țara asta. Și puțin respect pentru ei și pentru veteranii de război cred că puteam să arătăm. N-am găsit înțelegere. Am fost singurii care am susținut în coaliție aceste lucruri, care nu au așa un mare impact, dar aveau o valoare morală importantă. Din păcate, n-am găsit înțelegere și mai sunt exemple”, a declarat, marți, Sorin Grindeanu.

Urmărește-ne și pe Google News

Președintele Camerei Deputaților, aflat pe șantierul Portului Giurgiu, a declarat că PSD vrea ca următorul pachet de măsuri fiscale corecteze mai multe lucruri și să conțină „obligatoriu”, printre altele, impozitarea sumelor transferate în afara țării de către multinaționale.

„PSD vrea în acest nou pachet, obligatoriu, să discutăm despre criptomonede și impozitare, vreau să discutăm despre impozitarea sumelor transferate în afara țării de către multinaționale și să le impozităm. În paranteză fie spus, mi-aș dori ca domnii care conduc și au preluat recent ANAF-ul să se aplece în perioada următoare spre aceste companii care transferă sume importante din România și să vedem cum fac acest lucru”, a declarat Grindeanu.

Acesta a spus că și-ar dori ca în pachetul viitor să existe o „recalibrare drastică” a ceea ce înseamnă indemnizații în Consiliile de Administrație, numărul membrilor Consiliilor de Administrație.

„Mi-aș dori să vorbim despre impozitare la multinaționale, altfel. Da, astea sunt lucruri, câteva dintre ele, care în mod necesar trebuie să existe în pachetul 2. Și PSD-ul va veni cu propuneri. Noi am venit și acum cu propuneri. Una singură a fost aprobată, aceea prin care s-a redus subvenția partidelor cu 40%. A fost amendamentul PSD. Doar acest lucru a fost aprobat. Suntem cel mai mare partid din coaliție. Folosesc acest prilej pentru a spune următorul lucru. Cred că e bine să se țină cont mai mult de propunerele PSD, dacă ne vor partenerii. Vă repet, eu nu cred că se reface deficitul punând CASS la veteranii de război sau la foștii deținuți politici. Astea sunt lucruri care depășesc o anumită limită. De aceea, am această abordare constructivă. Vom veni cu aceste propuneri. Îmi doresc să fie mai bine luate în seamă. De altfel, în zilele următoare, o să ne consultăm așa în partid, legat de modul în care vom gestiona și vom aborda politic perioada următoare”, a mai spus Sorin Grindeanu.

În legătură cu măsura prin care subvenția pentru partide scade abia de anul viitor, Grindeanu a spus că PSD a venit cu o propunere, care putea fi îmbunătățită, dar care nu a fost îmbunătățită.

„Mai mult, a fost preluată și s-au lăudat unii cu propunerea noastră. Sunt de acord că poate să se aplice de acum. Uite, la rectificare și în pachetul 2 poate fi îmbunătățită. Absolut de acord”, a precizat Grindeanu.

PSD a anunțat ulterior că vine cu mai multe propuneri de măsuri privind reducerea cheltuileilor, pentru Pachetul 2 de măsuri fiscale anunțat deja de premierul Ilie Bolojan. Astfel, social-democrații vor limitarea drastică a veniturilor membrilor din CA-uri, creșterea impozitării pe criptomonede sau monede virtuale și niciun spor pentru șefii de la stat.

”În momentul de față se acordă până la 3 salarii medii pe ramură. Considerăm că un singur salariu mediu pe ramură este mai mult decât suficient în această perioadă de austeritate bugetară”, subliniază PSD. PSD propune și interzicerea prezenței unei persoane în mai multe consilii de administrație, pentru că altfel, doar prin reducerea indemnizației, nu se rezolvă problema.

”Vom vedea aceleași persoane că apar mai multe consilii și în final vor cumula aceiași bani. De aceea trebuie să se interzică explicit calitatea de membru în mai multe consilii”, arată social-democrații. PSD vrea și creșterea impozitării pe criptomonede sau monede virtuale la nivelul impozitării pe dividende și eliminarea scutirilor care exisă în prezent (scutirea a 200 de lei din câștigurile de până la 600 de lei/an).

”Acest lucru este trecut deja în programul de guvernare, iar dacă Guvernul Bolojan a decis să crească impozitul la dividende la 16%, atunci același lucru ar trebui să se întâmple și la câștigurile obținute din tranzacțiile cu criptomonede”, menționează PSD.

”În spiritul solidarității, se impune ca pentru perioada în care se aplică CASS la pensii să se suspende și partea necontributivă din pensiile speciale. Iar o astfel de măsură nu are probleme de constituționalitate, pentru că există prevedere în Constituție care permite suspendarea temporară a unor drepturi și libertăți”, arată PSD.

Social-democrații propun interzicerea angajării la stat a persoanelor care s-au pensionat anticipat, interdicție care să se aplice până la împlinirea vârstei standard de pensionare.

”Niciun spor pentru persoanele cu funcții de conducere din aparatul de stat, până la 1 ianuarie 2028 (perioada de aplicare a CASS la pensii)”, mai spune PSD.

viewscnt
Afla mai multe despre
sorin grindeanu
masuri fiscale
impozit multinationale