Ministrul Finanțelor are o ofertă: Cei care denunță fapte de evaziune ar putea primi un procent din sumă. În SUA, procentajul acordat avertizorului este de 15-30% din ce recuperează Fiscul

Ministrul Finanțelor are o ofertă: Cei care denunță fapte de evaziune ar putea primi un procent din sumă. În SUA, procentajul acordat avertizorului este de 15-30% din ce recuperează Fiscul
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 21 nov 2023

Persoanele care denunță fapte de evaziune ar putea primi de anul următor un procent din suma de bani reprezentând fapta de evaziune fiscală, a anunțat acum ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Deputatul PNL Sebastian Burduja a anunțat în 2021 un proiect al avertizorului, care prevedea recompense de 30% din suma recuperată din prejudiciul cauzat statului, dacă suma recuperată depășea 100.000 de lei, dar și un procentaj mai redus, de 15%, dacă  avertizorul era autor, instigator sau complice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Proiectul deputatului PNL

Combaterea evaziunii este una dintre prioritățile Guvernului în ultima perioadă, în contextul în care statul are nevoie să facă rost de bani pentru creșterea unor cheltuieli, cum sunt cele generate de Legea pensiilor și viitoarea lege a salarizării, dar și pentru diminuarea deficitului bugetar în linie cu angajamentele asumate față de Comisia Europeană.

Nu este clar cât ar fi acum procentajul, cum s-ar aplica acesta și dacă ar depinde de suma semnalată, de suma identificată ca prejudiciu de către inspectori în urma semnalării evaziunii sau de suma recuperată efectiv în urma semnalării faptei.

Ciolacu susține că de anul viitor vrea să înceapă scăderea impozitării muncii pentru persoanele cu salariul minim pe economie CITEȘTE ȘI Ciolacu susține că de anul viitor vrea să înceapă scăderea impozitării muncii pentru persoanele cu salariul minim pe economie

"Ne gândim să fie un procent din fapta de evaziune fiscală, pentru că este, până la urmă, meritul persoanei care a constatat. Dacă sunt mai multe persoane care sesizează aceeași faptă, ne putem gândi la un sistem de stimulare proporțională", a declarat Boloș la Antena 1.

Cât dă Fiscul din SUA avertizorilor

În Statele Unite, Fiscul are chiar un departament special denumit Biroul Avertizorului, înființat în 2006.

Acest departament analizează informațiile primite de la persoane care denunță posibile ilegalități legate de taxe, observate la locul de muncă sau în orice alte activități. Dacă analiza stabilește că există un caz, informațiile sunt trimise departamentului adecvat din cadrul instituției pentru investigare ulterioară.

Denunțătorul poate primi o recompensă între 15% și 30% din ceea ce recuperează Fiscul, dacă agenția inițiază acțiuni pe baza informațiilor primite. Recompense se acordă doar în cazul în care sumele recuperate de Fisc (taxe neăplătite, dobânzi și penalități) trec de 2 milioane de dolari. 

Evaziunea fiscală în România

Pe linia descoperirii și combaterii evaziunii fiscale, în 2022 inspectorii antifraudă au cuantificat/estimat implicații fiscale (reprezentând TVA, impozite, contribuții sociale și de sănătate, alte creanțe) în sumă totală de 1,04 miliarde lei (din care 41%reprezintă TVA). Totodată, au fost înaintate organelor de urmărire penală 194 acte de sesizare, pentru prejudicii în sumă totală de 575,5 milioane lei. Valoarea actelor de sesizare cu prejudiciu mai mare de 1 milion lei reprezintă 92,9% în total valoare prejudiciu aferent actelor de sesizare înaintate organelor de urmărire penală. Au fost instituite 132 măsuri asigurătorii în sumă de 102,8 milioane lei.

Pe linia prevenirii evaziunii fiscale, au fost aplicate 18.176 sancțiuni contravenționaleprincipale (17.202 amenzi și 974 avertismente), valoarea totală a amenzilor însumând105,7 milioane lei. În ceea ce privește confiscările de numerar, venituri din activități iliciteși bunuri, valoarea totală estimată a acestora este de 28,2 miliaone lei. Aufost dispuse suspendări de activitate unui număr de 462 contribuabili.

În urma activității de verificare documentară au fost emise decizii de impunere, pentru1.331 entități, valoarea obligațiilor stabilite însumând 402,6 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
evaziune fiscala
frauda fiscală
marcel boloș
ministerul finanțelor
anaf