Italia obține 920 de milioane de euro în urma vânzării unei participații de 25% în Monte dei Paschi

Italia obține 920 de milioane de euro în urma vânzării unei participații de 25% în Monte dei Paschi
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 nov 2023

Italia a vândut aproximativ 25% din Banca Monte dei Paschi di Siena SpA (MPS) pentru aproximativ 920 de milioane de euro, ca parte a planului de a ieși din acționariatul celei mai vechi bănci italiene, care s-a confruntat cu dificultăți financiare, transmit Reuters și Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Italia a vândut 314,9 milioane de acțiuni la prețul de 2,92 euro per titlu, a anunțat luni Ministerul de Finanțe. La Bursa de la Milano, acțiunile Monte dei Paschi au închis luni la 3,07 euro, scrie Agerpres.

Tranzacție - Fondatorii International Alexander Holding intră în acționariatul Moov Leasing, lansat de foștii CEO de la BCR Leasing și Țiriac Leasing CITEȘTE ȘI Tranzacție - Fondatorii International Alexander Holding intră în acționariatul Moov Leasing, lansat de foștii CEO de la BCR Leasing și Țiriac Leasing

Mărimea ofertei a fost majorată de la nivelul prevăzut inițial, o participație de 20%, datorită cererii solide, au informat autoritățile de la Roma. În urma tranzacției de luni, participația statului italian la Banca Monte dei Paschi di Siena SpA scade la 39%.

Italia a putut naționaliza Monte dei Paschi în 2017, cu condiția de a o reprivatiza în 2021, apoi termenul limită a fost extins până în 2024.

Înființată în 1472, Monte dei Paschi s-a confruntat mulți ani cu dificultăți financiare. Prima dată, banca a fost salvată în 2009, apoi nu a mai reușit să înregistreze câștiguri semnificative.

Vânzarea justifică progresele înregistrate pentru curățarea bilanțurilor băncilor italiene, care a contribuit la decizia neașteptată de vineri a agenției de evaluare financiară Moody's de a îmbunătăți la stabilă perspectiva ratingului datoriei Italiei.

După ce a salvat de la faliment Monte dei Paschi di Siena în 2017, în schimbul a 5,4 miliarde de euro, Trezoreria italiană a promis că își va reduce participația de 64% până la mijlocul lui 2022, cel mai târziu. Discuțiile dintre autoritățile italiene și UniCredit cu privire la o posibilă preluare a Monte dei Paschi di Siena s-au încheiat anul trecut fără un acord.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca monte dei paschi di siena
italia