ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Plafonul pentru achiziții de locuințe cu TVA redusă, de 5%, majorat la 700.000 lei pentru o singură tranzacție. ANAF va înființa Registrul persoanelor fizice care au achiziționat. Cum va fi aplicat sistemul

ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Plafonul pentru achiziții de locuințe cu TVA redusă, de 5%, majorat la 700.000 lei pentru o singură tranzacție. ANAF va înființa Registrul persoanelor fizice care au achiziționat. Cum va fi aplicat sistemul
scris 16 dec 2021

Plafonul până la care populația poate cumpăra locuințe cu TVA redusă, de 5%, va fi majorat la 700.000 lei, exclusiv TVA, (140.000 de euro) facilitatea urmând să fie valabilă însă doar pentru achiziția, în mod individual sau în comun, cu altă persoană fizică/alte persoane fizice, a unei singure locuințe, prevede proiectul de ordonanță redactat de Ministerul Finanțelor și care confirmă informațiile transmise miercuri de Profit.ro.

Ministrul Finanțelor a explicat AICI pentru Profit.ro cum va fi aplicat sistemul

Pentru ca statul să aibă o evidență a celor care cumpără beneficiind de această facilitate, ANAF va operaționaliza Registrul persoanelor fizice care au achiziționat, începând cu data de 1 ianuarie 2022, locuințe cu cota redusă de TVA de 5%. În registru vor înregistra tranzacțiile notarii.

Proiectul ar urma să fie adoptat în ședința de Guvern de vineri.

4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante CITEȘTE ȘI 4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restaurante

"Întrucât aplicarea cotei reduse de TVA pentru livrarea de locuințe, conform legislației europene și naționale în domeniu, trebuie să se circumscrie caracterului social, se impune reglementarea posibilității achiziționării cu cota redusă de TVA de 5%, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice a unei singure locuințe a cărei valoare depășește suma de 450.000 lei, dar nu depășește suma de 700.000 lei, exclusiv TVA, reprezentând echivalentul în lei a aproximativ 140.000 euro. Totodată, este necesară instituirea unei pârghii de control, prin introducerea unui Registru în care se înscriu toate tranzacțiile cu locuințe care beneficiază de cota redusă, indiferent de valoare. Pe baza acestui registru se verifică îndeplinirea condiției referitoare la achiziționarea cu cota redusă de TVA de 5% a unei singure locuințe a cărei valoare depășește suma de 450.000 lei, dar nu depășește suma de 700.000 lei, exclusiv TVA", potrivit Ministerului Finanțelor.

Decizia, extrem de importantă pentru dezvoltatorii imobiliari, dar și pentru persoanele care vor să cumpere locuințe, va fi inclusă într-o ordonanță cu măsuri fiscal-bugetare, prevăzută să fie adoptată de către Guvern în perioada imediată, conform surselor citate.

De ce este important: O ordonanță de la finalul anului 2020, anunțată în premieră de Profit.ro, a amânat până la 1 ianuarie 2022 aplicarea unei legi adoptată anterior de Parlament pentru majorarea limitei de 450.000 de lei la echivalentul în lei a 140.000 de euro. Plafonul de 140.000 de euro (700.000 de lei) trebuie să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022.

De asemenea important: La momentul amânării, la finele anului trecut, decizia a bulversat piața, blocând mii de cumpărători, iar investitorii spunând atunci pentru Profit.ro că pierd astfel sute de mii de euro pe proiect.

Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies

În prezent, cota redusă de 5% a TVA este aplicată pentru livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 metri pătrați, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 450.000 lei (aproape 91.000 de euro la cursul actual), exclusiv TVA, achiziționate de persoane fizice.

Registrul tranzacțiilor

  • În vederea verificării îndeplinirii condiției referitoare la achiziționarea unei singure locuințe a cărei valoare depășește suma de 450.000 lei, dar nu depășește suma de 700.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de TVA de 5%, se organizează “Registrul persoanelor fizice care au achiziționat, începând cu data de 1 ianuarie 2022, locuințe cu cota redusă de TVA de 5%”, în format electronic. Notarii publici au obligația:
    • să verifice îndeplinirea condiției referitoare la achiziția unei singure locuințe a cărei valoare depășește suma de 450.000 lei, dar nu depășește suma de 700.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de TVA de 5%, prin consultarea “Registrului persoanelor fizice care au achiziționat, începând cu data de 1 ianuarie 2022, locuințe cu cota redusă de TVA de 5%”, înainte de autentificarea contractelor de vânzare – cumpărare și a oricăror acte care prevăd plata în avans pentru achiziția unei astfel de locuințe și să nu le autentifice în situația în care constată că nu este îndeplinită această condiție;
    • să completeze “Registrul persoanelor fizice care au achiziționat, începând cu data de 1 ianuarie 2022, locuințe cu cota redusă de TVA de 5%”, înainte de autentificarea contractelor de vânzare – cumpărare;
    • să rectifice informațiile din “Registrul persoanelor fizice care au achiziționat, începând cu data de 1 ianuarie 2022, locuințe cu cota redusă de TVA de 5%”, înscrise conform lit. b), în situația în care contractul de vânzare – cumpărare în formă autentică nu se încheie;
    • să înscrie, în contractele de vânzare – cumpărare și în actele care prevăd plata în avans pentru achiziția unei locuințe a cărei valoare depășește suma de 450.000 lei, dar nu depășește suma de 700.000 lei, exclusiv TVA, mențiuni cu privire la îndeplinirea obligațiilor de la lit. a) și, după caz, de la lit. b).

Procedura privind organizarea “Registrului persoanelor fizice care au achiziționat, începând cu data de 1 ianuarie 2022, locuințe cu cota redusă de TVA de 5%” se stabilește prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală, în termen de 10 zile de la data publicării prezentei ordonanțe de urgență în Monitorul Oficial.

Până la termenul de 3 zile de la data operaționalizării “Registrului persoanelor fizice care au achiziționat, începând cu data de 1 ianuarie 2022, locuințe cu cota redusă de TVA de 5%”, cota redusă de TVA de 5% în cazul locuințelor a căror valoare depășește suma de 450.000 lei, dar nu depășește suma de 700.000 lei, exclusiv TVA, se aplică pe baza declarației pe propria răspundere a cumpărătorului, autentificată de un notar, din care să rezulte că este îndeplinită condiția referitoare la achiziția unei singure locuințe cu cota redusă de TVA de 5%, care se păstrează la vânzător.

EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 ani

După operaționalizarea “Registrului persoanelor fizice care au achiziționat, începând cu data de 1 ianuarie 2022, locuințe cu cota redusă de TVA de 5%”, notarii publici au obligația ca, în maximum 3 zile, să completeze registrul cu informațiile referitoare la contractele de vânzare – cumpărare și actele care prevăd plata în avans pentru achiziția unei locuințe, care au fost autentificate până la termenul de 3 zile de la data operaționalizării Registrului.

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
tva 5%
imobiliare
locuinte
salarii
bugetari