Lege care intră în vigoare: Schimbări majore pentru firme și antreprenori în ce privește sediul social și acționariatul

Lege care intră în vigoare: Schimbări majore pentru firme și antreprenori în ce privește sediul social și acționariatul
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 2 iul 2020

Legea care anulează interdicția valabilă astăzi pentru firme și persoane fizice de a fi acționar unic în mai multe societăți cu răspundere limitată sau de a se asocia cu un acționar unic într-o asemenea societate, precum și obligația ca într-o cameră să aibă sediu social maximum o singură firmă, a fost promulgată de președintele Iohannis.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News
ENGIE România lansează noi oferte comerciale CITEȘTE ȘI ENGIE România lansează noi oferte comerciale

Camera Deputaților, în calitate de for decizional al Parlamentului, a adoptat, la finele lunii aprilie, din nou proiectul de lege, după ce președintele Iohannis retrimisese în ianuarie proiectul pentru reexaminare, considerând că măsurile pot îngreuna combaterea evaziunii fiscale și scad gradul de responsbilitate a acționarilor.

După cum a relatat Profit.ro, Guvernul a depus o sesizare de neconstituționalitate, însă Curtea Constituțională a respins obiecțiile Executivului și, prin urmare, șeful statului a fost obligat să promulge legea. 

INTERVIU Daniel Slăvenie, despre premium în business CITEȘTE ȘI INTERVIU Daniel Slăvenie, despre premium în business

Proiectul a fost adoptat inițial în luna decembrie a anului trecut de către Parlament și urmărește reducerea birocrației inutile cu care se confruntă întreprinzătorii români și ușurarea procesului de înființare a întreprinderilor, conform inițiatorilor, deputații USR Cristina Prună și Claudiu Năsui.

În cererea de reexaminare, șeful statului arăta că legislația prevede acum că societatea cu personalitate juridică va avea cel puțin 2 asociați, în afară de cazul în care legea prevede altfel, iar interdicția de înființare a unui număr nelimitat de societăți cu asociat unic, de către aceeași persoană a fost reglementată în legislație încă din forma inițială a Legii privind societățile comerciale nr. 31/1990. Mai mult, aceste limitări sunt în concordanță cu dreptul comunitar în materie.

INTERVIU Andreea Niculae, Accenture România: “De departe, cel mai mare și mai complex impact al COVID-19 pentru bănci va fi asupra managementul creditării” CITEȘTE ȘI INTERVIU Andreea Niculae, Accenture România: “De departe, cel mai mare și mai complex impact al COVID-19 pentru bănci va fi asupra managementul creditării”

Președintele semnala că prevederea actuală din lege ca în același sediu să poată funcționa mai multe societăți, în încăperi diferite sau în spații distinct partajate, sunt justificate din perspectiva necesității combaterii fenomenului evaziunii fiscale.

La Senat, membrii comisiilor de specialitate au considerat că cea mai mare parte a obiecțiilor ridicate de președinte nu sunt justificate și au acceptat o singură recomandare de modificare solicitată de șeful statului.

Cererea de reexaminare sublinia că abrogarea art.14 din Legea societăților nu este corelată cu alte dispoziții ale legii.

Astfel, art. 17 alin. (1) prevede: “la autentificarea actului constitutiv în cazurile prevăzute la art. 5 sau, după caz, la darea de dată certă a acestuia se va prezenta dovada eliberată de oficiul registrului comerțului privind disponibilitatea și rezervarea firmei și declarația pe propria răspundere privind deținerea calității de asocial unic într-o singură societate cu răspundere limitată”. Or, în condițiile eliminării interdicției de inființare de către aceeași persoană a unui numar nelimitat de societăți cu asociat unic, prin abrogarea art. 14 din Legea societăților, se impunea și corelarea acestei intervenții cu dispozițiile art.17, alin. (1).

Prin urmare, senatorii au amendat legea eliminând obligația prezentării declarației pe propria răspundere privind deținerea calității de asocial unic într-o singură societate cu răspundere limitată, care nu își mai avea sensul în condițiile noilor prevederi din proiect.

Proiectul astfel modificat a fost adoptat în plenului Senatului la 8 aprilie, iar la 23 aprilie a primit și votul final al Camerei Deputaților.

DECIZIE Costul caselor de marcat cu jurnal electronic va putea fi dedus din impozit CITEȘTE ȘI DECIZIE Costul caselor de marcat cu jurnal electronic va putea fi dedus din impozit

Este eliminat și acordul vecinilor pentru a avea sediu social într-un apartament în care nu se desfășoară activitate comercială.

De asemenea, proiectul elimină și obligația legală ca într-o cameră să aibă sediu social maximum o singură firmă, cu argumentul că respectiva cerință "a complicat mult viața" întreprinzătorilor români, dar și a proprietarilor de apartamente sau garsoniere.

”Să nu vă închipuiți că până acum nu s-au găsit diverse tertipuri de a ocoli aceste limitări. Evident că s-au găsit, dar ele costă timp, bani și efort investit doar pentru a face față unei birocrații inutile. De exemplu, există firme de avocatură care propun, contra cost, sedii virtuale pentru întreprinzătorii care nu și-au găsit. Deci dacă vrea cineva să-și facă o firmă pentru motive dubioase (logica inițială a limitărilor) poate în continuare foarte bine să o facă și de altfel o și face. Sau, pentru a ocoli limitarea ca o persoană să nu dețină ca acționar unic mai mult de o firmă, oamenii își fac o primă firmă, după care o co-dețin pe a doua împreună cu acea firmă. De aceea vedeți multe firme cu acționariat 99,99% X și 0,01% o altă firmă. Evident că acest lucru înseamnă birocrație inutilă în plus de fiecare dată când este convocată o adunare generală sau când firma trebuie să facă diverse acțiuni. Dar toate acestea au costuri și reprezintă sarcini în plus care deturnează întreprinzătorii români de la activitatea lor productivă”, afirmă deputatul Claudiu Năsui.

ULTIMA ORĂ Planul de relansare a economiei - Guvernul vrea să stimuleze firmele să rezolve problema capitalurilor negative, prin acordarea de bonificații la impozit CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Planul de relansare a economiei - Guvernul vrea să stimuleze firmele să rezolve problema capitalurilor negative, prin acordarea de bonificații la impozit

FORMA PROMULGATĂ A LEGII POATE FI CONSULTATĂ AICI

Proiectul de lege intră în vigoare în 3 zile de la publicarea în Mointorul Oficial, dar pentru a putea fi aplicat Guvernul are la dispoziție 60 de zile pentru a revizui normele metodologice de aplicare a legii.

viewscnt
Afla mai multe despre
antreprenori
actionari
srl
sediu
social
inregistrare
firme
incapere
usr
nasui