Senatorii bat record după record: Peste 100 de legi adoptate tacit într-o singură zi. Inclusiv uniunea persoanelor de același sex, grilă de salarizare minimală, obligații pentru construcții, schimbări la Codul Penal și Codul Fiscal

Senatorii bat record după record: Peste 100 de legi adoptate tacit într-o singură zi. Inclusiv uniunea persoanelor de același sex, grilă de salarizare minimală, obligații pentru construcții, schimbări la Codul Penal și Codul Fiscal
scris 18 oct 2019

După ce la începtului lunii nu mai puțin de 22 de proiecte de lege au fost lăsate pentru adoptare tacită de către senatori, acum au trecut fără dezbatere peste 100 de proiecte, care vor fi transmise astfel, fără modificări, deputaților. Printre acestea se numără zeci de ordonanțe de urgență, modificări la Codul Penal și Codul Fiscal, introducerea unei grile de salarizare minimală, noi obligații pentru constructuri și locatari sau stabilirea dreptului persoanelor de același sex de a forma o uniune consensuală.

ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI

La ultima ședință de plen a Senatului, din 16 octombrie, pe ordinea de zi a s-au aflat 120 de proiecte legislative care trebuiau dezbătute și votate și un proiect de lege organică care trebuia doar votat. Dintre acestea, nu mai puțin de 103 proiecte aveau termen de adoptare tacită data de vineri, 18 octombrie.

După cum a relatat Profit.ro, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a reușit să treacă, miercuri, de votul senatorilor nu mai puțin de 8 proiecte de legi, pe care le-a depus anterior în calitate de senator, dar apoi senatorii PSD și UDMR nu au mai asigurat cvorum pentru discutarea altor proiecte.

Înainte de a vota proiectele ministrului, majoritatea s-a asigurat însă că este respins un proiect de lege inițiat de USR privind alegerea primarilor în două tururi și este votat un proiect al senatorului PSD Șerban Nicolae, privind semnătura electronică, inițiative care aveau ca termen de adoptare tacită tot data de 18 octombrie.

Prin urmare, având în vedere că senatorii nu s-au mai reunit ulterior pentru o nouă ședință de plen, din ordinea de zi 101 proiecte legislative au fost adoptate tacit. La acestea se adaugă alte 14 proiecte adoptate tacit la aceeași dată și pentru care comisiile nu au întocmit rapoarte sau le-au întocmit cu întârziere pentru a mai fi incluse pe ordinea de zi.

În total, 115 proiecte de legi sunt considerate adoptate tacit de către senatori la data curentă.

DOCUMENT Campanie fără precedent de pus directori în ANAF pe ultima sută de metri a guvernului Dăncilă - Fiscul a scos la concurs 58 de poziții de directori și șefi CITEȘTE ȘI DOCUMENT Campanie fără precedent de pus directori în ANAF pe ultima sută de metri a guvernului Dăncilă - Fiscul a scos la concurs 58 de poziții de directori și șefi

Printre acestea se numără zeci de proiecte de adoptare a unor ordonanțe de urgență ale Guvernului, multe având amendamente formulate în comisii, dar și nenumărate inițiative de schimbare a Codului Penal, Codului Fscal, Codului Muncii, Codului Civil, Codului Rutier, regimului construcțiilor sau regimului armelor și munițiilor.

Astfel, a fost adoptat tacit un proiect legislativ, inițiat de PSD și care îi are printre inițiatori pe ministrul Muncii, propune stabilirea unor indicatori minimali de salarizare a angajaților, în funcție de studii și pregătire profesională. Scopul propiectului este acela de a garanta o salarizare minimală tututor angajaților după modelul salariului minim introdus în domeniul construcțiilor.

Totodată, a fost adoptată tacită o inițiativă care legiferează uniunea consensuală, inclusiv între două persoane de același sex, care pot încheia între ele un contract civil și pot avea drepturi similare cu celor ale membrilor unei familii formate prin căsătorie.

Tot tacit a trecut de Senat și un proiect, care fusese recomandat de comisii pentru respingere, prin care se impune obligativitatea construirii rampelor de acces pentru persoanel cu handicap în cazul tuturor blocurilor de locuințe.

Și în domeniul construcțiilor, au trecut tacit proiecte precum cel al deputatului PNL Roman Florin-Claudiu, care prevede că predarea către proprietar a construcției se face numai după admiterea recepției la terminarea lucrărilor de construcții și punerea în funcțiune a branșamentelor autorizate, atât în cazul investițiilor noi, cât și în cazul intervențiilor la construcțiile existente.

Iohannis cere Parlamentului să clarifice modificările aduse Codului Muncii, care majorează amenzile pentru munca suplimentară CITEȘTE ȘI Iohannis cere Parlamentului să clarifice modificările aduse Codului Muncii, care majorează amenzile pentru munca suplimentară

De asemenea, nu mai puțin de 5 proiecte de modificare a Codului Penal au fost adoptate tacit, iar printre acestea se numără și o inițiativă care înăsprește pedepsele pentru infracțiunile de fraudare a votului.

Totodată, cu acest prilej și alte patru proiecte privind votul electronic sau modificarea legilor electorrale au fost adoptate în mod tacit.

De Senat a trecut taci și proiectul prin care este introdusă o nouă sancțiune în Codul Penal, și anume închisoare de până la 2 ani pentru difuzarea fără consimțământ a imaginii intime a unei persoane nude sau făcând sex.

Un proiect important trecut tacit este și cel care reglementează circulația trotinetelor electrice și a bicicletelor pe drumurile publice doar pe marginea din partea dreaptă a carosabilului, acolo unde nu există piste speciale. Astfel, proiectul av fi transmis deputaților cu prevederea ca persoanele sub 18 ani să fie obligate să poarte cască de protecție pe trotinetă sau bicicletă, nu doar cele sub 16 ani, cum deciseseră senatorii.

Totodată, ordonanța prin care șoferii și bicicliștii nu vor avea voie să țină în mână telefonul mobil când conduc, riscând astfel amenzi mari, va fi tarnsmisă tot fără modificări deputaților. Senatorii propuseseră în comisii ca sancțiunile să nu se aplice doar pentru simpla ținere în mână a telefonului, urmând a fi amendată folosirea în trafic a unui dispozitiv neechipat cu hands free.

DOCUMENT Senatul adoptă modificările la Codul Fiscal cerute de mediul de afaceri. Reguli de impozitare a folosirii în interes personal a mașinii de serviciu la microfirme. Soluționarea contestațiilor trece de la ANAF la Finanțe CITEȘTE ȘI DOCUMENT Senatul adoptă modificările la Codul Fiscal cerute de mediul de afaceri. Reguli de impozitare a folosirii în interes personal a mașinii de serviciu la microfirme. Soluționarea contestațiilor trece de la ANAF la Finanțe

Printre proiectele adoptate tacit se numără și cel care interzice supermarketurilor și hipermarketurilor comercializarea alimentelor care nu corespund alimentației sănătoasei recomandate minorilor la casele de marcat prioritare pentru părinții însoțiți de copii.

Deși a fost respinsă de către comisiile de specialitate ale Senatului, propunerea legislativă de suprareglementare a comerțului cu produse din tutun, carre implică, printre altele, restricționarea totală a comunicării pentru produsele de vapat cu potențial de risc redus, a fost adoptată, de asemenea, fără dezbatere.

Un alt proiect adoptat fără dezbatere introduce etichetarea produselor din carne cu logotipul ”rasă autohtonă 100%”. 

VIDEO De ce refuză PSD să modifice OUG 114: Lipsa avizului de la... comisia de cultură, condusă de PNL CITEȘTE ȘI VIDEO De ce refuză PSD să modifice OUG 114: Lipsa avizului de la... comisia de cultură, condusă de PNL

Un proiect cu impact major și adoptat tacit este cel prin care aleșii PNL propun modificări la nivelul cotelor de TVA: - reducerea cotei standard de TVA de la 19% la 16%, începând cu 1 ianuarie 2020; - instituirea unei cote reduse de TVA de 5% (față de 9% în prezent) pentru produse alimentare, începând tot cu 1 ianuarie 2020.

Dintre proiectele de modificare a Codului Fiscal adoptate astfel de senatori se remarcă cel al liberalilor, prin care baza de calcul pentru plata contribuțiilor soale la contractele part-time nu mai este stabilită la nivelul salariului minim brut pe țară, ci în funcție de venitul realizat. Și un proiect al USR în acest sens a trecut tacit de Senat.

Va fi transmisă deputaților ca adoptată și propunerea de modificare a Codului Fiscal astfel încât companiile cu minimum 30 de angajați să fie scutite din plata impozitului pe profit, anual, de sumele de bani utilizate pentru construirea și/sau întreținerea de creșe sau grădinițe pentru copiii propriilor angajați.

Deputații vor fi, prin urmare, cei care vor decide soarta acestor proiecte, luând în considerare sau nu tentativele de modificare a proiectelor care nu au fost votate de colegii lor senatori.

viewscnt
Afla mai multe despre
senat
proiecte
lege
adoptare
tacit
fiscal
penal
cod
constructii
salarizare