Marcel Ciolacu: Nu se vor elimina facilitățile fiscale pentru sectorul IT. În construcții și agricultură vom stabili un calendar pentru plata asigurărilor de sănătăte împreună cu principalii actori din domeniu

Marcel Ciolacu: Nu se vor elimina facilitățile fiscale pentru sectorul IT. În construcții și agricultură vom stabili un calendar pentru plata asigurărilor de sănătăte împreună cu principalii actori din domeniu

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Profit.ro
Profit.ro
scris 3 iul 2023

 

Urmărește-ne și pe Google News

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni că nu a existat nicio discuție și nu va exista de scoatere a facilităților de la IT și că este o minciună și o dezinformare că s-ar fi discutat așa ceva. El a precizat că la construcții și la agricultură sunt însă facilități la CASS, iar în acest caz vor lua o decizie cu actorii din domenii, pentru că avem un jalon trecut în PNRR, pe care dacă nu îl îndeplinim pierdem bani și pierdem reforme și care spune ca treptat până în 2026 să scoatem aceste facilități.

”Aș vrea să începem cu începutul, ce și-a asumat statul român, care sunt obliectivele statului român și ce trebuei să facă Guvernul României și nu numai, și Parlamentul României. Știu cum toții că la un moment dat, România a avut un deficit de 9,2%, cel mai mare deficit din UE, el venind după unde deficit de sub 3%, după o datorie externă a României de aproximativ 37%. Toate aceste lucruri s-au întâmplat într-o perioadă foarte scurtă, sub un prim-ministru accidental om de stat în România, sperăm ca astfel de accidente să fie din ce în ce mai rare și am ajuns la o provocare, România fiind saingurul stat care are un acord în ceea ce privește încadrarea în deficit. Anul acesta trebuie să ne încadrăm într-un deficit pe 4,4.0 Există o execuție bugetară până la jumătatea anului, raportată de Ministerul de Finanțe și este normal să avem și o analiză pentru că obiectivul României este de a se încadra în acest deficit, astfel încât dobânzile de refinanțare să nu crească și faptul că acest acest acord cu Comisia, care poate să influențelze eventualele fonduri europene adresate României și cel mai grav, ar afecta implementarea reformelor din PNRR”, a spus premierul.

OFICIAL Câți români au murit în pandemia COVID CITEȘTE ȘI OFICIAL Câți români au murit în pandemia COVID

Marcel Ciolacu a precizat că a solicitat o analiză de ansamblu pe tot acest lanț, lucru care o să încearcă să îl prezinte ministrul Finanțelor.

”Am avut deja o primă întâlnire cu ministurl Finanțelor, împreună cu fostul premier Nicolae Ciucă cu fostul ministru al Finanțelor. Nu vom lua nicio decizie până când nu vorbim cu marii actori din fiecare domeniu”, a dat Ciolacu asigurări.

El a menționat că în al doilea rând, ”nu crede că este oportun să introducă taxe noi, pentru că este un lucru care nu se face când există încă o criză economică”, scrie News.ro.

”Pe de altă parte, avem o altă provocare, au existat măsuri luate de fostul premier Nicolae Ciucă, am venit și eu cu alte măsuri în această perioadă scurtă de două săptămâni, în așa fel încât să scădem inflația. Scăderea inflației aduce venituri nominale mai mici la bugetul statului. Scăderea inflației va duce la o creștere economică și o putere de cumpărare a românilor, de aceea venim cu investiții și cu scheme de ajutor pe zona eoconomică, astfel încât pentru prima dată în România și în economia românească, de 30 de ani, acest trend de creștere economică pe investiții să continue.

Acum venim la facilitățile fiscale. Banca Mondială, FMI, Comisia Europeană, prin Raportul de țară care este anual, ne recomandă de ani de zile să începem să scoatem din facilitățile fiecale fiindcă România devine nesustenabilă prin venituri. Cunosc povestea că trebuie să avem o colectare mai bună. Această colectare mai bună nu poate face dacă nu faci digitalizarea, nu s-a făcut de 32 de ani. S-a declanșat acest proces de digitalizare”, a arătat șeful Executivului.

Numărul spitalizărilor a scăzut, în România, în ultimii patru-cinci ani, de la 4 la 2,1 milioane CITEȘTE ȘI Numărul spitalizărilor a scăzut, în România, în ultimii patru-cinci ani, de la 4 la 2,1 milioane

Premierul Ciolacu s-a referit la discuțiile din spațiul public privind eliminarea facilităților privind unele domenii în privința fiscalizării.

”IT-ul, nu a existat nicio discuție și nu va exista de scoatere a facilităților de la IT. Este o minciună și o dezinformare faptul că cineva a luat în discuție. IT are o scutoire la impozitul pe venit, nu va exista o discuție de scoatere a acestei facilități la IT și nici nu a existat”, a spus premierul.

Marcel Ciolacu a menționat că la construcții și la agricultură, există facilități în funcție de venit, a fost până la 40.000 de lei, e până la 10.000 de lei.

”Acolo avem facilități în ceea ce privește impozitul pe venit dar și CASS. CASS înseamnă sănătate. Vrem să sănătate dar nu încasăm. Nu vom lua o măsură până când nu ne vom așeza cu actorii principali la masă. Mai mult, avem un jalon trecut în PNRR, pe care dacă nu îl îndeplinim pierdem bani și pierdem reforme pe care eu mi le asum, nu am nici cea mai mică reținere, în care spune ca treptat până în 2026 să scoatem aceste facilități. Nu știu dacă vom scoate facilitatea anul acesta, nu știu dacă vom discuta cu constructorii și agriculturii astfel încât să avem un calendar de îndeplinire a jalonului în 2026, împreună. Ce vreți să facem cu țara asta, să o întreptăm spre un dezastru, într-un blocaj total și să nu ne mai asumăm nicio reformă sau să ne facem treaba pentru care ne plătiți (..) și să luăm decizii? Sunt lucruri pe care trebuie să ni le asumăm, indiferent dacă deranjează sau nu, pentru că nu o fac pentru mine sau pentru Guvern, o facem pentru ce ne-am asumat în fața Europei”, a mai explicat Ciolacu. 

viewscnt
Afla mai multe despre
marcel ciolacu
it