Inițiativa legislativă prin care jurnaliștii sunt scutiți de plata impozitului pentru veniturile din salarii sau asimilate salariilor și pentru cele din drepturi de autor, depusă la Cameră

Inițiativa legislativă prin care jurnaliștii sunt scutiți de plata impozitului pentru veniturile din salarii sau asimilate salariilor și pentru cele din drepturi de autor, depusă la Cameră
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 ian 2019

Deputatul PSD Valeriu Steriu a depus la Parlament propunerea legislativă care completează Codul Fiscal astfel că veniturile provenite din contract de muncă și din drepturi de autor în cazul jurnaliștilor ar urma să fie scutite de plata impozitului pe venit, fiind inclusă de asemenea și definiția activității de jurnalism. De altfel deputatul a anunțat, într-un interviu pentru News.ro, intenția de a propune contopirea cele două forme de plată existente în prezent - contractul de muncă și contractul de drept de autor - "scutind într-o formă mult mai vizibilă partea de drepturi de autor, dar asigurând că orice jurnalist își plătește contribuția pentru sistemul de asigurări sociale și pentru pensii". El aprecia această măsură drept "un balon de oxigen" pentru domeniul presei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"M-am gândit ce putem găsi ca formă prin care niciuna dintre cele trei părți – angajatul, angajatorul și statul – să nu piardă. Evident, nu există așa o formulă magică, însă am găsit o formă de a optimiza variantele", anunța deputatul în interviu.

Evenimente Deloitte România: București, Timișoara și Cluj. Verificări la final de an și impactul noutăților fiscale pentru companii CITEȘTE ȘI Evenimente Deloitte România: București, Timișoara și Cluj. Verificări la final de an și impactul noutăților fiscale pentru companii

În propunerea de completare a Legii 227/2015 privind Codul Fiscal, inițiatorul propune ca, după punctul 47 al articolului 7, "Definiții ale termenilor comuni", să fie introdus un nou punct, 48, care definește activitatea de jurnalism ca fiind "cercetarea, investigarea, interpretarea și comunicarea știrilor și informațiilor publice prin intermediul ziarelor, televiziunii radioului și a altor mijloace de informare în masă, respectiv controlul funcționării tehnice a echipamentelor pentru a înregistra și edita imaginile și sunetul și pentru transmiterea pentru emisiunile radio și de televiziune a imaginilor și sunetelor, precum și a altor tipuri de semnale de telecomunicații terestre, marine sau aeriene, care se desfășoară în baza unui contract de muncă și în a unui contract de drepturi de autor".

După punctul 4 al articolului 60 referitor la scutiri, din cadrul capitolului vizând impozitul pe venit, se introduce un nou punct, punctul 5, astfel că sunt scutite de la plata impozitului pe venit "persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii și asimilate salariilor prevăzute la art.76 alin (1) - (3) și pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuală, ca urmare a desfășurării activității de jurnalism, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului Muncii și Justiției Sociale și al ministrului Finanțelor".

Articolul 76 definește veniturilee din salarii și asimilate salariilor.

Alături de Valeriu Steriu, propunerea legislativă este susținută de 27 de deputați și senatori PSD, ALDE și PMP.

Inițiativa legislativă urmeză să primească avizele necesaare, să intre în dezbaterea comisiilor de la Camera Deputaților și apoi să treacă de votul plenului, urmând aceeași procedură și la Senat, care este Cameră decizională în acest caz.

viewscnt
Afla mai multe despre
psd
valeriu steriu
impozite