Ministerul Finanțelor anunță termenul calculat pentru încheierea dotării firmelor cu case de marcat. Va urma conectarea online la ANAF. “Nimic nu e ușor pe pământ”

Ministerul Finanțelor anunță termenul calculat pentru încheierea dotării firmelor cu case de marcat. Va urma conectarea online la ANAF. “Nimic nu e ușor pe pământ”
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 13 feb 2019

Ministerul Finanțelor estimează că dotarea firmelor cu noile case de marcat, circa 700.000-750.000 de aparate, va fi încheiată până la mijlocul acestui an, urmând ca ulterior autoritățile să treacă la conectarea online a acestora cu serverele ANAF, a anunțat astăzi Doru Dudaș, șef al Direcției legislație Cod de procedură fiscală din ministerul de resort.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Întrebat despre momentul la care noile case de marcat ar putea fi conectate la serverele ANAF, Doru Dudaș a răspuns cu un citat din “Catren”, de Lucian Blaga: “Nimic nu-i ușor pe pământ: căci roua e sudoarea privighetorilor ce s-au ostenit toată noaptea cântând”.

De ce este important: Cea mai importantă componentă în combaterea evaziunii ar trebui să fie comunicarea online, în timp real, a noilor case de marcat cu ANAF. Fiscul se află încă la stadiul de analiză a sistemului care ar urma să gestioneze aceste flux de date, în contextul în care actualele servere ale ANAF sunt încărcate la 99% din capacitate, sunt vechi și uzate. 

Concret, reprezentntul Finanțelor a afirmat că autoritățile se așteaptă ca procesul de dotare cu noile case de marcat să fie încheiat în prima jumătate a acestui an, iar ulterior ministerul să treacă la conectarea acestor aparate online, în timp real, cu ANAF.

“Estimăm că procesul de dotare a contribuabililor - să ajungă la circa 700.000-750.000 de aparate instalate - se va încheia la mijlocul acestui an. Referitor la conectare, apreciez că în a doua parte a acestui an vom putea face și acest lucru”, a spus Dudaș la o conferință organizată de PwC.

Profit.ro a scris recent, citând un document al Guvernului, că aparatele de marcat cu jurnal electronic vor fi conectate la sistemul informatic național de supraveghere și monitorizare al ANAF abia "începând cu anul 2020". Finalizarea conectării caselor de marcat în timp real la sistemul ANAF ar urma să majoreze veniturile din TVA cu 10-15%, estimează Guvernul.

În prezent, pentru casele de marcat cu jurnal electronic deja instalate, datele către ANAF sunt transmise lunar prin intermediul unui formular.

Potrivit documentului, înlocuirea vechilor case de marcat cu cele noi cu jurnal electronic ar trebui să fie încheiată în acest an. Până în prezent, au fost aduse în țară de către distribuitori aproape 463.000 de case de marcat cu jurnal electronic, iar numărul celor instalate deja la firme se situează la circa 274.000. Necesarul de noi case de marcat este estimat la circa 800.000.

O problemă majoră pentru această conectare la ANAF a caselor de marcat este, însă, infrastructura IT precară a ANAF. Fiscul și Ministerul Finanțelor funcționează pe o infrastructură IT compusă din peste 1.900 de servere achiziționate în perioada 1998-2017, încărcate în prezent la 99,9% din capacitate, potrivit unui document analizat de Profit.ro. Platforma IT are un grad de uzură fizică și morală avansată, cu tehnologii vechi și capacități foarte reduse față de necesități. În plus, acum sunt utilizate de către Finanțe și instituțiile din subordine, preponderent ANAF, circa 500 de aplicații, dezvoltate în timp fără nicio strategie, în diversele tehnologii hardware și software disponibile la momentul respectiv.

viewscnt
Afla mai multe despre
case de marcat
case de marcat cu jurnal electronic
anaf
sistem informatic anaf