Măsuri dispuse de Guvern pentru starea de alertă: Prelungirea șomajului tehnic și zilelor libere pentru părinți, scutire de TVA la anumite achiziții, amânare de impozit în industria de spectacole, transport gratuit pentru elevi

Măsuri dispuse de Guvern pentru starea de alertă: Prelungirea șomajului tehnic și zilelor libere pentru părinți, scutire de TVA la anumite achiziții, amânare de impozit în industria de spectacole, transport gratuit pentru elevi
scris 14 mai 2020

Guvernul a decis, prin ordonanță de urgență, prelungirea șomajului tehnic până la data de 1 iunie 2020, în timp ce măsura de acordare de zile libere plătite pentru părinți pe perioada suspendării cursurilor anului școlar va fi valabilă până pe 12 iunie 2020. Totodată, asociațiile și fundațiile vor fi scutite de TVA la achiziția de medicamente sau echipamente medicale folosite la combaterea COVID-19, în timp ce industria de spectacole va achita impozitul pe venit doar la momentul încasării sumelor din biletele emise. Firmele de transport public vor avea obligația să asigure transportul gratuit al elevilor.

Măsruile vor fi aplicate după perioada stării de urgență și se vor aplica pentru o perioadă limitată de timp și doar în unele domenii pentru care se vor menține restricții acestea vor merge în paralel cu măsurile active de relansarea economiei, a precizat vicepremierul Raluca Turcan.

Lege care intră în vigoare: Bonificație de 10% pentru toate firmele care achită impozitul pe profit la termen în trim. II și III. Stimulentul se aplică și la venitul microîntreprinderilor CITEȘTE ȘI Lege care intră în vigoare: Bonificație de 10% pentru toate firmele care achită impozitul pe profit la termen în trim. II și III. Stimulentul se aplică și la venitul microîntreprinderilor

Guvernul a decis prelungirea șomajului tehnic până la data de 1 iunie 2020, cu posibilitatea menținerii acestei acestei forme de sprijin în domeniile care vor fi în continuare restricționate, în funcție de evoluția situației  epidemiologice. Măsura se aplică pentru angajați cu contracte individuale de muncă, PFA, profesii liberale și alte categorii de profesioniști.

Începând cu data de 1 iunie, Executivul promite măsuri active care să includă inclusiv suportarea unei părți din salariu pentru cei care se întorc din șomaj tehnic sau care intră pe piața muncii.

De asemenea, este prelungită măsura de acordare de zile libere plătite pentru părinți pe perioada suspendării cursurilor anului școlar, adică până pe 12 iunie 2020.

Companiile și instituțiile publice cu un număr mai mare de 50 de angajați vor avea obligația de a stabili programe individualizate de muncă astfel încât între salariații să ajungă și să plece la muncă la intervale de o oră, pe o perioadă de trei ore.

A fost prelungit până la 31 mai 2020 acordarea unor drepturi de asistență socială, precum concediul și indemnizație pentru creșterea copilului, pentru îngrijirea copilului cu handicap sau pentru acomodarea în cazul încredințării copilului spre adopție.

ULTIMA ORA Producătorii de energie electrică care investesc în capacități noi nu vor mai fi obligați să oferteze întreaga producție pe OPCOM CITEȘTE ȘI ULTIMA ORA Producătorii de energie electrică care investesc în capacități noi nu vor mai fi obligați să oferteze întreaga producție pe OPCOM

În domeniul sănătății se vor aloca sume suplimentare pentru decontarea cu prioritate a concediilor medicale acordate persoanelor aflate în carantină și persoanelor infectate cu COVID-19.

Consultațiile medicale acordate de medicii de familie și în ambulatoriul de specialitate pot fi acordate și la distanță, utilizând orice mijloace de comunicare.

Serviciile medicale și medicamentele pentru tratarea COVID-19 se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României, indiferent dacă au sau nu calitatea de asigurat.

Serviciile medicale acordate în unitățile de asistență medicală primară și ambulatoriul de specialitate clinic și la domiciliu se decontează la nivelul activității efectiv realizate. 

ULTIMA ORĂ Termenul până la care debitorii mai pot cere suspendarea ratelor bancare a fost prelungit CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Termenul până la care debitorii mai pot cere suspendarea ratelor bancare a fost prelungit

Guvernul a reglementat și transportul gratuit pentru elevi: eelevul va merge cu carnetul de elev la transportator – i se va elibera un document de călătorie și transportatorul va păstra cotorul. Elevul va preda cealaltă jumătate a documentului la școală. Școala va da lista cu aceste documente autorităților publice locale, care vor vira banii direct transportatorilor. Elevii nu vor plăti nimic. Vor circula doar pe bază de carnet.

Operatorii de transport au obligația de a asigura transportul gratuit al elevilor, sub sancțiunea încetării contractelor de delegare a serviciului public de transport sau a retragerii licenței de traseu, în cazul transportului interjudețean.

ULTIMA ORĂ Guvernul taie din probele la Bacalaureat CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul taie din probele la Bacalaureat

Asociațiile și fundațiile care achiziționează medicamente, echipamente de protecție, alte dispozitive sau echipamente medicale și materiale sanitare sunt scutite de TVA.  

Condiția pentru aplicarea scutirii este ca bunurile achiziționate să fie utilizate de acestea pentru combaterea COVID-19 sau să fie donate altor entități care le folosesc în acest scop.

Măsura este limitată în timp – până la 1 septembrie 2020.

ULTIMA ORĂ Comisia Europeană anunță procedură de infringement în cazul României din cauză că nu a respectat obligațiile în domeniul transporturi CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Comisia Europeană anunță procedură de infringement în cazul României din cauză că nu a respectat obligațiile în domeniul transporturi

În industria evenimentelor culturale se instituie posibilitatea refolosirii biletelor deja achiziționate sau transformarea acestora în vouchere ce se pot folosi apoi pentru evenimente culturale ulterioare.

Pentru veniturile impozabile obținute de nerezidenți din România din domeniul organizării de evenimente impozitul se calculează, respectiv se reține în momentul plății venitului și se declară și se plătește la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a avut loc evenimentul. 

Pe perioada stării de alertă, se interzic deconectările consumatorilor de la rețeaua de gaz, electricitate, apă canal și salubritate. 

Guvernul arată că are în lucru un pachet amplu de măsuri de relansare economică, pentru elaborarea căruia a avut mai multe serii de consultări cu reprezentanții mediului de afaceri, iar, în foarte scurt timp, îl va finaliza și anunța public. 

viewscnt
Afla mai multe despre
masuri
guvern
somaj
tehnic
stare
alerta
zi
libere
parinti
tva
impozit
guvern