Investitorii străini: Intenția Guvernului de a face o a doua revoluție fiscală în 6 luni a creat panică în mediul de afaceri

Investitorii străini: Intenția Guvernului de a face o a doua revoluție fiscală în 6 luni a creat panică în mediul de afaceri
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 5 iul 2017

Modificările semnificative la programul de guvernare aduse intempestiv și fără suficiente detalii pot destabiliza economia, iar intenția Guvernului de a face o a doua revoluție a sistemului fiscal 6 luni, a creat panică în mediul de afaceri, avertizează Consiliul Investitorilor Străini (FIC).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

"Transformări de o asemenea anvergură, anunțate intempestiv și fără suficiente detalii, pot avea un efect destabilizator asupra economiei și nu fac decât să șubrezească încrederea investitorilor existenți sau potențiali, indiferent de originea lor. Intenția Guvernului de a face o a doua revoluție a sistemului fiscal într-o perioadă de 6 luni, a creat panică în mediul de afaceri, atât pentru companiile locale, cât și străine, fie ele mici sau multinaționale. (...) Decidenții trebuie să fie conștienți de puterea cuvântului lor. Declarațiile publice pe care le fac pot afecta piețele și deciziile investitorilor", potrivit unui comunicat transmis de Consiliul Investitorilor Străini.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunțat, astăzi, că impozitul pe cifra de afaceri își propune să scoată la lumină posibile transferuri de profit, dar nu va fi introdus dacă, astfel, firmele care acționează corect ar fi afectate. El a adăugat că și taxa de solidaritate va fi supusă unei simulări și nu va fi introdusă dacă efectul gândit pozitiv în urma aplicării acestei măsuri nu se justifică. Măsurile au fost introduse în programul de guvernare actualizat, prezentat odată cu instalarea guvernului condus de premierul Mihai Tudose.

Potrivit Consiliului Investitorilor Străini, anunțurile succesive de creștere sau scădere a taxelor și schimbările frecvente ale politicilor fiscale creează incertitudini pentru mediul de afaceri, iar pentru investitorii care analizează posibilitatea de a veni în România înseamnă că vor amâna decizia până când lucrurile vor deveni mai clare sau vor investi în altă țară.

Studiu de impact: Una din trei companii din România riscă insolvența dacă este introdus impozitul de cifra de afaceri CITEȘTE ȘI Studiu de impact: Una din trei companii din România riscă insolvența dacă este introdus impozitul de cifra de afaceri

Investitorii străini consideră că unele dintre măsurile anunțate recent au fost explicate prea puțin sau defectuos, nu au fost însoțite de un studiu de impact și nu au luat in considerare experiența nefavorabilă, din alte țări membre UE și nu numai.

"Impozitarea cifrei de afaceri a companiilor se poate dovedi contraproductivă. Nu doar că ar penaliza acele afaceri care au volume foarte mari dar marje ale profitului mici, dar vine în contradicție cu practica Uniunii Europene în acest domeniu și poate afecta semnificativ competitivitatea României în regiune", transmit membrii FIC Guvernului.

În același spirit, notează FIC, și în cazul altor măsuri anunțate, cum ar fi impozitarea venitului global, taxa de solidaritate sau mutarea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, Guvernul trebuie să cântărească bine si să facă niște calcule atente de impact. Venind pe fondul creșterii salariilor din sectorul public și în general al creșterii cheltuielilor publice, astfel de măsuri fiscale pot dezechilibra stabilitatea macroeconomică și bugetară pe care România a obținut-o cu multe sacrificii și tocmai în momentul în care nucleul dur al Europei pune din nou accentul pe aceasta.

Companiile membre FIC angajează 182.000 de persoane și au o cifră de afaceri de peste 180 de miliarde de lei, aproximativ 25% din PIB-ul României.

viewscnt
Afla mai multe despre
fic
impozit
cifra de afaceri