ICCJ anunță că a desființat sentința în dosarul în care au fost condamnați fostul șef al ANAF Șerban Pop și omul de afaceri Horia Simu

ICCJ anunță că a desființat sentința în dosarul în care au fost condamnați fostul șef al ANAF Șerban Pop și omul de afaceri Horia Simu
scris 21 oct 2019

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis definitiv, luni, să desființeze sentința în dosarul în care fostul șef al ANAF Șerban Pop și omul de afaceri Horia Simu au fost condamnați pentru trafic de influență, respectiv cumpărare de influență. Cauza a fost trimisă spre rejudecare Secției Penale a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

ICCJ a respins, cu unanimitate, ca inadmisibilă, cererea formulată de apelantul intimat inculpat Șerban Pop de sesizare a Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 421 pct. 2 lit. b) Cod procedură penală, scrie News.ro.

Decizia poate fi atacată cu recurs în 48 de ore de la pronunțare.

DOCUMENT Campanie fără precedent de pus directori în ANAF pe ultima sută de metri a guvernului Dăncilă - Fiscul a scos la concurs 58 de poziții de directori și șefi CITEȘTE ȘI DOCUMENT Campanie fără precedent de pus directori în ANAF pe ultima sută de metri a guvernului Dăncilă - Fiscul a scos la concurs 58 de poziții de directori și șefi

Totodată, instanța, cu majoritate, a admis apelurile declarate de inculpații Șerban Pop și Horia Simu și de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție împotriva sentinței penale nr. 42 din 26 ianuarie 2017, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție - Secția Penală în dosarul nr. 3503/1/2015.

"Desființează sentința penală apelată și trimite cauza spre rejudecare Secției Penale a Înaltei Curți de Casație și Justiție", se arată în decizia instanței.

Decizia este definitivă.

ICCJ menționează o opinie separată, în sensul repunerii cauzei pe rol și suspendării judecării acesteia până la soluționarea de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene a cauzelor înregistrate sub nr. C-357/19 (sesizarea în vederea pronunțării unei hotărâri preliminare formulată în dosarul nr. 3089/1/2018 al Înaltei Curți de Casație și Justiție, Completul de 5 judecători) și nr. C-547/19 (sesizarea în vederea pronunțării unei hotărâri preliminare formulată în dosarul nr. 927/1/2018 al Înaltei Curți de Casație și Justiție, Completul de 5 judecători), precum și a sesizării în vederea pronunțării unei hotărâri preliminare formulată în dosarul nr. 790/1/2019 al Înaltei Curți de Casație și Justiție, Completul de 5 judecători.

În septembrie 2015, fosta șefă a DIICOT Alina Bica și fostul șef al ANAF Șerban Pop au fost trimiși în judecată pentru luare de mită și respectiv complicitate la dare de mită, pentru soluționarea favorabilă a unui dosar al omului de afaceri Horia Simu, acuzat de dare de mită. Alina Bica a fost achitată în acest dosar, iar Șerban Pop a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru trafic de influență.

Omul de afaceri Horia Simu, condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru cumpărare de influență, a fost pus în libertate după ce ICCJ a suspendat executarea pedepsei, după ce a acceptat în principiu contestația în anulare depusă după ce CCR a decis cu privire la constituirea nelegală a completelor de cinci judecători de la instanța supremă.

Șerban Pop a beneficiat și el de suspendarea executării pedepsei.

viewscnt
Afla mai multe despre
iccj
anaf
șerban pop
horia simu