Guvernul a semnat - Modificare la reincriminarea ca faptă penală a stopajului la sursă, este pedepsită reținerea și încasarea, fără virare la buget, dar se renunță la sancționarea neîncasării. Înghețări de salarii, cu excepții. Fără microîntreprinderi

Guvernul a semnat - Modificare la reincriminarea ca faptă penală a stopajului la sursă, este pedepsită reținerea și încasarea, fără virare la buget, dar se renunță la sancționarea neîncasării. Înghețări de salarii, cu excepții. Fără microîntreprinderi
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 17 dec 2021

Guvernul a adoptat astăzi o ordonanță importantă, cu măsuri fiscal-bugetare necesare adoptării proiectului de buget pentru anul următor. Foarte importantă este și o măsură care nu se mai regăsește în ordonanță, majorarea pragului privind impozitul pe venitul microîntreprinderilor. Decizia de a exclude această măsură comparativ cu proiectul inițial al ordonanței, a fost anunțată de premierul Nicolae Ciucă înainte de începerea ședinței de guvern. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Ordonanța aprobată aduce mai multe măsuri, printre care TVA de 5% pentru achiziția, o singură dată, a unei locuințe cu preț între 450.000 de lei și 700.000 de lei (până la 450.000 de lei se aplica deja), reincriminarea ca faptă penală a stopajului la sursă de contribuții și impozite fără virarea acestora la bugetul statului într-un anumit termen, precum și înghețarea salariilor bugetarilor, cu excepția angajaților din învățământ și a unor categorii din sănătate.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat, după aprobarea ordonanței că, față de proiectul inițial, în privința stopajului la sursă se reincriminează doar reținerea și neplata, respectiv încasarea și neplata, termenul de aplicare fiind amânat la 1 martie 2022. Fapta de neîncasare și neplată, prevăzută în proiectul inițial, a fost exclusă din forma aprobată.

Important - schimbare în ce privește închisoarea pentru stopaj la sursă și nevirare - este eliminată fapta de nereținere, iar măsura se va aplica de la 1 martie 2022

Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies

Fapta de reținere și neplată, de încasare și neplată, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a unor impozite și/sau a unor contribuții, cum sunt cele plătite de angajați la pensie și sănătate, se reincriminează ca faptă penală. Limitele pedepsei prevăzute sunt închisoarea de la 1 an la 5 ani. În cazul unei astfel de infracțiuni, dacă prejudiciul este sub 50.000 de euro și este recuperat, fapta este sancționată doar cu amendă, în timp ce dacă prejudiciul este între 50.000 de euro și 100.000 de euro, se poate sancționa cu amendă sau cu închisoare.

Dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecății până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, este acoperit integral, fapta nu se mai pedepsește.

Proiectul inișial prevedea că este reincriminată și fapta de nereținere și nevirare, însă mediul de afaceri a ridicat obiecții justificate, afirmând că nereținerea nu poate fi imputată ca infracțiune, fiind frecvente cazurile în care contribuabili corecți interpretează legislația în mod diferit față de eventualele verificări derulate de ANAF, iar astfel de cazuri se soluționează în instanță.

Ministrul Finanțelor a anunțat, în conferință de presă, că această măsură se va aplica de la 1 martie 2023 pentru a da timp mediului de afaceri să se pregătească.

EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani

"Ceea ce va rîmâne în zopna sancțiunilor este reținerea și nevirarea, încasarea și neplata în termen de 60 de zile. S-a introdus un termen de conformare. Prevederea va intra în vigoare de la 1 martie 2022", a declarat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

Important - forma adoptată nu mai include reducerea pragului la microîntreprinderi

Din ordonanța adoptată de Guvern a fost eliminată prevederea referitoare la reducerea pragului la microîntreprinderi, de la 1 milion de euro la 500.000 de euro. Decizia de a renunța la această modificare a fost anunțată în această dimineață, înaintea ședinței de guvern, în urma criticilor presei și mediului de afaceri. Astfel, proiectul de ordonanță a fost introdus în ședința de guvern fără a mai face referire la microîntreprinderi.

"O măsură mult discutată se referă la scăderea plafonului la microîntreprinderi. Această măsură a fost retrasă. Mulțumesc presei și mediului economic. Acesta este rolul dezbaterii publice, să fie găsite soluții", a declarat Adrian Câciu.

De asemenea, ministrul a anunțat prelungirea termenului de depunere a cererilor de eșalonare și pentru anularea accesoriilor, care expira la 31 ianuarie 2022. (Anularea unor obligații accesorii aferente obligațiilor principale restante la data de 31 martie 2020, în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 69/2020)

"O altă măsură este prelungirea termenului de depunere a cererilor de eșalonare și pentru anularea accesoriilor, care expira la 31 ianuarie 2022. A fost prelungit până la 30 iunie 2022", a mai spus ministrul.

Plafonul pentru achiziții de locuințe cu TVA redusă, de 5%, majorat la 700.000 lei pentru o singură tranzacție. ANAF va înființa Registrul persoanelor fizice care au achiziționat

4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante CITEȘTE ȘI 4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante

Plafonul până la care populația poate cumpăra locuințe cu TVA redusă, de 5%, va fi majorat la 700.000 lei, exclusiv TVA, (140.000 de euro) facilitatea urmând să fie valabilă însă doar pentru achiziția, în mod individual sau în comun, cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, a unei singure locuințe.

Guvernul amână încă un an, până la finele lui 2022, facilitatea fiscală privind educația timpurie

Guvernul amână încă un an, până la finele lui 2022, facilitatea privind educația timpurie, care permitea angajatorilor să deducă din impozit, în limita a 1.500 de lei pe lună per copil, cheltuieli cu educația timpurie (creșă/grădiniță) a copiilor angajaților. Ministerul Finanțelor argumentează că "propune continuarea măsurii de suspendare a aplicării pentru perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2022, având în vedere faptul că aceste dispoziții nu asigură, în continuare, reguli fiscale suficiente și neechivoce de aplicare a stimulentului fiscal reglementat pentru educația timpurie, care să conducă la stabilitate și eficiență legislativă".

Plafonul neimpozabil în cazul cadourilor oferite angajaților de sărbători crește

Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies

Cadourile oferite angajaților de către angajatori cu diverse ocazii vor fi impozitate dacă depășesc 300 de lei, plafonul neimpozabil fiind astfel majorat de la 150 de lei, potrivit unui Proiect de Ordonanță publicat de Ministerul Finanțelor.

Tichetele vor fi acordate de angajator doar propriilor angajați, nu terților.

Finanțele pregătesc sistemul național privind monitorizarea transporturilor de bunuri RO e-Transport

ANAF va operaționaliza sistemul  privind monitorizarea transporturilor de bunuri RO e-Transport, prin care va monitoriza transporturile de bunuri pe teritoriul național, potrivit unui proiect de ordonanță publicat de Ministerul Finanțelor. Implementarea și operaționalizarea sistemului informatic de monitorizare a transporturilor de bunuri - e-Transport, prin interconectare cu sistemele actuale deținute de Ministerul Finanțelor (RO e-Factura și Trafic control), va asigura creșterea gradului de colectare TVA și va conduce la prevenirea și combaterea fraudei și evaziunii fiscale din domeniu.

Procedura de aplicare se stabilește prin ordin al ministrului finanțelor care se emite în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență. Ministerul Finanțelor va asigura resursele necesare și ia toate măsurile pentru dezvoltarea, implementarea și funcționarea RO e-Transport.

Creșteri de salarii în învățământ

Personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere și personalul de îndrumare și control din învățământ va beneficia, începând cu data de 1 ianuarie 2022, de majorarea salariilor de bază cu o pătrime din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022 și nivelul din luna decembrie 2021.

Guvernul schimbă legea compensării facturilor și plafonării prețurilor la energie și gaze pentru ca furnizorii să nu rămână fără bani

Guvernul modifică legislația de compensare a facturilor și de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale în această iarnă, intrată în vigoare de la 1 noiembrie, în urma îngrijorărilor exprimate de către furnizorii de profil, care au transmis că se tem că nu li se vor deconta diferențele de prețuri decât după sezonul rece și că nu își vor primi toți banii cuveniți, dar și ca urmare a creșterii masive a numărului de clienți trecuți în portofoliul furnizorilor de ultimă instanță (FUI), după ce mulți jucători din industrie au renunțat la licențe nemaifăcând față scumpirilor galopante de pe piețele angro.

Punctul de amendă pentru șoferi, înghețat din nou

Punctul de amendă pentru șoferi rămâne înghețat și anul următor, la nivelul de 145 lei. În lipsa acestei precizări legislative, punctul de amendă ar fi urcat de anul următor la 255 de lei, în contextul în care salariul minim, în funcție de care se stabilește și valoarea punctului de amendă, ajunge la 2.550 lei.

Cota redusă de TVA - extinsă și la energia termică livrată spitalelor, școlilor, ONG-urilor, unităților de cult și furnizorilor de servicii sociale

EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani

Guvernul vrea să extindă aplicabilitatea cotei reduse de TVA de 5% aferentă energiei termice, de aceasta urmând a beneficia nu numai populația, cum decisese în iulie Parlamentul, ci și spitalele publice și private, unitățile de învățământ publice și private, ONG-urile, unitățile de cult și furnizori publici și privați de servicii sociale.

Cota redusă de TVA de 5% (de la cota standard de 129% aplicabilă în prtezent) pentru energia termică livrată respectivilor consumatori se va aplica începând cu data de 11 ianuarie 2022, se precizează într-un proiect de ordonanță de urgență.

Guvernul menține înghețate salariile bugetarilor, cu excepția celor din sănătate și asistență. Sunt amânate pensiile primarilor, iar pentru pensiile peste 4.000 se percepe CASS. Salariu minim doar 2 ani

Cuantumul brut al salariilor bugetarilor, inclusiv în cazul demnitarilor va rămâne anul viitor la nivelul acordat pentru luna decembrie 2021. Doar personalul din sănătate și asistență socială va primi o majorarea a salariilor de bază cu 25%. Acordarea pensiilor speciale pentru primari va fi amânată cu un an, în timp ce pensionarii cu pensii peste 4.000 lei vor achita contribuția de asigurări sociale de sănătate pentru sumele ce depășesc acest prag.

Ordonanța amână și pentru anul viitor alocarea a 6% din PIB pentru educație și a 1% din PIB pentru cercetare.

De aseemenea, sun amânate alocațiile de 500 euro pentru fiecare nou-născut pentru educație permanentă, respectiv a cupoanelor sociale în acest scop, precum prevederile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune.

Ordonanța prorogă cu încă un an acordarea indemnizațiilor speciale pentru aleși locali și prevede să fie plătită contribuția de asigurări sociale de sănătate pentru sumele din pensii ce depășeșsc plafonul de 4.000 lei.

De asemenea, este prevăzut că salariul minim va putea fi acordat doar 24 de luni pentru un angajat.

viewscnt
Afla mai multe despre
masuri fiscale
fiscalitate
taxe
impozite
2021