Guvernul stabilește că avocații primesc de la buget indemnizație compensatorie de 75% din salariul mediu

Guvernul stabilește că avocații primesc de la buget indemnizație compensatorie de 75% din salariul mediu
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 15 apr 2020

Pe perioada stării de urgenţă, avocații pot primi, în baza declarației pe propria răspundere, o indemnizație lunară de 75% din câștigul salarial mediu brut, în cazul întreruperii activității total sau parțial ca urmare a efectelor coronavirusului, prevede un proiect de ordonanță de urgență discutat azi de Guvern.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

UPDATE 22.00 Șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a anunțat că ordoananța a fost aprobată, iar beneficiarii măsurilor vor fi avocații care au realizat în ultima lună un venit de până la un salariu mediu brut pe economie și care nu depășește nivelul acesta pe anul 2019, respectiv cei care în această perioadă au o reducere a activității la nivelul menționat.

Avocații care au realizat în perioada în ultima lună un venit de până la un salariu mediu brut pe economie și care nu depășește nivelul acesta pe anul 2019, respectiv cei care în această perioadă au o restrângere a activităților, reducerea activității la nivelul amintit mai devreme pot beneficia de această indemnizație de șomaj tehnic”, a precizat Dancă.

De ce este important: Senatul a adoptat, în urmă cu o săptămână, un amendament similar la Ordonanța 32/2020, stabilind că pe durata stării de urgență și în luna următoare încetării acesteia, avocații, notarii și executorii judecătorești, care întrerup activitatea parțial sau total, scăzându-le veniturile cu mai mult de 25%, vor putea beneficia, de la bugetul de stat, de o indemnizație de 75% din salariul mediu brut pe economie.

Proiectul de lege privind aprobarea ordonanței se află, de atunci, în dezbaterea Camerei Deputaților.

Tot recent, Guvernul a stabilit că aceleași categorii profesionale vor putea beneficia de amânarea la plată pentru serviciile de utilități-electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice și de internet, precum și de amânarea la plată a chiriei pentru imobilul cu destinație de sediu profesional.

Decret prezidențial: Bugetarii pot fi obligați să intre în concediu de odihnă CITEȘTE ȘI Decret prezidențial: Bugetarii pot fi obligați să intre în concediu de odihnă

Acum, Guvernul a pregătit o ordonanță de urgență care stabilește că avocații beneficiază de o indemnizație lunară de 75% din câștigul salarial mediu brut, în cazul întreruperii activității total sau parțial ca urmare a efectelor coronavirusului, pe perioada stării de urgenţă.

În categoriile profesionale care vor beneficia de indemnizație sunt incluși prestaoriri de servicii, inclusiv personalul tehnic din  instituțiile și companiile de spectacole sau concerte, precum și impresarii artistici, persoanele care realizează venituri din mai multe activități și pentru care sunt aplicabile mai multe măsuri de protecție socială, precum și  persoanele care au încheiate convenţii individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei.

Premierul Orban, perspective sumbre: Probabil vom avea \ CITEȘTE ȘI Premierul Orban, perspective sumbre: Probabil vom avea "o creștere economică negativă", între -1% și -3%

Guvernul intenționează, totodată, să prelungească termenul de depunere a solicitărilor pentru indemnizațiile menționate, astfel încât acestea să poată fi prelucrate, cu 5 zile lucrătoare pentru categoriile deja reglementate și se stabilește la 10 zile lucrătoare pentru categoriile nou introduse prin ordonanță.

Ordonanța mai prelungește, pe perioada stării de urgență, plata indemnizației de șomaj, pentru șomerii cărora, în această perioadă le încetează acest drept.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
avocati
notari
executori
amanare
plata
utilitati
guvern
ordonanta