Intensificarea controalelor a redus traficul ilicit cu țigări la 15,2% în luna martie - surse

Intensificarea controalelor a redus traficul ilicit cu țigări la 15,2% în luna martie - surse
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 18 apr 2017

Campania de controale inițiată de Vamă pentru combaterea traficului ilicit de țigări a condus la reducerea pieței negre cu un punct procentual în primele trei luni ale anului. Un punct procentual mai puțin pe piața neagră înseamnă pentru stat încasări la buget pe parcursul unui an de aproximativ 40 de milioane de euro. În cadrul operațiunii "Scut", de controale vizând traficul ilicit, Vama a făcut chiar în luna martie o captură record de 700.000 de pachete țigări.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Traficul cu țigări a coborât în martie la 15,2%, după ce în ianuarie s-a situat peste 16%”, au declarat surse oficiale pentru Profit.ro.

Piața neagră a înregistrat anul trecut un nivel mediu de 16,8%, cel mai ridicat începând din 2011 și în urcare de la o medie de 16% în 2015, conform datelor companiei de cercetare Novel Research. Obiectivul autorităților este să scadă acest procentaj pe parcursul anului 2017 la 14%.

Combaterea traficului ilicit cu țigarete a fost declarată o prioritate pentru ANAF. Astfel, Difrecția Generală a Vămilor a declanșat în februarie operațiunea Scut, care presupune intensificarea controalelor la frontieră, în trafic, piețe, târguri și oboare, în vederea eliminării țigaretelor provenite din trafic ilicit. Principalele pârghii de control, pe lângă intensificarea controlului la frontieră, sunt controalele cu echipe canine și controalele efectuate de echipele mobile ale Direcției Generale a Vămilor, reactivate în luna ianuarie 2017, a anunțat Vama la momentul lansării operațiunii Scut.

Combaterea traficului cu țigări ar însemna anul asta un plus de 100 milioane euro pentru stat

Combaterea traficului ilicit cu țigarete ar putea însemna pentru stat un plus de venituri de peste 100 de milioane de euro în acest an, dacă Vama reușește să reducă traficul de la 16,8% din piața totală de țigarete anul trecut sub 14% în acest an.

Obiecivul este reducerea pieței ilegale a țigaretelor la 14%, posibil chiar la 13,5%, iar acest nivel ar aputea fi atins dacă Vama va reuși să continue ritmul bun de combatere a traficului înregistrat în primele luni ale anului, a declarat, la mijlocul lunii martie, vicepreședintelui ANAF Dorel Fronea, șeful Direcției Generale a Vămilor.

Fronea a revenit în iulie anul trecut la conducerea Vămii, structură pe care a mai condus-o în intervalul mai 2012 - iunie 2013. La mijlocul anului 2013, piața țigaretelor provenite din contrabandă se situa la peste 13%, cu 3-4 puncte procentuale sub nivelul de anul trecut. Patru puncte procentuale înseamnă o pierdere de peste 150 de milioane de euro la bugetul statului.

Fronea, Vamă: Reducerea traficului de țigarete ar putea aduce statului 100 mil. euro în plus în 2017 CITEȘTE ȘI Fronea, Vamă: Reducerea traficului de țigarete ar putea aduce statului 100 mil. euro în plus în 2017

Captură record de țigări în portul Constanța

Unul dintre cele mai vizibile rezultate ale operațiunii Scut a fost o captură record de 700.000 de pachete țigări (14 milioane de țigarete), bunuri nedeclarate și susceptibile de a fi contrafăcute, în valoare de aproximativ 2,8 milioane euro. Cantitatea de țigări, descoperită în martie într-un container sosit din Thailanda și care ar fi trebuit să transporte hârtie pentru copiator, este cea mai mare din ultimii patru ani.

În 2016, statul a pierdut circa 672 milioane de euro din cauza contrabandei cu țigarete, potrivit estimărilor jucătorilor din piață, piața ilicită situându-se la 16,8%.

Sectorul tutunului este considerat al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier. În 2015, companiile de tutun au virat la buget circa 3 miliarde de euro, însemnând accize, TVA, taxe și contribuții. Cei mai importanți jucători din industria tutunului, activi în România, sunt British American Tobacco (BAT), JTI, Philip Morris International și Imperial Tobacco.

viewscnt
Afla mai multe despre
vama
tigarete
trafic ilicit
buget