Guvernul a împrumutat online de la populație aproape 20 de milioane de lei în prima lună de la lansarea subscrierilor. Cea mai mare subscriere a fost de 500.000 de lei. Soldul împrumuturilor luate de la populație este de 16,7 miliarde de lei

Guvernul a împrumutat online de la populație aproape 20 de milioane de lei în prima lună de la lansarea subscrierilor. Cea mai mare subscriere a fost de 500.000 de lei. Soldul împrumuturilor luate de la populație este de 16,7 miliarde de lei
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 25 feb 2022

Împrumuturile statului direct de la populație se ridică în prezent la 16,7 miliarde lei, sumă care este distribuită aproximativ egal între cele două programe prin care statul atrage bani de la populație, Tezaur și Fidelis. Totodată, statul a împrumutat în decembrie anul trecut 786,5 milioane lei prin programul Tezaur, din care 19,61 milioane lei au fost sume subscrise, printr-un serviciu online, lansat în premieră în ultima lună a anului trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Serviciul prin care populația poate împrumuta online statul a fost lansat pe 8 decembrie. Pentru a putea cumpăra titluri de stat online, o persoană fizică trebuie să aibă cont în Spațiul Privat Virtual (SPV), serviciul online al ANAF. Pe lângă online, titlurile de stat pot fi cumpărate în continuare de la unitățile Trezoreriei și de la Poșta Română.

Astfel, potrivit datelor primite de Profit.ro de la Ministerul Finanțelor, 262 de investitori au subscris online în cadrul Tezaur în decembrie, suma medie fiind de aproape 52.000 de lei.

În decembrie, prin cele 3 emisiuni Tezaur lansate, Ministerul Finanțelor a atras în total 786,47 miloane lei, din care 19,61 milioane lei au fost sume subscrise în mediul online.

Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente CITEȘTE ȘI Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente

Subscrierile în titluri Tezaur realizate online:

  • Număr de cereri de subscriere depuse online și validate la unitățile Trezoreriei Statului – 378;
  • Număr de investitori care au depus online cereri de subscriere – 262;
  • Suma minimă subscrisă online – 1 leu;
  • Suma medie subscrisă online – 51.869 lei;
  • Suma maximă subscrisă online – 500.000 lei;

Ce datorii are statul, defalcat pe cele două programe prin care împrumută de la populație

Programul Tezaur

  • Sold la finalul lunii decembrie 2020 – 5,48 miliarde lei
  • Sold la finalul lunii decembrie 2021 – 8,74 miliarde lei
  • Sold la finalul lunii ianuarie 2022 – 8,2 miliarde lei

Programul Fidelis

  • Sold la finalul lunii decembrie 2020 – 2,52 miliarde lei și 457,03 milioane euro
  • Sold la finalul lunii decembrie 2021 – 4,74 miliarde lei și 757,66 milioane euro
  • Soldul la finalul lunii ianuarie 2022 este același cu cel aferent lunii decembrie 2021.

Emisiunile de titluri de stat destinate pesoanelor fizice în cadrul Fidelis și Tezaur nu sunt prestabilite pe parcursul unui an calendaristic, Ministerul Finanțelor lansând astfel de instrumente în funcție de nevoile de finanțare, de condițiile din piață, de interesul investitorilor persoane fizice, precum și de alte elemente relevante. De la lansarea Tezaur în 2018, titlurile de stat au fost lansate de regulă lunar, prin intermediul unităților Trezoreriei Statului și a subunităților poștale ale C.N. Poșta Română, iar perioadele în care nu s-au lansat astfel de instrumente s-au datorat în genere modificărilor cadrului legislativ sau contextului de piață de la acel moment.

Emisiunile Fidelis sunt lansate în general trimestrial prin intermediul instituțiilor de credit care asigură intermedierea acestor titluri de stat pentru populație și anume: Banca Transilvania/BT Capital Partners, Banca Comercială Română și BRD - Groupe Société Générale.

Ce împrumuturi are în plan Guvernul pentru anul acesta

În 2022, statul vrea să atragă de la populație prin titluri de stat, în lei și euro, cu maturități cuprinse între 1 an și 5 ani, un volum estimat de circa 10 miliarde lei.

Suma totală, necesarul brut de finanțare, este de 145,4 miliarde lei pentru anul 2022, potrivit datelor Ministerului Finanțelor, suma fiind determinată de deficitul bugetar de 77 miliarde lei și de volumul datoriei de refinanțat în anul 2022, în sumă de circa 68,4 miliarde lei. De pe piețele externe, statul vrea să împrumute 14 miliarde de euro, din care 3,7 miliarde de euro prin PNRR, iar 10 miliarde de euro prin emisiuni de eurobonduri.

Împrumuturi record în ianuarie anul acesta (total-populație și investitori)

Guvernul a împrumutat în ianuarie o sumă de 28,87 miliarde de lei (5,84 miliarde euro) de la bănci și investitori prin vânzarea de obligațiuni, în principal prin intermediul a două emisiuni derulate pe piața externă. Suma este un nou record lunar și vine după ce, pe finalul anului trecut, Ministerul Finanțelor a fost nevoit să renunțe la o ieșire programată pe piața externă pentru un împrumut, din cauza crizei politice.

La această sumă se adăugă și cele 1,94 miliarde de euro (9,6 miliarde lei) care au intrat în ianuarie în contul statului din componenta de împrumut a PNRR. Astfel, împrumuturile din ianuarie ajung la un total de 38,5 miliarde lei. Această sumă, care include pe lângă emisiunile de obligațiuni și împrumuturile de la institutii internaționale (Comisia Europeană în acest caz) este, de asemenea, un record.

Împrumuturile de anul trecut

Împrumuturile de anul trecut s-au situat la 104,1 miliarde de lei, sub necesarul de finanțare de 131,5 miliarde lei (diminuat de la 136,2 miliarde lei pentru a reflecta deficitul bugetar de 80 miliarde lei, sub cel prognozat, de 84,9 miliarde lei). Împrumuturile de 104 miliarde din 2021 sunt semnificativ mai mici față de cele de 167 miliarde lei luate de Guvern în 2020, când necesarul de finanțare a fost 149 miliarde lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor
tezaur
fidelis