Guvernul adoptă ordonanța care permite majorarea alocațiilor pentru copii. Dăncilă a vorbit de majorare de la 1 martie, dar creșterea efectivă depinde de promulgarea bugetului de către Iohannis UPDATE Data majorării, stabilită în funcție de promulgare

Guvernul adoptă ordonanța care permite majorarea alocațiilor pentru copii. Dăncilă a vorbit de majorare de la 1 martie, dar creșterea efectivă depinde de promulgarea bugetului de către Iohannis UPDATE Data majorării, stabilită în funcție de promulgare
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 19 feb 2019

Guvernul adoptă astăzi ordonanța de urgență care stabilește cadrul legal pentru creșterea alocației lunare de stat pentru copii, fapt care conduce la majorarea deficitului bugetar estimat pe anul în curs de la 2,55% la 2,76%. Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, la începutul ședinței de guvern, că alocația va fi majorată începând cu 1 martie, dar data majorării depinde de promulgarea bugetului de președintele Iohannis, astfel încât să poată exista și sursa de finanțare. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Parlamentul a adoptat, vineri, proiectul bugetului de stat pentru 2019, principala modificare adusă de legislativ reprezentând creșterea alocației lunare de stat pentru copii.

În plenul Parlamentului, la presiunea opoziției, a fost votată majorarea alocației lunare de stat pentru copii, astfel că, începând cu 1 martie 2019, copiii cu vârsta cuprinsă între 0 și 2 ani ar trebuii să primească 300 de lei pe lună, față de 200 lei cât primeau în prezent, iar copiii de până la 18 ani vor primi 150 de lei pe lună, față de 84 lei cât primeau până acum.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a apreciat că amendamentul făcut de PNL a fost ”demagogic” întrucât avea o sursă de finanțare care îl făcea de neaplicat și, prin urmare, alocațiile vor fi plătite din deficitul bugetar, care crește, astfel, de la 2,55% la 2,76% din PIB.

În acest scop, plafoanele indicatorilor specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019 au fost modificate de către deputați, înaintea votului pe buget, majorându-se cu 2 miliarde de lei deficitul bugetului general consolidat.

ULTIMĂ ORĂ Oficial: Termenul de transmitere a cifrei de afaceri a companiilor din energie pentru calcularea contribuției de 2% se amână “până la o dată care va fi comunicată ulterior” CITEȘTE ȘI ULTIMĂ ORĂ Oficial: Termenul de transmitere a cifrei de afaceri a companiilor din energie pentru calcularea contribuției de 2% se amână “până la o dată care va fi comunicată ulterior”

Pentru a putea fi aplicată majorarea este nevoie de promulgarea bugetului

La începutul ședinței de guvern, premierul Dăncilă a anunțat adoptarea ordonanței de majorare a alocațiilor, precizând că data de intrare în vigoare a majorării este 1 martie. 

Această dată nu poate fi respectată însă dacă bugetul nu este promulgat în termen de președintele Iohannis și publicat în Monitorul Oficial, deoarece nu există surse de finanțare pentru noul nivel al alocațiilor.

Conform unor surse guvernamentale, Ministerul Muncii a discutat introducerea în ordonanță a prevederii că majorarea ”va fi aplicată începând cu data de 1 a lunii următoarea în care este publicat bugetul de stat în Monitorul Oficial”, luând în calcul posibilitatea ca șeful statului să întârzie promulgarea bugetului, eventual prin solicitarea de reexaminare.

Decizia finală cu privire la data de intrare în vigoare a prevederilor ordonanței urmează a fi luată în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului.

UPDATE 16:50 Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a confirmat, după adoptarea ordonanței, că actul normativ va intra în vigoare ”cu data de 1 a lunii următoare intrării în vigoare a bugetului de stat”. 

EXCLUSIV Tăriceanu își ține promisiunile față de energeticieni și \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tăriceanu își ține promisiunile față de energeticieni și "devastează" OUG 114

Guvernul a aprobat în urmă cu o două săptămâni proiectul de lege privind bugetul de stat și proiectul de lege privind bugetul asigurărilor sociale pentru 2019. Proiecția bugetară pentru acest an este construită pe un produs intern brut de 1.022.500 milioane lei, o țintă de creștere economică de 5,5%, o rată a inflației de 2,8%.

După adoptarea în Parlament, proiectele de lege pentru adoptarea bugetului de stat și bugetului asigurărilor sociale au fost transmise pentru promulgare președintelui Iohannis.

viewscnt
Afla mai multe despre
alocatii
copii
deficit
majorare
guvern
ordonanta
buget
promulgare