Justiția americană taxează dur statul român în litigiul de un sfert de miliard de dolari cu frații Micula: "Vă mișcați pe teren minat. Sunteți lipsiți de onestitate"

Justiția americană taxează dur statul român în litigiul de un sfert de miliard de dolari cu frații Micula: "Vă mișcați pe teren minat. Sunteți lipsiți de onestitate"
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 25 mai 2018

Curtea Federală a districtului Columbia din statul Washington din SUA a respins cererea statului român de anulare a solicitării fraților Micula, cetățeni suedezi, privind recunoașterea și punerea în executare a a deciziei din 2013 a Centrului Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID), prin care România a fost obligată la plata de despăgubiri de circa 250 milioane dolari pentru încălcarea tratatului bilateral de protejare reciprocă a investițiilor dintre România și Suedia.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Judecătorul federal a scris în motivarea sentinței sale, analizată de Profit.ro, că argumentele părții române sunt "complet eronate" și că statul român "se mișcă pe teren minat" prin "lipsa sa de onestitate" față de tribunal.

Asta după ce autoritățile de la București ceruseră instanței americane să respingă cererea reclamanților, argumentând că aceștia nu au notificat în mod legal autoritățile de la București cu privire la faptul că au intentat acest proces la curtea federală din Washington.

Rusia pregătește un atac cibernetic, avertizează companii de securitate cibernetică și Ucraina CITEȘTE ȘI Rusia pregătește un atac cibernetic, avertizează companii de securitate cibernetică și Ucraina

Mai precis, reprezentantul României arătase că frații Micula au trimis notificarea prin poștă, respectiv prin curier DHL, ceea ce ar contraveni Convenției de la Haga privind notificarea și comunicarea în străinătate a actelor judiciare și extrajudiciare în materie civilă sau comercială, nu au trimis-o instituției corespunzătoare, nu au tradus documentele trimise și nu au furnizat copii avocaților statului.

Curtea americană a arătat însă că, dimpotrivă, România nu a obiectat cu privire la posibilitatea de a fi notificată prin poștă atunci când a ratificat Convenția de la Haga și, mai mult, a ascuns acest lucru față de instanță.

"România a afirmat în mod pozitiv în fața lumii că acceptă notificări din străinătate prin curier privat și, totuși, ascunde acest lucru față de curte. Fie România nu le-a dezvăluit avocaților săi ce stipulează legislația românească, fie singurul scop al solicitării României este întârzierea demarării procesului. În ambele variante, România și avocații săi se mișcă pe teren minat în raport cu curtea și vor trebui să răspundă pentru lipsa lor de onestitate", se arată în motivarea sentinței instanței de respingere a cererii statului român de anulare a solicitării fraților Micula de punere în executare a deciziei ICSID din 2013.

Justiția americană taxează dur statul român în litigiul de un sfert de miliard de dolari cu frații Micula:
Justiția americană taxează dur statul român în litigiul de un sfert de miliard de dolari cu frații Micula:
Justiția americană taxează dur statul român în litigiul de un sfert de miliard de dolari cu frații Micula:
Sursă: United States District Court for the District of Columbia,

Sursă: United States District Court for the District of Columbia,

Numărul de carduri active din România a crescut în primul trimestru al anului cu 2,9%, până la 12,8 milioane CITEȘTE ȘI Numărul de carduri active din România a crescut în primul trimestru al anului cu 2,9%, până la 12,8 milioane

În pofida respingerii, soarta procesului e departe de a fi limpede, în condițiile în care, anul acesta, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că prevederea dintr-un tratat bilateral simlar de protejare reciprocă a investițiilor dintre Olanda și Slovacia, potrivit căreia disputele dintre părți se tranșează în tribunale arbitrale internaționale, este ilegală din punct de vedere al normelor UE. Acest lucru ar putea fi, deci, valabil și pentru alte tratate, inclusiv pentru cel dintre Români și Suedia, în baza căruia frații Micula au reclamat România la ICSID și au obținut despăgubiri de 250 milioane dolari în 2013.

Atunci, ICSID a decis că, prin retragerea, în 2005, a unei scheme de încurajare a investițiilor prin facilități fiscale, cu patru ani înainte de expirarea sa prevăzută pentru 2009, România a încălcat un tratat bilateral de protejare reciprocă a investițiilor dintre România și Suedia și i-a prejudiciat pe investitori, obligând statul român la despăgubiri de peste 376 milioane lei plus penalități și dobânzi.

Acestea s-au acumulat în timp ca urmare a neplății, astfel că întreaga sumă se ridică în prezent la echivalentul a circa 250 milioane dolari.

Guvernul introduce o cauțiune de 2% din valoarea contractului la contestarea licitațiilor publice, dar și o taxă similară pentru plângerile la Curtea de Apel CITEȘTE ȘI Guvernul introduce o cauțiune de 2% din valoarea contractului la contestarea licitațiilor publice, dar și o taxă similară pentru plângerile la Curtea de Apel

În 2014, Comisia Europeană a ordonat României să nu plătească despăgubirile, întrucât achitarea acestora ar constitui ajutor de stat ilegal în baza reglementărilor europene. Mai mult, statul român și Comisia au cerut ICSID să anuleze decizia inițială din 2013 privind despăgubirile. ICSID a respuns însă cererea de anulare în 2016.

În noiembrie 2017, frații Micula și companiile lor European Food SA, Starmill SRL și Multipack SRL au solicitat curții federale a districtului Columbia din statul Washington din SUA recunoașterea și punerea în executare a deciziei ICSID din 2013, respectiv obligarea României la plata de despăgubiri de 250 milioane dolari.

Statul este reprezentat în proces de Ioana Sălăjanu, o avocată româncă de 42 de ani stabilită în Statele Unite din anii ’80 și care lucrează la firma de avocatură Rock Fusco & Connelly din Chicago.

viewscnt
Afla mai multe despre
fratii micula
icsid
facilitati fiscale
despagubiri
litigiu fratii micula statul roman
sua
250 milioane dolari