Ionuț Dumitru după datele bugetare anunțate de Finanțe: Începutul este prost, lucrurile nu merg în direcția bună

Ionuț Dumitru după datele bugetare anunțate de Finanțe: Începutul este prost, lucrurile nu merg în direcția bună
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 28 feb 2017

Datele publicate de Ministerul Finanțelor privind execuția bugetară pentru luna ianuarie nu arată deloc încurajator pentru obligațiile asumate de Guvern, în contextul în care la buget s-au strâns mai puțini bani, cu peste 1 miliard de lei, iar cheltuielile au crescut. Începutul de an este "prost" pentru Executiv, însă o idee mai clară privind evoluția ne-am putea face abia după primele trei luni, afirmă Ionuț Dumitru, economist șef al Raiffeisen Bank și președinte al Consiliului Fiscal.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Creșterea de cheltuieli și declinul veniturilor au condus la un excedent la buget de 3 miliarde de lei (0,37% din PIB) după execuția lunii ianuarie, față de 4,7 miliarde de lei în prima lună a anului trecut. Guvernul începe, astfel, cu un surplus semnificativ mai mic decât în anul anterior.

"Este vorba doar de o lună și trebuie să vedem și lunile următoare, dar începutul este prost. (...) În trei-patru luni ne-am putea face o idee mai clară, dar în orice caz se pare că toată perioada asta de început de an nu a fost caracterizată printr-o evoluție economică prea bună. Probabil că multe investiții au fost puse în așteptare, indicatorii s-au mai deteriorat un pic și la nivel de sentiment al agenților economici", a declarat pentru Profit.ro Ionuț Dumitru.

Excedentul bugetar s-a diminuat puternic în ianuarie, încasările din TVA au scăzut cu un sfert CITEȘTE ȘI Excedentul bugetar s-a diminuat puternic în ianuarie, încasările din TVA au scăzut cu un sfert

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 19,2 miliarde lei, reprezentând  2,4% din PIB, au fost cu 5,7%, sau 1,16 miliarde lei, mai mici, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent, a anunțat, luni, Ministerul Finanțelor Publice.

"Vedem o scădere pe partea de venituri și o creștere pe partea de cheltuieli, iar dacă ne uităm la proiecțiile din buget, lucrurile nu merg în direcția bună. Încă o data, este vorba doar de o lună, să vedem ce se întâmplă în lunile urmăoare", a spus economistul.

Veniturile din TVA au scăzut cu 1,7 miliarde lei

În ceea ce privește încasările din TVA, acestea au înregistrat o scădere față de ianuarie 2016 cu 24,8%, 1,73 miliarde lei, pe fondul reducerii cotei standard de TVA de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016, măsură care s-a reflectat în încasările începând cu luna februarie 2016. De asemenea, rambursările de TVA au fost mai mari cu 75 mil. lei față de aceeași perioadă a anului precedent, reprezentând 1,2 miliarde lei.

"Era de așteptat, întradevăr, dar nu atât de mare. Dacă ne uităm la anul trecut, care practic pe final de an a înglobat reducerea de TVA, ar trebui să fim în aceeași notă, la minus 15%- minus 17%. Era normal să avem o scădere pe veniturile din TVA, dar nu atât de mare, e cam mult. E cam abruptă scăderea (de 24,8%, n.r.). Întradevăr, cota a scăzut destul de mult, dar ar fi trebuit să fie compensată mai mult de creșterea de consum. Creșterea de consum este destul de mare și așa spune că ar fi trebuit să fim în tendința de anul trecut, din a doua parte a anului”, a afirmat Ionuț Dumitru.

Potrivit acestuia, și la accize s-a înregistrat o evoluție „destul de slabă”, un posibil motiv fiind eliminarea supraaccizei la carburanți, de 7 eurocenți, începând cu 1 ianuarie.

Cheltuielile au crescut cu aproape 550 de milioane de lei (3,5%), la 16,2 miliarde lei, evoluție determinată de majorarea salariilor din sectorul publc și de cheltuielile mai mari cu asistența socială.

Pe de altă parte, statul a plătit mai puțin pentru bunuri și servicii și a avut cheltuieli mai mici cu plata de dobânzi, tot în scădere fiind și cheltuielile de capital, în declin cu 95 de milioane de lei, la 220 milioane lei.

"Pe cheltuieli, în primul rând la cheltuielile de capital am văzut că este o scădere destul de mare, deși luna ianuarie nu este o lună de vârf. La cheltuielile de personal cifra pare cam mare, în condițiile în care în lunile următoare mai avem creșteri decise anul acesta și dacă ne uităm la cifra bugetată ... plus că se mai adaugă și tichete de vacanță de la jumătatea anului ... eu zic că suma din buget este un pic cam mică", a mai declarat președintele Consiliului Fiscal.

viewscnt
Afla mai multe despre
ionut dumitru
ministerul finanțelor
buget